Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Προοδευτική κυβέρνηση; Τι είναι αυτό;


Την αυτοδυναμία θα διεκδικήσει με δεύτερες εκλογές η Νέα Δημοκρατία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την κερδίσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολέμησε με πάθος την απλή αναλογική και κέρδισε κατά κράτος. Ελεγε και δικαιώθηκε ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα παράγει πολιτική αστάθεια. Στο δίλημμα «εγώ ή το χάος» οι ψηφοφόροι έδωσαν σαφή απάντηση βλέποντας ότι στην άλλη πλευρά του πολιτικού συστήματος επικρατεί χάος.

Φοβήθηκαν την περιπέτεια και αποφάσισαν να πριμοδοτήσουν τη σταθερότητα όπως την αντιλαμβάνεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Την απλή αναλογική υπονόμευσε με την τακτική του και ο Αλέξης Τσίπρας. Η άποψή του ότι δεν τον ενδιαφέρει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ηττημένων ακόμη κι αν βγαίνουν αριθμοί, έστειλε αρνητικό μήνυμα στο εκλογικό σώμα, το οποίο αντέδρασε τιμωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την απλή αναλογική δεν την είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ όταν την πρότεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να την ακυρώσει. Οι όροι που έθετε για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας ήταν απαγορευτικοί. Απορρίφθηκαν και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ με αυτή τη λογική δεν θα μπορούσε να γίνει ο ρυθμιστής.

Το ΚΚΕ σταθερά υπέρ της απλής αναλογικής αυτοεξαιρέθηκε από όλες τις συζητήσεις για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης προβάλλοντας το σύνθημα «μόνοι μας εναντίον όλων». Το ΜέΡΑ25 δήλωνε ότι ήταν υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ωστόσο η θέση του επικεφαλής του ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για κυβέρνηση συνεργασίας ούτε για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ενίσχυσε την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας ότι απέναντί της υπάρχει ένας αχταρμάς, ένα συνονθύλευμα.

Και ο μέσος πολίτης που είχε να διαλέξει ανάμεσα στη σταθερότητα, έστω αυτήν του κ. Μητσοτάκη, και σε μια κουρελού, στήριξε την πρόταση της Δεξιάς. Η απλή αναλογική έκλεισε τον κύκλο της και δύσκολα θα επανέλθει στο προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι είναι το πιο τίμιο εκλογικό σύστημα. Την εκτέλεσαν στα έξι μέτρα αυτοί που έπρεπε να την υπερασπιστούν. Στις νέες εκλογές το πρώτο κόμμα -κατά πάσα βεβαιότητα η Νέα Δημοκρατία- θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μια πανίσχυρη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μονόχρωμη ή πολύχρωμη (είναι αδιάφορο), η οποία, αν κρίνουμε από το πώς πολιτεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019 μέχρι σήμερα, θα κάνει ό,τι γουστάρει σε όλα τα επίπεδα. Στο κόμμα του είναι ο απόλυτος άρχοντας. Οσοι είχαν ηγετικές φιλοδοξίες θα αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Η αντιπολίτευση στη Βουλή θα είναι αδύναμη. Τα θεσμικά αντίβαρα (Ανεξάρτητες Αρχές, ανιδιοτελείς δικαστές και εισαγγελείς) θα πιεστούν για να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις του συστήματος Μητσοτάκη.

Οσοι επιχειρήσουν να αντισταθούν επικαλούμενοι το Σύνταγμα και τους νόμους θα πάνε σπίτια τους με το καλό ή με το στανιό. Οι ισχυροί οικονομικά φίλοι της συντηρητικής παράταξης και κυρίως αυτοί που ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από το σύστημα Μητσοτάκη θα ξεσαλώσουν. Η διαπλοκή θα αποθρασυνθεί. Οι αντίπαλοι της Δεξιάς στην περιοχή των κινημάτων θα χρειαστούν χρόνο για να συνέλθουν από το σοκ της κάλπης. 
Κοντολογίς: Σ’ αυτές τις εκλογές συγκρούστηκαν δύο προτάσεις εξουσίας. Η καθαρή της Δεξιάς με στόχο την αυτοδυναμία και η θολή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία όμως δεν βρήκε συνομιλητές.

Τάσος Παππάς
Eφημερίδα των Συτακτών (23.5.2023)