Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Eργασιακή ζούγκλα: Aνατροπές σε ωράρια, υπερωρίες και ποινικοποίηση της απεργίας


Μετά την εξωφρενικά απίθανη συλλογιστική του υπουργού Εργασίας για καθιέρωση 16ωρης εργασίας, που ανασκευάστηκε κακήν κακώς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ακόλουθες ανατροπές που πιθανότατα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο:
  • Κατάργηση και ξεχείλωμα του 8ώρου, που (με το πρόσχημα δυο διαδοχικών εργοδοτών την ίδια ημέρα) γίνεται 13ωρο.
  • Κατάργηση ουσιαστική και τυπική των (έτσι κι αλλιώς μειωμένων από τον νόμο Χατζηδάκη) υπερωριών.
  • Ποινικοποίηση της απεργίας. Υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία, εκτός από την αστική ευθύνη, θα προβλέπεται τώρα και ποινική για παρεμπόδιση των απεργοσπαστών. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που κριθεί από τα δικαστήρια ότι απεργοί -μέλη του συνδικάτου που έχει κηρύξει απεργία- κλείνουν και δεν επιτρέπουν την είσοδο στην εργασία όλων όσοι διαφωνούν εμπράκτως με αυτή, δεν θα κληθούν να καταβάλουν μόνο το οικονομικό αντίτιμο που θα τους επιδικαστεί, αλλά θα κινδυνεύσουν ακόμη και με ποινή φυλάκισης.
Το μέτρο αυτό έρχεται να συμπληρώσει τη νομοθεσία Χατζηδάκη, που έχει χαρακτηριστεί αντεργατική και έχει επικριθεί σφόδρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστικούς φορείς. Εξίσου ποινική θα χαρακτηρίζεται και η ευθύνη όλων όσοι παρεμποδίζουν όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά τους απεργοσπάστες.

Κατάργηση και του Εργάνη;

Η πλέον επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου αφορά τη θεσμοθέτηση των «μηδενικών συμβάσεων» εργασίας. Θεωρείται δεδομένο ότι η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης πρόβλεψης θα οδηγήσει σε αλλαγή του Εργατικού Κώδικα, καθώς στη χώρα μας υπάρχει υποχρέωση να προηγείται η αναγγελία των στοιχείων του μισθωτού εργαζόμενου στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη πριν από την ανάληψη εργασίας. Συγκεκριμένα, η εθνική νομοθεσία σήμερα απαγορεύει την έναρξη απασχόλησης χωρίς να είναι εξαρχής σαφείς και γνωστοί οι βασικοί όροι εργασίας, μεταξύ των οποίων η ειδικότητα, ο τόπος και ο χρόνος εργασίας, οι αποδοχές, η ΣΣΕ που καλύπτει τη συγκεκριμένη εργασία, καθώς οφείλουν να αναρτηθούν από τους εργοδότες υποχρεωτικά στο Π.Σ. Εργάνη το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Το εξαήμερο στη βιομηχανία

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας, ήρθε η ώρα της καθιέρωσης εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, κάτι που ζητούν οι βιομήχανοι και μέχρι τώρα κανείς υπουργός δεν δέχθηκε να υιοθετήσει. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, «σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται “μαύρα”. Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησής του προσαυξημένο κατά 40%». Ο κ. Γεωργιάδης κάνει το γνωστό κόλπο, παρουσιάζει την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας ως δικαίωμα (!) του εργαζομένου να εργαστεί και έκτη ημέρα. Ενώ για να εμφανιστεί ως «φιλεργατική» η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, σπεύδει να δηλώσει ότι η έκτη ημέρα θα έχει προσαυξημένο ημερομίσθιο κατά 40%.

Σήμερα οι εργαζόμενοι, π.χ. στη βιομηχανία, υπογράφουν συμβάσεις πενθήμερης εργασίας και εργάζονται έκτη ημέρα, κατ’ εξαίρεση, με την επίκληση από πλευράς του εργοδότη φόρτου εργασίας και με προσαύξηση 30% στο ημερομίσθιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εργαζόμενοι θα μπορούν πλέον να υπογράφουν σύμβαση εξαήμερης εργασίας και η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα θα είναι με ημερομίσθιο αυξημένο κατά 40%. Η εξαήμερη εργασία θα πρέπει να προδηλώνεται στο σύστημα Εργάνη και δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως.

- από κείμενο του  Α. Πετρόπουλου στην Αυγή