Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Κερδίζει έδαφος η ενημέρωση μέσω ιστοσελίδων έναντι της τηλεόρασης – Πιο αξιόπιστο μέσο το Ραδιόφωνο


Είναι η βασίλισσα της ενημέρωσης. Η οθόνη. Πλην όμως όχι αυτή της τηλεόρασης. Η άλλη η μικρότερη. Εκείνη του κινητού τηλεφώνου. Σχεδόν καθολική είναι η παραδοχή (96%) ότι η ενημέρωση μας γίνεται πλέον από τα κινητά τηλέφωνα.
Το έδειξε, μεταξύ άλλων, νεόκοπη έρευνα της Focus Bari για λογαριασμό του πρώτου συνεδρίου «Εφημερίδες 2024» που οργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Η ετυμηγορία της κοινής γνώμης, καθώς η έρευνα ήταν πανελλαδικής εμβέλειας, για την τηλεόραση ήταν ότι αποτελεί «αναπόσπαστη συνήθεια», ««καθηλωτική» παρουσία» αλλά και «αναγκαίο κακό» και για το ίντερνετ πως «αν και δεν είναι ακριβώς «Μέσο», τα πάντα είναι στο χέρι μου με τον δικό μου τρόπο».



Το ραδιόφωνο όσοι πήραν μέρος στην έρευνα (αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού) χαρακτήρισαν «ήρεμη συντροφιά που το παίρνεις μαζί σου», για τις εφημερίδες ότι είναι «αγαπημένη (ανδρική) συνήθεια με σοβαρότητα και κύρος».
Πλέον τέσσερις στους δέκα επιλέγουν την τηλεόραση για την ενημέρωση τους εν αντιθέσει με το 65% που την επέλεγαν το 2007. Εννέα στους δέκα (87% για την ακρίβεια) ενημερώνονται ιντερνετικώς, όταν το 2007 το ποσοστό τους ήταν στο 24%. Η μεταβολή αυτή οφείλεται και στην ψηφιακή ανάπτυξη που καταγράφηκε σε όλη τη χώρα από το 2000 κι έπειτα, σύμφωνα με την έρευνα.


Οι εφημερίδες αποτελούν επιλογή ως Μέσο ενημέρωσης μόλις σε ποσοστό 26% του δείγματος.
Η τηλεοπτική ενημέρωση, σύμφωνα με την έρευνα, υστερεί σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη (27%) εν αντιθέσει με το ραδιόφωνο το οποίο χαρακτηρίζεται ως Μέσο αξιόπιστo και εμπιστοσύνης (61%), ακολουθούμενο από το ιντερνετ (57%) και οι εφημερίδες (38%).