Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Aμετανόητος και εξοργιστικός: Ανερυθρίαστα ψέματα Καραμανλή, κουβέντα για τις ευθύνες του


Αμετανόητος και επιμένοντας στο ψέμα ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε, έκανε την πρώτη - μετά την παραίτησή του - εμφάνιση ο Κώστας Καραμανλής, τρεις ολόκληρες εβδομάδες ύστερα από την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.
Μιλώντας με επιθετικό συχνά τόνο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε ούτε λίγο ούτε πολύ να ζητήσει και τα ρέστα για τα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να παραδεχθεί τις σοβαρές ευθύνες της για την απαξίωση και εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου.
Οι μόνες ευθύνες που αναγνώρισε ο Κ. Καραμανλής ήταν για τη μη αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών αναφορικά με τη λειτουργία των σιδηροδρόμων. Αντίθετα, επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στον σταθμάρχη της Λάρισας, ο οποίος -όπως είπε- προτίμησε να χαράξει χειροκίνητα την πορεία των τρένων.
Αποκορύφωμα των προκλητικών ισχυρισμών του κ. Καραμανλή η υποτιθέμενη διάψευσή του για την ανυπαρξία τηλεδιοίκησης, παρά τον ορυμαγδό καταγγελιών για έναν σιδηρόδρομο στον «αυτόματο». Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι υπήρχε τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας, «χρησιμοποιήθηκε και ήταν σε λειτουργία μία ώρα πριν την ώρα του δυστυχήματος».
Όπως αναμενόταν, δεν είπε κουβέντα για την... εξαφάνιση της υποχρέωσης έγκαιρης παράδοσης του συστήματος τηλεδιοίκησης των σιδηροδρόμων στη σκανδαλώδη σύμβαση του 2020, που οδηγεί σε πρόσθετα κέρδη 800 εκατ. ευρώ για τους Ιταλούς επενδυτές του σιδηροδρόμου.
Κι αντί να παραδεχτεί την κρίσιμη υποχρέωση να εγκαταστήσει το Δημόσιο συστήματα τηλεδιοίκησης-σηματοδότησης και το ETCS, που θα μπορούσε να φρενάρει από μόνο του τα δύο τρένα ακόμη και αν αγνοούσαν την αντίθετη πορεία τους, σχεδόν «στοιχημάτισε» ότι ούτε αυτό θα απέτρεπε τη σύγκρουση.
Επέμεινε ότι ακόμα κι αν είχε ολοκληρωθεί το ETCS, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, «γιατί θα το απενεργοποιούσε η εντολή του σταθμάρχη», «γιατί και τα πιο άρτια συστήματα καταλήγουν στους ανθρώπους που τα χειρίζονται ή δεν τα χειρίζονται όπως είπε στην συγκεκριμένη περίπτωση».
Επίσης, υποστήριξε ότι ο σταθμάρχης μπορούσε «μπορούσε να χαράξει διαδρομή ηλεκτρονικά αλλά το έκανε χειροκίνητα και ξέχασε σε λάθος θέση ένα από τα κλειδιά».

Από την πλευρά του, ο Γ. Γεραπετρίτης αυτοδιαψεύστηκε για το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, λέγοντας πως ποτέ δεν μίλησε για καθολικό κέντρο τηλεδιοίκησης.

Στη δική του τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο Χρήστος Σπίρτζης τοποθέτησε στο κάδρο των ευθυνών τόσο τον υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, όσο και τον Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος υπέγραψε την πρώτη σύμβαση για το σύστημα τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης το 2007, με αποτέλεσμα να παραδοθεί το 2010 το έργο σε ποσοστό 0%. 
«Καλό θα ήταν να είναι εδώ ο κ. Χατζηδάκης» είπε με νόημα ο Χρ. Σπίρτζης, ενώ αντίστοιχο σχόλιο έκανε και για τον σημερινό υφυπουργό Μεταφορών, ο οποίος είχε εμπλοκή και στην υπογραφή της πολυσυζητημένης σύμβασης 717. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα πως θα επαναληφθεί η συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να συζητηθεί η τραγωδία στα Τέμπη και όχι αποκλειστικά και μόνο η σύμβαση 717.

Από την πλευρά του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης αρκέστηκε σε μία σύντομη αναδρομή που αφορούσε τη 18μηνη θητεία του στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, παραθέτοντας τον τρόπο και τα δεδομένα που οδήγησαν στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, για την οποία -όπως απάντησε σε ερώτημα του κ. Σπίρτζη- δεν έχει βάλει καμία υπογραφή.

Από εκεί και πέρα, τη διεύρυνση των προσώπων που πρέπει να προσέλθουν για ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αιτήθηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αθ. Μπούρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 κατά την αρχή της συνεδρίασης, με σκοπό να κληθεί το σύνολο της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, οι πρώην και νυν διοικήσεις ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train, η πρόεδρος της ΡΑΣ και εκπρόσωποι αρμόδιων συνδικαλιστικών φορέων.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα (20/3) ορίστηκε μετά από αίτημα των μελών της ΝΔ στην Επιτροπή, το οποίο κατατέθηκε για να μην τηρηθεί η ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για κλήση όλων των αρμόδιων προσώπων που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.