Οταν ένα γεγονός χαλάει την εικόνα που έχεις φτιάξει για τον εαυτό σου τι γίνεται; Αν βρίσκεσαι στην εξουσία, υπάρχουν δύο τρόποι για να λύσεις το πρόβλημα: Κάνεις πως δεν υπάρχει. Μπορείς να το πετύχεις χωρίς κόστος; Κάτω από κανονικές συνθήκες όχι. Δεν ζούμε όμως σε κανονικές συνθήκες.
Η παντοδυναμία σου στην πολιτική και η υπεροπλία σου στην περιοχή της ενημέρωσης (ΥΕΝΕΔοποίηση) σου δίνουν μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων σου, που βυθισμένοι στην κρίση ψάχνουν να βρουν κάτι για να πιαστούν. Για να έχεις αποτέλεσμα, λοιπόν, φροντίζεις να πράξουν το ίδιο και τα μέσα ενημέρωσης που σε στηρίζουν… ανιδιοτελώς.
Εφόσον αυτά παίξουν τον ρόλο τους, δηλαδή ξεχάσουν την αποστολή τους που είναι ο έλεγχος της εξουσίας, και προστατεύσουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και τους χρηματοδότες τους, η υπόθεση θα περάσει στα ψιλά. Δεν θα παίξει στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και θα θαφτεί στα μονόστηλα στις φιλικές εφημερίδες και στις ηλεκτρονικές σελίδες. Ετσι οι περισσότεροι πολίτες δεν θα πάρουν χαμπάρι ότι κάτι στραβό έχει συμβεί. Θα δεχτούν αυτό που τους σερβίρουν και θα το καταπιούν αμάσητο.
Οι λίγοι που επιμένουν να ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα, που δεν βολεύονται με προσχηματικές δικαιολογίες, αν τολμήσουν να ζητήσουν εξηγήσεις θα δεχτούν κριτική ότι ρέπουν προς τον λαϊκισμό και αν επιμείνουν θα λάβουν αποστομωτικές απαντήσεις του τύπου «δεν είναι αυτό που νομίζετε» ή «οι εσωτερικοί εχθροί της χώρας δυσφημούν την Ελλάδα». Συνεπώς, ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Προχωράς ακάθεκτος και σχεδιάζεις την επόμενη κίνησή σου στο πεδίο της παραχάραξης της αλήθειας. Αυτό κάνουν όλες οι εξουσίες. Με τούτη την κυβέρνηση που είναι ίδια με την προηγούμενη έχουμε δει πολλά τέτοια περιστατικά. Πλούσιες οι επιδόσεις της. Κάνει το μαύρο άσπρο όταν την αφορά και το άσπρο μαύρο όταν αφορά τους πολιτικούς αντιπάλους της. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η συγκεκριμένη τακτική έχει αποδώσει.
Ο δεύτερος τρόπος είναι λίγο πιο σύνθετος, ωστόσο αν τον υπηρετήσεις σωστά μπορεί να αποδειχτεί πιο αποτελεσματικός από τον πρώτο. Ποιος είναι αυτός; Δεν αποσιωπάς το γεγονός, αντιθέτως το αναδεικνύεις, αλλά έτσι ώστε να σε βολεύει, δίνοντας τη δική σου ερμηνευτική εκδοχή.
Στην περίπτωση αυτή, θα έχεις και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Και εδώ, πάντως, για να έχεις επιτυχία χρειάζεσαι τη βοήθεια των ιμάντων σου στον χώρο της επικοινωνίας. Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει για απόκρυψη, ενώ όσοι σε εγκαλέσουν για επιλεκτική χρήση των στοιχείων θα δυσκολευτούν να βρουν διόδους για να ακουστεί η δική τους άποψη.
Αυτόν τον τρόπο επέλεξε ο πρωθυπουργός για να μιλήσει για την έκθεση των ευρωπαϊκών οργάνων σχετικά με το κράτος δικαίου στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εμεινε στα γενικά και έκρυψε όλες τις κριτικές παρατηρήσεις και για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα και για το πώς ορίζεται η ηγεσία της (καμία σχέση με ό,τι ισχύει στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης) και για το σκάνδαλο των υποκλοπών (ακόμη περιμένουμε κάποιο πόρισμα) και για το έλλειμμα πλουραλισμού στα ΜΜΕ (είδος εν ανεπαρκεία η πολυφωνία) και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και για τις διώξεις δημοσιογράφων που δεν εννοούν να παραιτηθούν από την υποχρέωσή τους να κάνουν ερευνητική δημοσιογραφία που τόσο ενοχλεί το σύστημα Μητσοτάκη, το οποίο κατά δήλωση του επικεφαλής του είναι το πιο δημοκρατικό, το πιο φιλελεύθερο, το πιο εκσυγχρονιστικό από… καταβολής κόσμου.
Τάσος Παππάς