Με ανάσες οξυγόνου στην τηλεοπτική ατμόσφαιρα, μοιάζουν- εκτός της ελληνικής μυθοπλασίας- και κάποιες εκπομπές τις οποίες μπορεί να εντοπίσει στην κρατική ΕΡΤ3. Η ΕΡΤ3 έτσι κι αλλιώς έχει πολλά «διαμαντάκια» στο πρόγραμμα της, ευτυχώς για εκείνη, καθώς τα περισσότερα μάλλον δεν αξίζουν χώρο κάπου στην ΕΡΤ2 ή την ΕΡΤ1. Εν τέλει μπορεί να τους βγαίνει και σε καλό. Και στις εκπομπές και στο κανάλι που τις έχει. Παρατήρηση χρειάζεται από τον τηλεθεατή για τα εντοπίσει.
Ένα από τα «διαμαντάκια» της ΕΡΤ3 είναι η εκπομπή «+άνθρωποι» του Γιάννη Δάρρα και του Βασίλη Μυωσίδη. Οι δυό τους, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, φαίνεται να αποτελούν καλή ομάδα και έχουν συγκεντρώσει γύρω τους και- εκ του τελικού αποτελέσματος κρίνοντας- ωραίους συνεργάτες.
Η εκπομπή ξεφεύγει από την επίπλαστη τηλεοπτική «κανονικότητα». Για τούτο και την υπογραμμίζει. Δεν έχει ίχνος τοξικότητας.
Από αυτό το σημείο κι έπειτα όποιος αναζητά περιεχόμενο αλα «Survivor», «My style rocks» και στοιχεία αποκαλυπτικής ενημέρωσης αλα πρωινομεσημεριανάδιων εκπομπών κάλλιστα μπορεί να μην συνεχίσει.
Τί κάνουν αυτοί οι δύο υπάλληλοι της ΕΡΤ. Με δυο λέξεις, «ωραίες εκπομπές». Στο «κάδρο» τους μπαίνουν άνθρωποι φυσιολογικοί, που βρίσκονται ανάμεσα μας. Έχουν έγνοιες και αγωνίες. Με φιλοδοξίες και οράματα. Με αισθήματα και συναισθήματα. Με συναίσθηση και ενσυναίσθηση.
Άνθρωποι που αναμετρώνται με τους εαυτούς τους και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που είτε θέτουν οι ίδιο είτε τούς παρουσιάζονται με σθένος, με αξιοπρέπεια.
Πρωταγωνιστές στα ημίωρης διάρκειας ολιστικά ντοκιμαντέρ είναι οι άνθρωποι και οι τόποι στους οποίους ανήκουν κι ας μην έχουν ρίζες από τα μέρα στα οποία ζουν.
Για παράδειγμα το μεσημέρι της Κυριακής Δάρρας και Μωυσίδης αφηγήθηκαν με λόγο και εικόνα πως δύο νέοι «τράβηξαν Χ» στη ζωή στην πόλη, παράτησαν στρωμένες καριέρες, εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα του Βίκου, στο Ζαγόρι και από μηχανικοί έγιναν μελισσοκόμοι. Χωρίς να έχουν ιδέα.
Χωρίς τις μέλισσες, υπενθυμίζει καθηγητής μελισσοκομίας που μίλησε στην εκπομπή, η τροφή μας θα περιορίζονταν σε καλαμπόκι, ρύζι και σιτάρι. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το 84% από τα καλλιεργούμενα φυτά και το 80% της άγριας βλάστησης χρειάζονται τις μέλισσες για επικονίαση.
Η εκπομπή έδειξε τον Βασίλη Ρήτα και την Ελένη Πλαχούρα οι οποίοι άρχισαν έχοντας από δύο κυψέλες καθένας, με μόχθο και μεράκι να συμβάλλουν ώστε να μην εξαφανιστούν οι μέλισσες- επικονιαστές, αλλά και να παράγουν μέλι με ανυπολόγιστη υπεραξία καθώς επιστημονικές αναλύσεις δείχνουν ότι έχει ανώτερα επίπεδα βιοδραστικότητας και από το μέλι Manuka, η τιμή του οποίου αγγίζει τα 700 ευρώ το κιλό. Κι όλα αυτά στο Βίκο.
