Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Τι σας έλεγα; ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΕΙΝΑ! Ε λοιπόν, έπεσε…


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Δεν μπορείτε να παραπονεθείτε, σας τα γράφω πάνω από δυο χρόνια τώρα ότι η κατάσταση με τα τρόφιμα θα ξεφύγει και ότι θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Ε λοιπόν, ξέφυγε! Και πας σούπερ μάρκετ και είσαι σαν τον τύπο που περπατάει στο ναρκοπέδιο και δεν ξέρεις από θα σου ‘ρθει και ψιθυρίζεις «βόηθα Παναγίτσα μου να μου φτάσει το εικοσάρικο, να πάρω κάτι για το παιδί». Να μου φτάσει το εικοσάρικο μέχρι πέρυσι, φέτος είναι τα παρακάλια μπας και σου φτάσει το πενηντάρικο και σε μερικά μηνάκια θα δίνεις κατοστάρικο και θα κοιτάει η ταμίας περιφρονητικά, με το δάχτυλο θα σε δείχνει. Πως τόλμησες, χάπατο…

Τα σημείωνα όμως, δεν τα σημείωνα; Ορίστε κάτι από άρθρο εδώ στο Νewpost, τον περασμένο Μάρτιο:
«Για να το συνοψίσω και να τελειώνουμε και κάποια στιγμή, θα καταφύγω στα λεγόμενα του Ντέηβιντ Μπίζλι, επικεφαλής στο World Food Program του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών:
“Είχαμε ήδη μια καταστροφή στα χέρια και ήρθε η Ουκρανία και κόλλησε καπάκι ακόμη μία. Δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο τέλος θ’ αναγκαστούμε να κλέβουμε φαγητό από τους πεινασμένους για να το δώσουμε στους λιμοκτονούντες…”»
Δεν σας φτάνει αυτό; Συγγνώμη αλλά έχω πιο πολλούς άσσους στο μανίκι κι από σεσημασμένο χαρτοκλέφτη. Πάμε μια βολτίτσα σε ένα προχθεσινό πρωτοσέλιδο, που έγραφε χτες μεταξύ άλλων:
«Παιχνίδια με τις τιμές και τις συσκευασίες στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μεγάλα κόλπα. Σε 238 προϊόντα μειώθηκε το περιεχόμενο. Που σημειώθηκαν αυξήσεις ρεκόρ και που δεν δικαιολογούνται».

Η «Αυγή» να το έγραψε αποκλείεται, γιατί η «Αυγή» τη Δευτέρα δεν κυκλοφορεί. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» από την άλλη είχε πρωτοσέλιδο για Κοκό και Φλώρο. Μήπως ήταν αυτή η καταραμένη η «δημοκρατία», που κάνει αντιπολίτευση από δεξιά; Μπα, ούτε και η «δημοκρατία» κι αυτή με την ταφή του έκπτωτου ασχολούνταν και τις υποκλοπές του ΑΓΕΕΘΑ. Άντε να το πάρει το ποτάμι, το φύλο που χάρισε το οκτάστηλό του στην αδιανόητη ακρίβεια ήταν τα «Νέα» που, μέχρι πριν από λίγο καιρό τουλάχιστον, μας είχαν συνηθίσει σε προνομιακή μεταχείριση της κυβερνήσεως. Άμα πεινάει ο κόσμος όμως, άμα βλαστημάει ο κόσμος όμως, άμα γουργουράνε οι κοιλιές όμως, ανάγκα και θεοί πείθονται…

Επί τη ευκαιρία, μιας και είπα «δημοκρατία», θυμήθηκα πρόσφατο τηλεοπτικό διάλογο του διευθυντή της Δημήτρη Ριζούλη με τον υπουργό (υπ)Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για τους ελέγχους στην αγορά, όπου ο εφημεριδάς του έβγαλε στοιχεία του πολιτικού για αστείους ελέγχους, ο πολιτικός απάντησε στον εφημεριδά ότι έχουν πέσει τα πιο πολλά πρόστιμα από το 1974 και δώθε και προέκυψε καυγάς τρικούβερτος, ώσπου στο τέλος ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε τη δήλωση της χρονιάς:
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η αισχροκέρδεια!
Το ξαναγράφω για όσους και όσες νομίσανε ότι κάνουν πουλάκια τα μάτια τους:
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η αισχροκέρδεια!

Λυμένα όλα ρε κορόιδα, εισαγόμενη η κρίση, εισαγόμενος ο πληθωρισμός, εισαγόμενη η ακρίβεια, εδώ πάνε όλοι με το σταυρό στο χέρι και άμα προσπαθήσει κανείς να ξεστρατίσει πέφτει καρπαζίδι που να στα λέω. Αισχροκέρδεια μηδέν, αλυχτάνε νύχτα μέρα τα σκυλιά του υπουργείου, κλάνουνε μέντες οι έμποροι και οι μεσάζοντες!
Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

Υ.Γ. 1: Η έκθεση του οργανισμού Oxfam στη συνάντηση του Νταβός τα λέει όλα:
Εν συνόλω, 95 εταιρείες τροφίμων και ενέργειας παγκοσμίως υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους το 2022. Έβγαλαν 306 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτα κέρδη και μοίρασαν 257 δισεκατομμύρια δολάρια (84%) από αυτά στους μετόχους τους. Από την αρχή της πανδημίας, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κατακτήσει περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης του πλούτου.
Για να καταλάβετε δηλαδή τι ταινία τρόμου ζούμε και προς τα πού φυσάει ο άνεμος.

Υ.Γ. 2: Η έκθεση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) τα λέει όλα: Οι αυξήσεις στον ελληνικό καφέ, το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα μακαρόνια και στις φρυγανιές, ξεκινούν από 8% και φτάνουν το αδιανόητο 81,27%.
Αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, γαμώ το μπελά μου, γαμώ!

Y.Γ. 3: Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ποσοστό 10,4 % των ηλικιωμένων φέρονται υποσιτισμένοι, ενώ το ποσοστό όλων όσοι είναι κοντά στα όρια του υποσιτισμού και αντιμετωπίζουν «κίνδυνο υποσιτισμού» καταγράφεται στο 35,6 %.
Αυτά για να ξέρουμε τι λέμε όταν μιλάμε για πείνα…

**  το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost