Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Tσίπρας για Ντογιάκο: Όσοι δεν καταλαβαίνουν ας διαβάσουν αυτές τις 5 παρεμβάσεις καθηγητών


Νέα παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα μετά το μπλόκο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.«Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών, ας διαβάσουν με προσοχή τις σημερινές παρεμβάσεις των καθηγητών Βενιζέλου, Παυλόπουλου, Σωτηρέλη, Καϊδατζή, Κοντιάδη» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδόμησε σημείο προς σημείο τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, τονίζοντας ότι έχει χορηγήθηκε «καθ´υπέρβαση αρμοδιότητας και θέτει ουσιώδη ζητήματα σεβασμού της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρμοδιότητας των Ανεξάρτητων Αρχών, της κατανομής της δικαιοδοσίας μεταξύ των δικαιοδοτικών κλάδων και της εσωτερικής ανεξαρτησίας των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που έχουν επιληφθεί ή θα επιληφθούν διοικητικών διαφορών ή ποινικών υποθέσεων σχετικών με την ιδιωτική εταιρεία που απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα του ΑΠ και έτυχε της γνωμοδοτικής του προσοχής».
Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι ο «δικαστικός έλεγχος δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε οιασδήποτε μορφής άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και, ακόμη περισσότερο, στην άμεση ή έμμεση υποκατάστασή της εν προκειμένω από τα ελέγχοντα δικαιοδοτικώς την δράση της όργανα της Δικαστικής Εξουσίας».
Διπλή εκτροπή χαρακτήρισε ο Γιώργος Σωτηρέλης την παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ από τον Ισίδωρο Ντογιάκο και έκανε λόγο για «ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό».
«Από την μία εκτροπή με αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων είτε απευθείας από την ΕΥΠ είτε με παροχή υπηρεσιών από παράνομα λογισμικά και από την άλλη μια δεύτερη εκτροπή, οι πολύμηνες μεθοδεύσεις συγκάλυψης του όλου σκανδάλου. Φτάσαμε χθες και στο ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την γνωμοδότηση του να λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ» ανέφερε μεταξύ άλλων οψΓ. Σωτηρέλης.
Η γνωμοδότηση Ντογιάκου φτάνει να παραβιάζει την ίδια τη συνταγματική λογική τόνισε ο Ξενοφώντας Κοντιάδης. «Με αυτή τη γνωμοδότηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπαγορεύει στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών τι μπορεί να κάνει και τι δεν μπορεί να κάνει. Δηλαδή κάνει μια δική του ερμηνευτική κατασκευή για το νόημα συγκεκριμένων νομοθετικών και συνταγματικών ρυθμίσεων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΑΔΑΕ δεν είναι αρμόδια να ελέγξει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για να κάνει τη δουλειά της όπως την έκανε μέχρι τώρα» υπογράμμισε.