«Εκτόξευση» στην ιεραρχία για έναν από τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του νέου υπουργού Επικρατείας; Μα να εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη Βουλή όταν εκείνος απουσιάζει.
Τον ρόλο που είχε στην προηγούμενη κυβέρνηση ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης, όπως ο ίδιος περιέγραψε το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σε τηλεοπτική συνέντευξη. Ο νέος υπουργός Επικρατείας αποκάλυψε ότι θα εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο όταν εκείνος απουσιάζει.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ένας ακόμη ρόλος θα είναι να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του Μαξίμου με τους υπουργούς, δηλαδή ο ενδοκυβερνητικός διάλογος που προηγείται της κατάθεσης των νομοσχεδίων.
«Αγαπώ, σέβομαι και τιμώ το Κοινοβούλιο, τιμώ την κοινοβουλευτική διαδικασία. Έχω ζήσει πάρα πολλές ώρες της ζωής μου μέσα στο Κοινοβούλιο και, επομένως, εκείνο που περιμένω και προσδοκώ, είναι ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, και την εποικοδομητική κριτική των κομμάτων», ανέφερε σε επόμενο σημείο της συνέντευξης. Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «η στάση, προφανώς, του καθενός είναι κάτι που θα αξιολογηθεί από τους πολίτες. Γιατί, όπως απέδειξαν οι τελευταίες εκλογές, είναι σαφές ότι δεν κρίνεται μόνο η κυβέρνηση, κρίνονται και οι αντιπολιτεύσεις, το είδος τους, το ύφος τους, ο τρόπος και ο τόνος με τον οποίο ασκείται η αντιπολίτευση, αν παρουσιάζει αναλυτικές προτάσεις ή αν απλώς έχει ένα μηδενιστικό και καταγγελτικό λόγο».
Ο Μάκης Βορίδης, δηλαδή, θα είναι ο άνθρωπος που θα εκπροσωπεί ανά περιπτώσεις τον πρωθυπουργό στην πολιτική αντιπαράθεση με υπερσυντηρητικούς χριστιανοταλιμπάν, εθνικιστές στα όρια της συνωμοσιολογίας και εκείνους τους ακροδεξιούς που ευχαρίστησαν τον Κασιδιάρη που τους έβαλε στη Βουλή. Ωραία πράγματα.
Κι μια τελευταία ατάκα από τον αντ΄ αυτού: Θεωρώ και ελπίζω ότι όλη αυτή η κοινοβουλευτική διεργασία θα αποβεί καρπερή, γόνιμη, δημιουργική. Και - γιατί όχι; - αν υπάρχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις που προέρχονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης, γιατί να μην τις αγκαλιάσουμε; […] η αλήθεια είναι ότι δεν το έχουμε συνηθίσει αυτό».
Χ. Κ. / ΕφΣυν