Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Το βαθυσκάφος Τιτάν και το αυγό του Πρετεντέρη


Στα ελληνικά -και τα αμερικανικά- ΜΜΕ, η υπόθεση με τους 5 αγνοούμενους του βαθυσκάφους έχει προβληθεί, με κάθε είδους «ρεπορτάζ» και άρθρα, περισσότερο από την τραγωδία με τους τουλάχιστον 500 αδικοχαμένους του αλιευτικού. Στο κάτω-κάτω, τι αξία έχει η ζωή μερικών εκατοντάδων φτωχοδιαβόλων, μπροστά στο θρίλερ της έρευνας για τους celebrities;

Χώρια ότι, όπως ανακάλυψε ο ντετέκτιβ Πρετεντέρης (ενθουσιασμένος επειδή «έφαγαν πόρτα οι δικαστές που θα έβαζαν φυλακή την Καϊλή»)η όλη συζήτηση για το ναυάγιο και τα αίτια του είναι μια διεθνής συνωμοσία. Παραθέτω την παγκόσμια αποκλειστικότητα του Γιάννη στα χθεσινά Νέα:
«η φασαρία δεν αφορά την πονοψυχιά, ούτε το ανθρώπινο ‘’δικαίωμα’’ στη μετανάστευση ούτε όσους πνίγονται.
Αφορά τις αποζημιώσεις.
..Να στοιχειοθετηθεί δηλαδή η υποχρέωση αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο σε κάποιους που δεν ξέρουμε και για κάτι που δεν έχουμε ευθύνη.
Ήδη μαθαίνω ότι έχουν πέσει στην υπόθεση διάφορα κοράκια που χωρίς να γνωρίζουν τίποτα περισσότερο για τις συνθήκες του ναυαγίου πατρονάρουν την προσοδοφόρα θεωρία της ευθύνης του Λιμενικού.
Από τυχαίους παρατρεχάμενους και διεθνή μέσα ενημέρωσης έως τις αναπόφευκτες ‘’ΜΗΚΥΟ υπηρεσίας’’ και τους ‘’χρήσιμους ηλίθιους’’ της πολιτικής και της δημοσιογραφίας που συνήθως τους στηρίζουν».
Από το BBC δηλαδή μέχρι τη Liberation, τους Fianancial Times και τους New York Times, όλοι έχουν βάλει στο μάτι το πλούσιο ελληνικό δημόσιο, αλλά καμώνονται ότι ενδιαφέρονται για το πιο θανατηφόρο ναυάγιο στη Μεσόγειο. Το ίδιο και ο ΟΗΕ, που θέλει να ρεφάρει με τα λεφτά του Λιμενικού. Απορώ πώς ξέχασε ο επιφανής αρθρογράφος, τον ύπουλο ρόλο των Εβραίων και του Σόρος.

Σωστά λοιπόν τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν περισσότερο με το Βαθυσκάφος Τιτάν. Αλλωστε ο λόγος είναι ο ίδιος: follow the money. Γιατί ήδη από το 2018, όταν το σκάφος της OceanGate ετοιμαζόταν για τις καταδύσεις προς το κουφάρι του Τιτανικού, δεκάδες ειδικοί προειδοποιούσαν την εταιρεία ότι δεν ήταν ασφαλές.

Ανάμεσά τους, στον ρόλο του whistleblower, ο David Lochridge, διευθυντής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate και πάνω από «τρεις δωδεκάδες άτομα, ηγέτες του κλάδου, εξερευνητές βαθέων υδάτων και ωκεανογράφοι», οι οποίοι, γράφουν οι New York Times:
«προειδοποίησαν σε επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Στόκτον Ρας, ότι η "πειραματική" προσέγγιση της εταιρείας και η απόφασή της να παραλείψει μια παραδοσιακή αξιολόγηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυνητικά "καταστροφικά" προβλήματα για την αποστολή στον Τιτανικό».
Σύμφωνα επίσης με επιχειρηματίες που ήθελαν επίσης να κάνουν το ταξίδι αλλά το μετάνοιωσαν την κατάλληλη στιγμή, το Τitan χρησιμοποιούσε «παλιές σκαλωσιές για έρμα» και για την πλοήγησή του διέθετε «ένα τροποποιημένο χειριστήριο του Playstation».

