Πολλά και διάφορα, κυρίως εξοργιστικά, περιλάμβανε η τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός κατάφερε να προκαλέσει με τις τοποθετήσεις του για τα Τέμπη και για τις εκλογές, όμως ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια αναφορά του στο περίφημο και πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος». Αυτό που έχει βουλιάξει ανεπανόρθωτα σε αμέτρητες στιγμές τα τελευταία τέσσερα χρόνια δηλαδή.
Αναλύοντας για ακόμη μια φορά την εμμονή του με την αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλες παρεμβάσεις για ζητήματα «που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας».
«Ένα πράγμα στο οποίο θα επιμείνω παρότι έχει λοιδορηθεί πολύ κι έχει δεχτεί κριτική, είναι σε αυτό το οποίο αποκαλούμε “επιτελικό κράτος”» είπε ο πρωθυπουργός και αμέσως μετά πέρασε στο παρασύνθημα «Να του δώσουμε ένα άλλο όνομα αν θέλετε, να μην το πούμε “επιτελικό”. Να το πούμε “συντονιστικό”. Αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν σήμερα να κυβερνάται μια χώρα, χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί προγραμματισμού, λογοδοσίας και αξιολόγησης. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος».
Όχι μην γελιόμαστε δεν άλλαξε τις απόψεις του Κυριάκος Μητσοτάκης για την αριστεία και την αυταρχική συγκέντρωση εξουσιών. Απλά ο όρος «επιτελικό» έχει γίνει τόσο τοξικός, έχει αποκτήσει τόσο αρνητική χροιά με τα συνεχόμενα στραπάτσα και τα σκάνδαλα που το επιτελείο του Μαξίμου έχει αρχίσει να σκέφτεται… βαφτίσια.
Άλλαξε ο Μανωλιός δηλαδή…
X.K./ ΕφΣυν