Η εκπομπή «+συνάνθρωποι» έχει ταξιδέψει στην Κρήτη. Συνάντησε και σύστησε την Ηλιάνα Μαλίχιν. Η Ηλιάνα με καταγωγή από την Κρήτη, αλλά παιδί της πόλης, γέννημα- θρέμμα Αθηναία, από την αγάπη για το αμπέλι και το κρητικό κρασί σπούδασε οινολογία έκανε το μεταπτυχιακό της στο βιδιανό αμπέλι και έδωσε νέα πνοή στον τοπικό οίνο από τις Μέλαμπες και κοντά σε αυτό άρχισε η αναζωογόνηση της τοπικής αμπελουργίας και κοινωνίας.
Συσπειρώθηκαν οι καλλιεργητές και έμειναν ενωμένοι, δεν έσκυψαν το κεφάλι ακόμα κι όταν είδαν τις καλλιέργειας τους να γίνονται στάχτη από τις πυρκαγιές του 2022 για μία ακόμη φορά. «Το αμπέλι μού έδειξε το δρόμο», περιγράφει η Ηλιάνα όταν αντίκρυσε ένα βλαστό άμπελου να έχει ξεπροβάλει μέσα στα καμένα.
Η εκπομπή «+άνθρωποι» θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι σειρά ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ. Πείτε κι έτσι. Καταγράφει πορείες, διαδρομές ανθρώπων. Διότι μπορεί να έχει ταξιδέψει στο Ζαγόρι και τη χαράδρα του Βίκου, ή να κατέβηκε στην Κρήτη και στα ορεινά του Ρεθύμνου, στις Μέλαμπες ή να έχει πάει εως την Τήλο, αλλά έχει κατέβει και στο κέντρο της Αθήνας με κίνητρο τον «Ανέστιο» το παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων με αφορμή τον εμπνευστή του, τον Λεωνίδα Κουρσούμη, ο οποίος δεν δίνει μόνο ζωή σε πεταμένα βιβλία, αλλά και ζωή σε ξεχασμένους ανθρώπους, θυμίζοντας ότι η έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας δεν αντικαθίσταται με ελεημοσύνη αλλά με αλληλεγγύη.
Η ιδέα του κυρίου Βασίλη για το παλαιοβιβλιοπωλείο «Ανέστιος», αγκαλιάστηκε από την «Ανθρωπιστική τράπεζα» η οποία παραχώρησε χώρο, διαθέτει 20.000 βιβλία και από τις πωλήσεις εξασφαλίζει τροφή και στέγη σε δύο από τους τρείς εργαζόμενους σε αυτό και πρώην άστεγους.
Με σεβασμό προσεγγίστηκαν οι Μαριάννα Ράμπια και Τίτος Ζώης οι οποίοι πέρασαν στην χώρα της αστεγίας και στα μάτια των άλλων έγιναν… αόρατοι αλλά αρχίζουν να ορθοποδούν χάρη στην εργασία τους στο παλαιοβιβλιοπωλείο.
Κείμενα, σκηνοθεσία, φωτογραφία στην εκπομπή «+άνθρωποι» είναι ευθυγραμμισμένα στο ίδιο επίπεδο. Προσεγμένα. Μαζί και οι άλλες παράμετροι της παραγωγής (ηχοληψία, μουσική επένδυση, μοντάζ κλπ) συνδιαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Τα επεισόδια της εκπομπής είναι προγραμματισμένα μεσημέρι Κυριακής, στις 15.00. Δύσκολη ώρα. Ευτυχώς υπάρχει και στο ERTFLIX.
Άγις Νικολάκης/ topontiki