Η επιστολή των 38 ειδικών ανέφερε επίσης ότι «το μάρκετινγκ του Titan από την OceanGate ήταν "τουλάχιστον παραπλανητικό", επειδή ισχυριζόταν ότι το υποβρύχιο θα πληρούσε ή θα υπερέβαινε τα πρότυπα ασφαλείας μιας εταιρείας αξιολόγησης κινδύνων, γνωστής ως DNV, παρόλο που η εταιρεία δεν είχε σχέδια να πιστοποιήσει επίσημα το σκάφος».

Η όλη ιστορία είναι δηλαδή μια κλασική αρπαχτή. Ο ιδρυτής της εταιρείας Στόκτον Ρας χρέωνε έως και 250.000 δολάρια ανά άτομο για επίσκεψη στα συντρίμμια του Τιτανικού, που βυθίστηκε το 1912, στο πρώτο του ταξίδι από την Αγγλία στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ρας είναι ένας από τους 5 επιβάτες που αναζητούνται από τις αρμόδιες αρχές, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ελληνικών καναλιών. Μάλλον πίστεψε την προπαγάνδα του, κάτι που αποτελεί θανάσιμο λάθος και στην πολιτική.

Η διαφορά ανάμεσα στους 500 και τους 5 αγνοούμενους, είναι ότι οι πρώτοι είχαν πληρώσει για να αποδράσουν από την κόλαση, ενώ οι δεύτεροι για να συμμετέχουν σε μια περιπέτεια, που -μακάρι να τους βρουν τους ανθρώπους- μετατρέπεται σε εφιάλτη. Αλλά ασυγχώρητοι είναι κατά τον ντετέκτιβ Πρετεντέρη οι πολλοί, γιατί όπως εξηγεί θα μπορούσαν να κάνουν κάτι απλό, αντί να θαλασσοπνίγονται:
«Οποιος ενδιαφέρεται να μεταναστεύσει δεν έχει παρά να απευθυνθεί στα κατά τόπους προξενικά γραφεία και τις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας στην οποία επιθυμεί να μετακινηθεί. Εκεί (με πολύ λιγότερα χρήματα από τις 5.000-6.000 που παίρνουν οι διακινητές) θα ζητήσει βίζα. Αν την πάρει, θα μεταναστεύσει με απόλυτη ασφάλεια».
Αναρωτιέται κανείς πώς δεν το σκέφτηκε κανένας από τους 700+ του αλιευτικού. Να πάνε παραδείγματος χάριν οι ενδιαφερόμενοι στην ειρηνική Λιβύη, στα φιλόξενα προξενεία της ΕΕ, στο ελληνικό, το γερμανικό ή το ιταλικό , και να ζητήσουν ευγενικά μια βίζα. Πώς δεν πέρασε από το μυαλό των δεκάδων χιλιάδων που έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο; Γιατί σπάει η ανθρωπότητα το κεφάλι της με το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα, ενώ υπάρχει τόσο απλή λύση; Η ανακάλυψη είναι ιστορική: μετά το αυγό του Κολόμβου, έχουμε και το (κλούβιο) αυγό του Πρετεντέρη.

Στέλιος Κούλογλου

****
➤ O Ομπάμα σήμερα στο Νιάρχος είπε πως είναι «απαράδεκτο το να μιλάμε για το υποβρύχιο Τιταν περισσότερο από τους 700 που πνίγηκαν» και το να λέμε πως «δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό»! 

***
➤ Η ιδιοκτήτρια εταιρία του βαθυσκάφους που χάθηκε κατά τη διάρκεια τουριστικής αποστολής στα συντρίμμια του Τιτανικού ανακοίνωσε το βραδυ της Πέμπτης ότι το πλήρωμα του πλοίου «δυστυχώς έχει χαθεί», γεγονός που επιβεβαίωσε ελάχιστα λεπτά αργότερα η επίσημη ενημέρωση της αμερικανικής ακτοφυλακής που βρίσκεται σε εξέλιξη.