«Θερμή παράκληση: κάνετε χρήση των υπηρεσιών υγείας με ΦΕΙΔΩ. Καλέστε στο ιατρείο μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Το ιατρείο είναι ανοικτό Δευτέρα με Παρασκευή 08.00-15.00 και τις υπόλοιπες ώρες εφημερεύει ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ιατρός, για χιλιάδες κόσμου».
Αυτή την ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε ο γιατρός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιος Κόνταρης, εκφράζοντας την αγωνία των γιατρών απομακρυσμένων περιοχών να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας των καλοκαιρινών μηνών.
Κάθε καλοκαίρι, μαζί με τα πιο σοβαρά περιστατικά, που μπορεί να είναι ένας παρ’ ολίγον πνιγμός, μια οξεία σκωληκοειδίτιδα, ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι μικρές μονάδες υγείας τουριστικών περιοχών δέχονται και πληθώρα αιτημάτων για παροχή υπηρεσιών που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της κατάχρησης.
«Με έχουν καλέσει στις τρεις τα ξημερώματα γιατί κάποιος είχε πατήσει έναν αχινό και μάλιστα την προηγούμενη ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόνταρης.
Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Μάνης, Ανάργυρος Μαριόλης, θυμάται περιπτώσεις που έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο γιατί τους είχε τσιμπήσει κουνούπι πριν από δύο ημέρες. «Ενα άτομο που τον έχει τσιμπήσει κουνούπι και έχει περάσει μισή ώρα χωρίς να έχει κάνει αλλεργική αντίδραση, δεν χρειάζεται να έρθει στο κέντρο υγείας», σημειώνει. Και στο Κέντρο Υγείας Καλλονής στη Λέσβο, δεν είναι λίγες οι φορές που το προσωπικό πρέπει να φροντίσει «απρόσεκτους» που παρασύρθηκαν από τη λαχτάρα τους για παστή σαρδέλα. «Είναι από τα πιο γνωστά προϊόντα του νησιού και της περιοχής μας. Θέλει όμως προσοχή, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αλλεργίες στην παστή σαρδέλα. Μας έχουν έρθει τέτοια περιστατικά. Και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς το γνωρίζουν. Μας λένε “ξέρω ότι έχω αλλεργία, αλλά έφαγα γιατί μου αρέσει πολύ”», λέει ο διευθυντής του κέντρου υγείας, Ακης Ζεϊμπέκης.
Οι τρεις γιατροί από τη Λέσβο, τη Μάνη και τη Σέριφο μιλούν στην «Κ» για τα παράδοξα που έχουν συναντήσει στο πόστο τους, τις υπερβολικές απαιτήσεις, τις δύσκολες στιγμές, αλλά και τον ευρύτερο ρόλο μιας μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Οι τρεις γιατροί από τη Λέσβο, τη Μάνη και τη Σέριφο μιλούν στην «Κ» για τα παράδοξα που έχουν συναντήσει στο πόστο τους, τις υπερβολικές απαιτήσεις, τις δύσκολες στιγμές, αλλά και τον ευρύτερο ρόλο μιας μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
- περισσότερα στο ρεπορτάζ της Πέννυς Μπουλούτζα στην Καθημερινή (ΕΔΩ)