Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Πώς εξελίχθηκε η κόρνα σε φετίχ για τον μέσο Έλληνα οδηγό


Γιατί χρησιμοποιούμε στη χώρα μας το κλάξον για ψύλλου πήδημα και με τι πρόστιμο τιμωρούνται οι παραβάτες


Γράφει ο Πέτρος Πιτσίνης

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι σαφής. Οι οδηγοί πρέπει να καταφεύγουν στην κόρνα του αυτοκινήτου τους μόνον όταν θέλουν να προειδοποιήσουν τους άλλους χρήστες των δρόμων για τυχόν κίνδυνο. Οι παραβάτες τιμωρούνται στη χώρα μας με το ευτελές πρόστιμο των 20 ευρώ, ωστόσο ελάχιστοι οδηγοί καλούνται στο ταμείο, αφού η χρήση του κλάξον έχει αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα και περιλαμβάνεται πλέον στο εθιμικό μας δίκαιο.
Ας δούμε όμως, για ποιους λόγους πατάμε την κόρνα του αυτοκινήτου μας, τσαλαπατώντας τα νεύρα των άλλων και συμβάλλοντας αρνητικά στην οργιώδη ηχορύπανση που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων.
 
Εκτόνωση
Ο μέσος Έλληνας βιώνει εδώ και σχεδόν 15 χρόνια μία παρατεταμένη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση. Συσσωρεύει λοιπόν μέσα του οργή και εκνευρισμό, οπότε το κλάξον λειτουργεί στην κυκλοφορία σαν ασφαλής βαλβίδα αποσυμπίεσης, χωρίς να χρειάζεται να έρθει στα χέρια με τους άλλους. Από αυτή την άποψη, θα λέγαμε ότι η κόρνα τρώει το ψωμάκι των ψυχολόγων.

Ξυπνητήρι
Είναι γνωστό, ότι ως λαός δεν φημιζόμαστε ιδιαίτερα για την υπομονή μας. Ακόμη λοιπόν και με την υποψία, ότι καθυστερεί να ξεκινήσει ο μπροστινός μας στο φανάρι, πατάμε το κλάξον για να τον ξυπνήσουμε. Κάπως έτσι παραδίδονται μαθήματα γαλλικών για αρχάριους στους ελληνικούς δρόμους, αφού ο μπροστινός ‘’κοιμήσης’’ οδηγός απαντά συνήθως στην πρόκληση της κόρνας με χειρονομίες και ανάλογες εκφράσεις.

Χαιρετισμός
Περνάς με το αυτοκίνητό σου μπροστά από ένα μαγαζί, όπου κάθονται φίλοι. Δεν θα τους χαιρετίσεις; Φυσικά ναι, δεν είσαι ανάγωγος. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να σε δουν μέσα στην κυκλοφορία, είναι να σε…ακούσουν. Άρα, υπό μία έννοια η κόρνα αποτελεί στην Ελλάδα ένα πολύτιμο μέσο κοινωνικοποίησης, που σπάει την απομόνωση και καλλιεργεί τις σχέσεις.

Πανηγύρι
Πώς να ευχαριστηθείς τη νίκη της ομαδάρας σου, αν δεν αρχίσεις να κόβεις βόλτες με το αυτοκίνητο πατώντας δαιμονισμένα την κόρνα του; Εδώ είναι διπλή η χαρά, αν ο θρίαμβος έχει καταγραφεί απέναντι στον μισητό αντίπαλο, οπότε με κάθε πάτημα της κόρνας πληγώνεις τον εχθρό σου.

Γάμος
Είναι η μοναδική παρέκκλιση χρήσης του κλάξον, που τυχαίνει παγκόσμιας αποδοχής. Με άλλα λόγια, σε όλον τον πλανήτη είθισται να κορνάρουν οι γαμήλιες πομπές με τα φρεσκοπλυμένα και στολισμένα αυτοκίνητα. Με βάση πάντως το γεγονός, ότι ένα στα δύο ζευγάρια χωρίζει πλέον, δεν αποκλείεται να καθιερωθεί στο μέλλον η κόρνα όχι μόνο στους γάμους, αλλά και στα διαζύγια.

Συμπέρασμα:
Μακριά τα χέρια από την κόρνα, η αυτοσυγκράτηση αποτελεί σε τέτοιες περιπτώσεις δείγμα πολιτισμού.