Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Δυο εφημερίδες «πήγαν και γύρισαν»


Τους τελευταίους πέντε μήνες Αυγή και το Documento που στηρίζουν τον Σύριζα –με την ισχνή κυκλοφορία των περίπου 800 φύλλων ημερησίως η πρώτη, με τις άγνωστες πωλήσεις η δεύτερη,έβαζαν λουκέτο αλλά λίγο πριν το κλειδί κάνει την περιστροφή τα πράγματα άλλαξαν: συνεχίζουν! Κυριολεκτικά οι δύο εφημερίδες «πήγαν και γύρισαν».
Στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου ο διευθυντής της Αυγής, ο Άγγελος Τσέκερης, υπέβαλε την παραίτησή του και την ίδια στιγμή σήμανε το τέλος της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς. «Οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο. Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5000 συνδρομητές. Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο. Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε», έγραψε ο Τσέκερης
Την επομένη συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του Σύριζα το οποίο «επανεπιβεβαίωσε ομόφωνα την εμπιστοσύνη του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αυγής και εξουσιοδότησε τα μέλη του να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όσο δύσκολες και να είναι, προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης εν λειτουργία της εφημερίδας».
Εκείνες τις ημέρες υπήρξε συσπείρωση του κόσμου και εγγραφές για συνδρομές, αλλά η εφημερίδα εξακολουθεί να ασφυκτιά, καθώς η καθημερινή έντυπη έκδοση κινείται γύρω στα 700-800 φύλλα, ενώ η κυριακάτικη Αυγή κινείται γύρω στις 2.000.

Στο Documento o Κώστας Βαξεβάνης ανακοίνωσε με επιστολή του στην ΕΣΗΕΑ την απόφασή του να διακόψει τη έντυπη έκδοση, το προσωπικό κινητοποιήθηκε, και τελικά με απόφαση του εκδότη η εφημερίδα συνεχίζει στην έντυπη μορφή της, αλλά τραυματισμένη (και) από την τελευταία κρίση.
«Οι εσωτερικοί προβληματισμοί και αντιπαραθέσεις επιχειρήθηκε να γίνουν μοχλός όχι επίλυσης προβλημάτων, αλλά ο επίλογος της εφημερίδας. Για μια ακόμη φορά απέτυχαν», έγραψε ο Βαξεβάνης.
Προφανώς τα οικονομικά της εφημερίδας –και αυτής της εφημερίδας, μάλλον– δεν είναι ανθηρά, όχι μόνο λόγω κυκλοφορίας (η οποία δεν ανακοινώνεται) αλλά και επειδή δεν υπάρχει άνθηση στις διαφημίσεις. Μάλιστα πριν από περίπου τριάμισι χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2019, το Documento με σχόλιό του ανέφερε ότι επιχειρείται ο οικονομικός του στραγγαλισμός, καθώς, όπως υποστήριζε έχει δοθεί εντολή σε μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να μην του δίνουν καταχωρίσεις και για παράδειγμα επικαλέσθηκε τον Cosmote που είναι θυγατρική τής Deutsche Telecom.