Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Το κόμμα που έκανε τον δικαστή


Στόχος της κυβέρνησης ήταν να μην απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το θέμα δεν έφυγε από την επικαιρότητα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.
Την αφορμή πάντως για την κλιμάκωση την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την απάντησή του σε σχετικό ερώτημα στην τηλεμαχία. Από τη μέρα εκείνη το ζήτημα δεσπόζει στην αντιπαράθεση. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ άφησαν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Υποχρεώθηκε έτσι η κυβέρνηση να απολογηθεί. Το βάρος έπεσε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ακη Σκέρτσο. Με τις παρεμβάσεις του έκανε τα πράγματα χειρότερα για το σύστημα που εκπροσωπεί. Εχουμε και λέμε:

* «Ο,τι ήταν να πούμε και να κάνουμε ως κυβέρνηση το έχουμε κάνει» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο in.gr.

● Μα, αυτά που έχει πει η κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα είναι για χρυσό μετάλλιο στο άθλημα της παραπλάνησης. Στην πρώτη φάση χρέωσε το σκάνδαλο σε ιδιώτες. Στη συνέχεια ενοχοποίησε πρεσβείες ξένων χωρών. Αργότερα στοχοποίησε τον Ερντογάν και τον Πούτιν. Αμέσως μετά διακίνησε υπαινιγμούς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και μέσων ενημέρωσης, για να καταλήξει στην άποψη ότι για όλα φταίνε κάποια ρυπαρά δίκτυα εντός της ΕΥΠ. Ολο αυτό το διάστημα ο πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ δήλωνε ότι δεν ήξερε τι γινόταν μέσα στην αυλή του όπου υπήρχαν πρόσωπα τα οποία αυτός είχε διορίσει σε καίρια πόστα.

* «Φυσικά πρέπει να διερευνηθεί το θέμα. Είναι υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας, όταν διαπιστώνονται προβλήματα στη διακυβέρνηση, στη διοίκηση της χώρας, αυτά να ερευνώνται σε βάθος από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς» πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.

● Πώς επιχείρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να διερευνήσει το θέμα;
Υποχρεώνοντας τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ήταν μέλη της εξεταστικής επιτροπής να καταλήξουν σε ένα πόρισμα της συμφοράς. Προστατεύοντας τους επιχειρηματίες οι εταιρείες των οποίων είχαν πάρε-δώσε με την κυβέρνηση και ειδικότερα με το παρακρατικό σύστημα που είχε εγκατασταθεί στο μέγαρο Μαξίμου.

Αναγκάζοντας τους υπηρεσιακούς παράγοντες που είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο να επικαλεστούν το απόρρητο. Κρατώντας στη θέση της την εισαγγελέα που υπέγραφε όποιο έγγραφο της έβαζαν μπροστά της. Αρνούμενη να συνεργαστεί με την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA. Λέγοντας χοντρά ψέματα για το παράνομο λογισμικό Predator.

Υποστήριζε ότι δεν το είχε προμηθευτεί και αποδείχθηκε ότι και το χρησιμοποίησε και το πούλησε σε ξένες χώρες. Και το κορυφαίο στο γελοίο αφήγημα της κυβέρνησης; Μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι ένας πρωθυπουργός ούτε ξέρει ούτε πρέπει να ξέρει αν παρακολουθείται κάποιος. Στο ντιμπέιτ όμως μας είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν παρακολουθούνταν για εθνικούς λόγους. Πώς το ξέρει άραγε; Μήπως να μας έλεγε και τους λόγους που επικαλέστηκε η ΕΥΠ για να παγιδέψει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

Μάλλον κρατάει την πληροφορία, όπως και τα ευρήματα της παρακολούθησης, κάβα. Μήπως να μας έλεγε και τους λόγους, εθνικούς ή άλλους, για τις παρακολουθήσεις υπουργών του, των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιογράφων; Κι αυτήν την πληροφορία κάβα την κρατάει; Κάβα και τα ευρήματα των συγκεκριμένων παρακολουθήσεων; Πολλά μπουκάλια… μαζεύτηκαν στο υπόγειο μπαρ του μεγάρου Μαξίμου.

* «Τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να κάνουν τον δικαστή» σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο.

● Σωστό. Οφείλει όμως να ενημερώσει τον υπουργό που προεξοφλούσε την καταδίκη της κ. Τουλουπάκη και δήλωνε ότι θέλει να τη δει στη φυλακή ενώ η δίκη ήταν σε εξέλιξη. Να ενημερώσει τον άλλο υπουργό που καλούσε τους ανακριτές να βάλουν στο αρχείο υποθέσεις που εξέταζαν. Και, τέλος, να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ο οποίος αποκαλούσε συμμορίτες και ζητούσε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι κατηγορούμενοι πριν αυτοί δικαστούν, αλλά ξέχασε να ζητήσει συγγνώμη όταν απαλλάχτηκαν. Το μόνο κόμμα που υποδύθηκε τον δικαστή είναι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη.

Τάσος Παππάς
Εφημερίδα των Συντακτών (18.5.2023)