Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Ποιος θα κρίνει πόσο «αντέχει» ένα νησί;


Ο ίδιος ο επενδυτής θα εκπονεί μελέτη φέρουσας ικανότητας, σύμφωνα με σχέδιο Π.Δ! 

H εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας μια περιοχής, δηλαδή της «χωρητικότητάς» της να δεχτεί περαιτέρω οικιστική, τουριστική ή άλλη ανάπτυξη, απασχολεί την επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα έχει τεθεί μόνο περιστασιακά, κυρίως μέσω της νομολογίας τοιυ ΣτΕ, Τώρα το ΣτΕ απορρίπτει επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, (μόνο στον τουρισμό γίνονται άλλωστε επενδύσεις) με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει μελέτη φέρουσας ικανότητας.
O Δ. Χατζηνικόλας σχολιάζει στο fb: 
Οι υπηρεσίες δηλαδή του αρμόδιου υπουργείου δεν κάνουν τη δουλειά τους, κομβικής σημασίας δουλειά όπως αντιλαμβάνεστε αφού αφορά στην ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Και τι σκέφτεται να κάνει το υπουργείο σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" παρακαλώ; Να αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης στον επενδυτή!
Αυτός δηλαδή που θέλει να κάνει μία επένδυση, για παράδειγμα σε ένα νησί, μία τουριστική μονάδα ας πούμε να καταθέτει μαζί με το σχετικό φάκελο και τη μελέτη για το αν η περιοχή μπορεί να δεχτεί την επένδυση του ή είναι κορεσμένη!

Ο Γιώργος Λιάλιος της "Καθημερινής" σχολιάζει στο fb:
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκλήρωσε εν κρυπτω ένα σχέδιο ΠΔ για την εκτίμηση της φερουσας ικανότητας. Τι προβλεπει; Ότι τη μελέτη θα την εκπονεί ο επενδυτής, θα εντάσσεται στην περιβαλλοντικη αδειοδότηση και θα χωρίζει την περιοχή σε λιγότερο ή περισσότερο αναπτυγμένες ζώνες.
Στο φτωχό μου μυαλό, η εκτίμηση της φερουσας ικανότητας, που θα κρίνει το μέλλον των νησιών και άλλων ευαίσθητων περιοχών, θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ενός εκτενούς, ανοιχτου επιστημονικου διαλόγου. Δυστυχώς επιχειρείται να περάσει έτσι, σαν ένα οποιοδηποτε τεχνικό κείμενο.