«Κλειδώνει» η 9η Απριλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ούτως ή άλλως το σενάριο για κάλπες τον Απρίλιο παρέμενε σταθερά πιθανότερο από αυτό του Μαΐου, ενώ η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν μαζί με τη 2α Απριλίου στις δύο επικρατέστερες. Και πλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο μέγαρο Μαξίμου πηγαίνουν για εκλογές στις 9 Απριλίου.
Εφόσον όντως λοιπόν οι κάλπες στηθούν στις 9 Απριλίου και με δεδομένο ότι η προκήρυξη των εκλογών μπορεί να γίνει το νωρίτερο 30 μέρες πριν από τη διεξαγωγή τους (άρθρο 41 παρ. 3 του Συντάγματος και άρθρο 31 του Π.Δ. 26/2012), τότε οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχτούν το νωρίτερο στις 10 Μαρτίου. Ημερομηνία που, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο Μαξίμου έχουν ήδη κυκλώσει ως επικρατέστερη για την προκήρυξή τους και τη διάλυση της Βουλής και γι’ αυτό στον νομοθετικό προγραμματισμό που κάνουν έχουν βάλει ως όριο για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων τη 10η Μαρτίου.
Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ
Επιπλέον, σε αυτό το σενάριο θα έχει προηγηθεί ήδη και η διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις 4 Μαρτίου. Σημειώνεται ακόμα ότι μέχρι στιγμής υπάρχει προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι την προκήρυξη των εκλογών αναμένεται να υπάρξει και ένα υπουργικό συμβούλιο που θα αποφασίσει την προαναγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για την 1η Απριλίου. Διαδικασία την οποία η κυβέρνηση είχε φροντίσει να επισπεύσει αντί της αρχικής ημερομηνίας της 1ης Μαΐου με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου η αύξηση αυτή να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό προεκλογικά.
Και με δεδομένο ότι το θέμα της έντασης με την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό στη γειτονική χώρα, έχει βγει από την εξίσωση των πρωθυπουργικών εκλογικών σχεδιασμών, οι υπολογισμοί που ο ίδιος κάνει και που με τα σημερινά δεδομένα γέρνουν την πλάστιγγα στο να στηθούν οι κάλπες τον Απρίλιο και όχι τον Μάιο είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης φοβάται ότι όσο πιο πίσω πάει η διεξαγωγή των εκλογών, τόσο θα αυξάνονται οι ενδεχόμενες νέες εστίες φθοράς για την κυβέρνηση, η οποία παρεμπιπτόντως εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για το σκάνδαλο των υποκλοπών που παραμένει διάπλατα ανοιχτό στον δρόμο προς τις κάλπες.
Στοχοποίηση Ράμμου
Μάλιστα χθες, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, τον οποίο η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει, προσπαθώντας να περιορίσει τον ελεγκτικό ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής, απάντησε στις ακραίες επιθέσεις που δέχτηκε από την κυβερνητική πλευρά, σημειώνοντας (στο «Βήμα») πως «όταν δημιουργείται ένα κλίμα φοβίας και απαξίωσης για να αδρανοποιηθεί ένα ανεξάρτητο όργανο, όταν ανώτατοι κρατικοί υπουργοί λένε ότι έφτασα στα όρια της προδοσίας ή ότι έστησα σκευωρία με τον κ. Τσίπρα και με επίορκους της ΕΥΠ ή ότι είμαι delivery boy του ΣΥΡΙΖΑ και πέμπτη φάλαγγα, αυτά δεν είναι απλά υβριστικά ή συκοφαντικά ψεύδη. Είναι θεσμική εκτροπή, απαράδεκτη κατά τη γνώμη μου σε μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει και το αν θα είναι υποψήφιος εκ νέου στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής, την ώρα που υπάρχει βαθύ ρήγμα μεταξύ του ίδιου και του Κυρ. Μητσοτάκη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις αποφάσεις του αυτή την εβδομάδα ή μέχρι τα μέσα της επόμενης.
Γιάννης Μπασκάκης/ EφΣυν