Ήθελα να δω τη σειρά αυτή, σειρά εποχής, που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 22:00 (θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο την ίδια ώρα). Η ΕΡΤ αποφάσισε να τη βάλει πρώτα στο ERTFLIX, ολόκληρη, για μία εβδομάδα (μέχρι και χθες το βράδυ). Έξυπνη κίνηση προκειμένου να ενισχύσει την πλατφόρμα της και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι ψηφιακά νούμερα πέτυχε. Πολλοί πάντως στήθηκαν να τη δουν, ξέρω αρκετούς που το έκαναν το Σαββατοκύριακο.
Στα 8 επεισόδια της σειράς παρακολουθούμε μία οικογένεια Εβραίων (πατέρας, μητέρα, πέντε παιδιά), από τις αρχές του 20ού αιώνα και τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917, μέχρι την κατοχή, τους Γερμανούς, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το Ολοκαύτωμα. Πατέρας της είναι ο επιχειρηματίας (μετάξι) και κάπως αυταρχικός Νίκος Ψαρράς και μητέρα η Ελισάβετ Μουτάφη που αποτελεί το συνδετικό κρίκο της οικογένειας. Ενας από τους γιους της οικογένειας που επέζησε (από το Άουσβιτς!) και τον βλέπουμε μετά τον πόλεμο (σε πιο μεγάλη ηλικία) είναι ο Χρήστος Λούλης. Παίζουν ακόμα οι Σπύρος Σταμούλης, Μιχάλης Ταμπακάκης, Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Αριανούτσος κ.ά.
Η σειρά είναι καλή, αρκετά καλή. Στα πέντε αστέρια παίρνει τρία. Χωρίς να είναι κάτι το συνταρακτικό, βλέπεται με περισσό ενδιαφέρον. Είναι και το θέμα της πολύ δυνατό, ειδικά στα δύο-τρία τελευταία επεισόδια με τον αφανισμό των Εβραίων. Κι έχει και καλές ερμηνείες ενώ, μπορώ να πω, αποτυπώνει το κλίμα της εποχής. Και την ατμόσφαιρα. Βλέπουμε μία άλλη Θεσσαλονίκη, έναν αιώνα πριν. Εχει και κενά ωστόσο, κάποιες αδυναμίες, σκηνοθετικές κατά βάση. Μερικές φορές μοιάζει να κινείται επίπεδα. Κορυφαία η ερμηνεία της Ελισάβετ Μουτάφη, πάνω της άλλωστε είναι βασισμένο και όλο το σενάριο.
Οι τελικές εντυπώσεις είναι μόνο θετικές.
Δημήτρης Κανελλόπουλος / e-tetradio
** «Το βραχιόλι της φωτιάς» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Γκικαπέππας και το σενάριο είναι των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου.