Από τις 28 Φεβρουαρίου, την αποφράδα μέρα της μετωπικής σύγκρουσης στα Τέμπη που θέρισε 57 ζωές, έχουν αποκαλυφθεί πολλά για τις βαθύτερες αιτίες του δυστυχήματος, πέρα από τις τραγικές ευθύνες του ανεκπαίδευτου προσωπικού στους μοιραίους σταθμούς διέλευσης των αμαξοστοιχιών.
Εχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για τη διαβόητη σύμβαση 717, που εδώ και σχεδόν μία δεκαετία μένει ανολοκλήρωτη αφήνοντας τα τρένα τυφλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο εκτεθειμένο στον κίνδυνο δυστυχημάτων. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για το ποιος φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εγκληματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του συστήματος τηλεδιοίκησης των τρένων, που κατά γενική ομολογία θα είχε αποτρέψει την τραγωδία των Τεμπών και όσες παρ' ολίγον ή μικρότερες τραγωδίες είχαν προηγηθεί.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της πίσω από την πολύχρονη διελκυστίνδα μεταξύ ΟΣΕ και εργολάβων που είχαν αναλάβει το επίμαχο έργο. Προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το επιχείρημα ότι παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση την εκκρεμότητα τη σύμβασης και την περίπλοκη δικαστική διαμάχη με την κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο.
Αποκαλύπτεται ωστόσο ότι ενώ η προηγούμενη διοίκηση ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ είχε δρομολογήσει διαδικασία έκπτωσης της κοινοπραξίας από το έργο λόγω της ασυνέπειάς της, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια η κρατική εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου προσπαθούσε να αντικρούσει τις ενστάσεις των εργολάβων που ζητούσαν και αποζημιώσεις, ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έσπευσε να ικανοποιήσει τις προκλητικές απαιτήσεις τους.
Η «Εφ.Συν.» φέρνει σήμερα στο φως έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, υπέγραψε απόφαση να «επιβραβευτεί» ο εργολάβος για την ασυνέπειά του με αποζημιώσεις 2,7 εκατ. ευρώ, τα οποία ξεπέρασαν τα 3 εκατ. μαζί με το... μπόνους που απέδωσε στον εργολάβο και η ΕΡΓΟΣΕ.
Αναρωτιόμαστε τι θα πει ο Κ. Αχ. Καραμανλής σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για αυτό το προκλητικό δώρο στους εργολάβους. Πώς θα δικαιολογήσει αυτός και η κυβέρνηση το γεγονός ότι, αντί να πιέσουν για επιτάχυνση παράδοσης του έργου, χάιδευαν τους εργολάβους με... μπόνους ασυνέπειας;
Το 2004 ένας άλλος Καραμανλής, που μόλις είχε αναλάβει την πρωθυπουργία, είχε μιλήσει για «νταβατζήδες που κάνουν κουμάντο στη χώρα». Είκοσι χρόνια μετά ο νεότερος Καραμανλής μάς θυμίζει τραγικά πως η χώρα εξακολουθεί και τρέχει στις ράγες των εργολάβων.
ΕΦ.ΣΥΝ. /Aποψη