Ως μάρτυρας υπεράσπισης της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη
«Στην υπόθεση Novartis πολιτικοί που ερευνήθηκαν μετά από καταγγελίες είχαν προστασία από κόμματα που λειτούργησαν σαν το λημέρι του λήσταρχου Νταβέλη», κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο
ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος, ως μάρτυρας υπεράσπισης της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη.Αναφερόμενος στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχθηκε η ίδια από πολιτικούς κατά την έρευνά της, τις απέδωσε «σε αίσθημα ατιμωρησίας που διέκρινε κάποιους από αυτούς». Αναφερόμενος ειδικότερα σε απαράδεκτες διατυπώσεις - όπως του Άδωνη Γεωργιάδη: «να πάει στη φυλακή η Τουλουπάκη» - ακόμη και μετά το δικαστικό Βούλευμα που τη δικαιώνει- είπε ότι «υποδηλώνουν τιμωρητική μανία, επειδή η εισαγγελέας τόλμησε να κάνει το καθήκον της».
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η εισαγγελική έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis ήταν νόμιμη και επιβεβλημένη, εφόσον υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες και αναφορές. Οι μάρτυρες που δεν ήταν «κουκουλοφόροι», αλλά «γνωστοί στην Πολιτεία που τους έθεσε υπό προστασία, κρίνοντας ότι ήταν σε θέση να γνωρίζουν».
«Ήταν θεσμός του κράτους» παρενέβη σ’ αυτό το σημείο η πρόεδρος του δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου, που διευθύνει εξ αρχής άψογα τη διαδικασία.
Ο μάρτυρας, ερωτηθείς, από μέλος του δικαστηρίου, είπε ότι η επίθεση που δέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη από πολιτικούς και ΜΜΕ «ήταν άδικη και εκφοβιστική». «Δεν έχει υπάρξει ποτέ τέτοια αντιμετώπιση δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στον τόπο», συμπλήρωσε.
«Είναι αδιανόητο σε ευρωπαϊκή χώρα, ο εισαγγελέας που διενεργεί μια νόμιμη έρευνα, να χαρακτηρίζεται μέλος συμμορίας και να δέχεται απειλές από ερευνώμενους και υποστηρικτές τους» είπε. «Με αυτή τη λογική θα συμβεί το ίδιο για τον εφοριακό ή τον τροχονόμο που ερευνούν κάποιον, αλλά αυτός θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου».
Πρόσθεσε επίσης: «Το μήνυμα των επιθέσεων και της δίωξής στους εισαγγελείς Διαφθοράς ήταν ότι ‘όποιος εισαγγελέας ή ανακριτής κάνει τη δουλειά του, όταν πρόκειται για ισχυρά πρόσωπα θα έχει δυσάρεστες συνέπειες’».
Ανέφερε επίσης ότι η προσωπικότητα της εισαγγελέως Τουλουπάκη όταν εξέλεγη επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ως ακέραιης και ανεπηρέαστης δικαστικής λειτουργού και ανθρώπου με ευρύτερα ενδιαφέροντα, είχε τονιστεί από τα ΜΜΕ -ακόμη και στο εξωτερικό- με βάση τους χειρισμούς της σε προηγούμενες υποθέσεις. Και ότι η αρχειοθέτηση από την ίδια, των φακέλων για εφτά από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ερεύνησε για τη Novartis -εφόσον δεν προέκυψαν αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος τους- ήταν απόδειξη της αμεροληψίας της.