Μια πολύ ωραία και διεισδυτική δουλειά του Γιώργου Ι. Αλλαμανή για έναν από τους πιο επιδραστικούς δίσκους της σύγχρονης εποχής στην Ελλάδα: Το "Φλου", αυτό το μουσικό συνοικέσιο μεταξύ του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Σπυριδούλα με το οποίο μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων.
Μέσα από συνεντεύξεις με συντελεστές της εποχής, αλλά και πάρα πολύ σημαντικές δευτερογενείς πηγές (τις οποίες αγνοούσα εντελώς και διαβεβαιώ τους πάντες ότι ο εντοπισμός τους ισοδυναμεί με το να ψάχνεις βελόνες στ' άχυρα), ο Αλλαμανής χαρτογραφεί τα πρώτα βήματα του Σιδηρόπουλου, τη δημιουργία της Σπυριδούλας και το πάντρεμα μεταξύ τους που οδήγησε στη δημιουργία του Φλου.
Είναι ένα σπάνιο χρονικό ενός δίσκου που αποτέλεσε (εφηβικό) ευαγγέλιο για πολλούς εξ ημών. Ο Γιώργος πάει ένα βήμα παραπέρα και περιγράφει το πως ηχογραφήθηκε κομμάτι - κομμάτι κάθε τραγούδι του δίσκου και το παρασκήνιο που κρύβει το καθένα τους πίσω από τις κιθάρες και τους στίχους.
Επίσης, ο Αλλαμανής έκανε πολύ σοβαρή ερευνητική δουλειά γύρω από τα πρόσωπα του Φλου, ιχνηλατώντας τα βήματά τους στην μεταιχμιακή εποχή της πρώιμης μεταπολίτευσης.
Είναι μια πρώτης κλάσης ιστοριογραφική δουλειά για ένα από τα θεμέλια, ίσως, του Ελληνικού rock n' roll το οποίο έχει επάξια κερδίσει μια θέση στη μουσική ιστορία του τόπου, έχοντας επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους.
(Ερώτηση από άγνοια: Σήμερα τα παιδιά που γεννήθηκαν την δεκαετία του 2000 ακούνε τέτοια πράγματα; Ή τους φαίνονται μουσειακά είδη που απέχουν από τα ίδια όσο απείχε από εμάς ο μεσοπόλεμος;).
Αχιλλέας Χεκίμογλου (fb)