Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Ταξικός αποκλεισμός


Είναι το πιο φτηνό, το πιο ευέλικτο, το πιο ταλαιπωρημένο εργατικό δυναμικό. Κάθε χρόνο ξενιτεύονται και με μια βαλίτσα στο χέρι αναζητούν ανά την Ελλάδα ένα καλύτερο μεροκάματο. Απαξιωμένοι με κάθε τρόπο, τώρα φιμώνονται και σε εκλογικό επίπεδο. Ποιος φοβάται τους νέους;

Γιατί κυρίως νέοι, νεότατοι ή το πολύ μέχρι τα δεύτερα -άντα είναι εκείνοι που δουλεύουν στους τουριστικούς προορισμούς, όπου ως γνωστόν η σεζόν ξεκινά με τις διακοπές του Πάσχα. Νέοι λοιπόν θα είναι και εκείνοι που θα βρεθούν μακριά από τις κάλπες της 21ης Μαΐου – κι αν χρειαστούν και δεύτερες εκλογές θα λείπουν ακόμα περισσότεροι.

Νέοι και σίγουρα όχι οι πιο προνομιούχοι – μαθηματικά βέβαιο μοιάζει πως δεν είναι οι ψηφοφόροι της «γαλάζιας» παράταξης. Εξ ου και, παρά τις πιέσεις δύο κομμάτων της Αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, τα οποία κατέθεσαν δύο διαφορετικές τροπολογίες, η κυβέρνηση αδιαφορεί -αν δεν επιχαίρει- γι' αυτόν τον ανομολόγητο αποκλεισμό δυναμικής μερίδας εκλογέων.

Σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γράφει από ποιήματα μέχρι διδακτορικές διατριβές, είναι πολύ απλό τεχνικά να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα. Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας βεβαιώνει ότι υπάρχει τεχνογνωσία και είναι εφικτό όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εργασίας τους, ενώ έγκυροι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών απαντά με το προσφιλές του επιχείρημα: κάνει λόγο για λαϊκισμό και υποκρισία της αριστερής αντιπολίτευσης, παραπέμπει τους εποχικά εργαζόμενους στον… θεσμό του ετεροδημότη -για τον οποίο η προθεσμία έκλεισε στις 28 Φεβρουαρίου!- και ξαναφέρνει από το παράθυρο το ζήτημα της επιστολικής ψήφου.

Είναι απολύτως σαφές πως η κυβέρνηση, αυτή η ίδια που κατασυκοφάντησε τους νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που τους ξυλοφόρτωσε ανηλεώς σε κάθε τους διεκδίκηση, που τους αφήνει χωρίς επαγγελματικό μέλλον και δίχτυ ασφαλείας σε μια άγρια αγορά, τώρα επιχειρεί και να φιμώσει τη φωνή τους. Γιατί πάνω από 220.000 ψήφοι μπορεί και να κάνουν τη διαφορά της ανατροπής στις κάλπες.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη 
(20.4.2023)