Τρίτη 30 Μαΐου 2023

«Δεν είναι δυνατόν οι μαθητές να περνάνε αυτό το άγχος»


Φιάσκο: Νέα κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων 

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έπεσε το σύστημα της τράπεζας θεμάτων με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε αρκετές περιοχές να βρίσκονται στον αέρα, μιας και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν εξαιτίας της έναρξης των Πανελλαδικών.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη, Θεσπρωτία, Ηλεία και Κέρκυρα, ενώ αναφορές για προβλήματα υπάρχουν και σε σημεία της Αττικής.

«Δεν είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις οι μαθητές να περνάνε αυτό το άγχος» λέει στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ ο κ. Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας για τις καθυστερήσεις και σήμερα στην Τράπεζα Θεμάτων.

«Από το γεγονός ότι αυτό συνέβη για δεύτερη μέρα καταλαβαίνουμε ότι τα μέτρα που πήρανε δεν ήταν αυτά για να μην εξασφαλιστεί κανένα πρόβλημα» ενώ εστίασε και στην αγωνία των γονιών κυρίως για τους μαθητές της Γ‘ Λυκείου που πρέπει να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές.
Ακόμα ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα plan B για την Τράπεζα Θεμάτων ώστε να δοθούν τα θέματα από τους καθηγητές και να μην επιμένει τόσο το υπουργείο Παιδείας με την Τράπεζα θεμάτων.

Από το υπουργείο Παιδείας κάνουν λόγο ξανά για «κυβερνοεπίθεση μεγατόνων» σε όλο το δίκτυο υποδομών τεχνολογίας και έρευνας, από το οποίο στηρίζεται η τράπεζα θεμάτων, με εκπαιδευτικούς να επισημαίνουν (ΕΡΤ) ότι το πρόβλημα ήταν χειρότερο σήμερα.
Ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξης Κόπτσης, υποστήριξε μέσω της ΕΡΤ ότι η σημερινή επίθεση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κάνοντας λόγο για «αήθη επίθεση κατά της εκπαίδευσης».
Ο κ. Κόπτσης υποστήριξε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκαναν ολονύχτιες προσπάθειες για να διορθώσουν τα χθεσινά προβλήματα, όμως η σημερινή επίθεση ήταν μεγαλύτερα.
Παράλληλα, προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τις Πανελλαδικές λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν έχει σχέση με την διαδικασία που ξεκινά την Πέμπτη, για να σημειώσει ότι το σύστημα των Πανελλαδικών είναι διαφορετικό.

Το φιάσκο ξεκίνησε από χθες, με την Τράπεζα Θεμάτων να καταρρέει, ενώ σε ορισμένα σχολεία μαθητές σηκώθηκαν και έφυγαν απ' την πολύωρη ταλαιπωρία και σε κάθε περίπτωση οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες. Τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες για το επιτελικό μπάχαλο.

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Έπρεπε να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα

«Έχουμε και σήμερα πρόβλημα της ίδιας έκτασης με το χθεσινό. Το ζήτημα είναι μην φτάσουμε πάλι πέντε η ώρα το απόγευμα και να μας απαντήσει το υπουργείο τι πρέπει να γίνει ή τι γίνεται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για την επίθεση που δέχεται από χθες το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων.

Περιγράφοντας την χθεσινή κατάσταση, είπε χαρακτηριστικά «επικράτησε το απόλυτο μπάχαλο». «Έπαιρναν εμάς οι μαθητές και καθηγητές από όλα τα σχολεία, ρωτούσαμε, προσπαθούσαμε να μάθουμε τι γίνεται, κανένας δεν ήξερε και κανένας δεν έδωσε μία οδηγία όλη τη μέρα τι θα πρέπει να κάνουν οι καθηγητές» ανέφερε.

«Τη λύση τη δώσαμε από την πρώτη στιγμή. Τους είπαμε από το πρωί, 08:30 ώρα βγάλαμε ανακοίνωση και λέμε δώστε στους διευθυντές την ευκαιρία μαζί με το σύλλογο διδασκόντων και τον υπεύθυνο καθηγητή να μπει μέσα στην τράπεζα θεμάτων, να βγάλουν θέματα και να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα, γιατί το μεγάλο πρόβλημα το έχουμε κυρίως στην τρίτη Λυκείου, ότι έπρεπε χθες να δώσουν το τελευταίο μάθημα και σήμερα να βγάλουν τα αποτελέσματα ώστε να πάνε οι μαθητές μας απρόσκοπτα στις πανελλαδικές εξετάσεις την Παρασκευή 2 του μηνός» επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνου.

«Και έβγαλε χθες εσπευσμένα το υπουργείο μία νέα εγκύκλιο που έλεγε ότι όσοι δεν δώσανε στην τρίτη Λυκείου θα δώσουνε σήμερα. Σήμερα ξανά το πρόβλημα το ίδιο, θα ξαναβγάλουνε πάλι σήμερα εγκύκλιο να λέμε κάτι άλλο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, χρειάζονται γρήγορες λύσεις και άμεσες αποφάσεις οι οποίες δεν πάρθηκαν.
«Να έρχεται το υπουργείο 5 το απόγευμα και να μας ενημερώνει ότι είχαμε χάκερς, το πιστεύουμε, δεν το πιστεύουμε, το ζήτημα είναι ότι 2 του μηνός ξεκινάνε οι πανελλήνιες. Ας πούμε ότι θα έχουμε την ίδια επίθεση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα, ένα παράλληλο σύστημα που να μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να δοθούν τα θέματα; Ένα άλλο σύστημα ώστε να πάμε στη μετάδοση. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο το υπουργείο. Δεν μπορεί να λέμε ότι δεχθήκαμε επίθεση από χάκερς. Και αν δεχόμαστε κάθε μέρα επίθεση από χάκερς στις πανελλαδικές, τι θα κάνουμε; Θα φτάσουν τα παιδιά μας να δώσουν εξετάσεις τον Ιούλιο;» τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, επανέλαβε ότι οι εκπαιδευτικοί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή έδωσαν την λύση, ενώ χτύπησαν καμπανάκι για την επόμενη μέρα των Πανελλαδικών. «Εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τρομάξουμε κανέναν. Ούτε αυτό ήταν στόχος μας. Να λάβουμε μέτρα και να προστατεύσουμε το αδιάβλητο» υπογράμμισε.