Τη συνέχιση της κράτησης της Εύας Καϊλή αποφάσισε το Προδικαστικό Συμβούλιο Βρυξελλών, στο οποίο παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ακρόαση για το εάν θα παραταθεί η προφυλάκισή της ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους εν αναμονή της δίκης για το Qatargate.
Στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας αναφέρεται ότι αν αποφασίσει να κάνει έφεση κατά της απόφασης, θα πρέπει να το κάνει εντός 24 ωρών, και η έφεση θα εξεταστεί εντός 15 ημερών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η E.K. (σ.σ. Εύα Καϊλή) εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προδικαστικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.
»Στη διάταξή του σήμερα το πρωί, το Προδικαστικό Συμβούλιο επανεπιβεβαίωσε την κράτηση της E.K.
»Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του αρμόδιου τμήματος του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.
»Για να προστατευθεί η έρευνα, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν προς το παρόν. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».
Τι είχε καταθέσει
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι συνήγοροί της, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, η Εύα Καϊλή υποστήριξε στους δικαστές ότι είναι αθώα και πως θέλει να αφεθεί ελεύθερη για να προσέχει το παιδί της, καθώς είναι μόλις 23 μηνών και δεν μπορεί να μένει χωρίς τη μητέρα του.
Η ευρωβουλευτής φέρεται να είπε ότι δέχεται να της επιβληθούν ακόμη και πολύ αυστηροί περιοριστικοί όροι με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή της, δηλαδή, πέρα από το βραχιολάκι να τεθεί υπό 24ωρη παρακολούθηση και το κινητό της τηλέφωνο, προκειμένου να μην αλλοιωθούν κρίσιμα στοιχεία της δικογραφίας.
Οι συνήγοροί της υποστήριξαν έναντι του Συμβουλίου ότι οι βελγικές αρχές δεν μπορούν να κρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την αντιμετώπιση των κατηγορουμένων και πως ενώ η εντολέας τους βρίσκεται στη φυλακή και δεν μπορεί να προετοιμάσει επαρκώς την υπερασπιστική της γραμμή, άλλοι βρίσκονται κανονικά εκτός εν αναμονή της δίκης.
Ο συνήγορος υπεράσπισής Μιχάλης Δημητρακόπουλος μετέφερε την δυσαρέσκεια της εντολέα του, η οποία κατήγγειλε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, που προσιδιάζουν σε βασανιστήριο και καταπάτηση των δικαιωμάτων της.