Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Ο Γιώργος Ι. Αλλαμανής και τρεις άγνωστες συνεντεύξεις της Μαριανίνας Κριεζή


Ένα χρόνο μετά την οριστική μετακόμιση της κορυφαίας στιχουργού σε ένα αρχοντικό του Πόρτο Λίλι ο Γιώργος Ι. Αλλαμανής ξεσκονίζει τα ράφια της έρευνάς του για το βιβλίο «Στον καιρό της Λιλιπούπολης» και φέρνει απ’ το χαρτί στο Magazine του news247.gr τρεις άγνωστες συνεντεύξεις και τρεις αθησαύριστες φωτογραφίες της Μαριανίνας Κριεζή (1947-2022) μαζί με ένα ποίημά της από το 2006 που δεν έχει μελοποιηθεί.

Τί δεν γνωρίζουμε για τη Μαριανίνα Κριεζή; Ούτε το όνομά της καλά καλά. Πόσοι ξέρουν ότι το Μαριανίνα έβγαινε από το Μαρία και Κατερίνα, τα ονόματα των γιαγιάδων της, με τα οποία τη βάφτισαν; Και ότι η ίδια γιόρταζε κάθε χρόνο της Αγίας Αικατερίνης, στις 25 Νοεμβρίου;
Το έργο της έχει ασφαλώς τη δύναμη να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δεν εκτίθεται όμως ολόκληρο στο γλαυκό φως της εξιδανικευμένης Ύδρας, ας το πω έτσι, των παιδικών της χρόνων στα ξεθωριασμένα fifties. Πολλά κομμάτια του παζλ είναι μισοχωμένα στη λήθη.
Συνέβαλε και η ίδια σε αυτό, αποκηρύσσοντας σιωπηλά ό,τι είχε γράψει μέχρι τις 9.30 το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου 1977, όταν μεταδόθηκε το παρθενικό επεισόδιο της εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη» από το χατζιδακικό Τρίτο Πρόγραμμα. Στον λιγοστό «επί προσωπικού» δημόσιο λόγο της δεν ανέφερε ποτέ όσα πέταξε αμίλητη στη θάλασσα. Ανάμεσά τους ήταν οι δύο εφηβικές ποιητικές της συλλογές («Σχήματα και ρυθμοί» το 1961, «Τα παλιά ονόματα, τα παλιά δέντρα» το 1963), μικρά πεζογραφήματα, και ποιήματα δημοσιευμένα σε περιοδικά όπως η «Διάπλαση των Παίδων» και η «Νέα Εστία». Παράλληλα φρόντιζε να μην κοινοποιείται η λογοτεχνική μαθητεία και η νεανική προσωπική της σχέση με τον Οδυσσέα Ελύτη.
- διαβάστε τη συνέχεια στο news247 ΕΔΩ