Είναι γνωστό ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έχει λεφτά. Πολλά λεφτά. Και είναι το ίδιο γνωστό ότι δεν τα σκορπάει από εδώ και από εκεί, σφικτός δεν είναι, αλλά έναν προγραμματισμό τον έχει κυρίως στο ρευστό πεδίο των μηντιακών business. Παρά το εξαιρετικά υψηλό οικονομικό του status λοιπόν, ο Τζίγκερ, δεν φημίζεται για σπατάλες ή και γαλαντομίες ή ακόμη και για απερισκεψίες, αποφεύγοντας με συνέπεια να αντλεί πόρους από άλλες, πιο βαριές επιχειρηματικές δραστηριότητες για να συντηρήσει μετριοπαθώς κερδοφόρα ή και παθογόνα media.
Βεβαίως όταν και όποτε λαμβάνει αποφάσεις για περικοπές, δεν τις παίρνει αβασάνιστα. Ωστόσο πάντα σχεδόν κατορθώνει, όταν το κάνει, να ζωγραφίσει στον επενδυτικό μηντιακό χάρτη τα «σημεία των καιρών», να χαράξει τον δρόμο, να δώσει το τέμπο, το οποίο υιοθετείται έως έναν βαθμό από τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα οι όποιες περικοπές στα media του Βαρδινογιάννη να αποτελέσουν φυτίλι.
Διαθέτει άλλωστε τους συμβούλους εκείνους που οσφραίνονται έγκαιρα τις επιδόσεις των μετοχών του καναλιού στο ταμπλό της τηλεθέασης, τις κινήσεις της διαφημιστικής δαπάνης, το μέγεθος της συνολικής πίτας ακόμη και την επερχόμενη νομοθεσία!
Η πρόσφατη μεταβίβαση του 50% της Alpha Digital που διαχειρίζεται τον Alpha TV από τη Mediamax Holdings, θυγατρική της Motor oil στην εταιρεία Primos Media αντί 41 εκατ. ευρώ, συνιστά άλλη μια ένδειξη αποεπένδυσης και ξεφουσκώματος του αρχικού ενδιαφέροντος για βαρύ εκτόπισμα στην αγορά.
Όλα δείχνουν ότι μάλλον αποχωρεί με ελαφρά πηδηματάκια από παθητικές, γκρίζες και μάλλον στείρες κερδοφορίας περιοχές, αξιοποιώντας μια σειρά εργαλείων μεταξύ των οποίων και νομοθετικές διευκολύνσεις όπως η Τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή για τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών με αλλαγές στον «βενιζελικό» νόμο 2328/1995 και στον πιο πρόσφατο, του Θοδωρή Λιβάνιου Ν.4779/2021.
Ποια είναι η διαφορά και που ακριβώς μπορεί κάθε καναλάρχης να διευκολυνθεί πλέον για να μεταβιβάσει εύκολα και γρήγορα ποσοστό ή και ολόκληρο το κανάλι του;
Μέχρι χθες μπορούσε ένας επιχειρηματίας να μεταβιβάσει ένα κανάλι ή ποσοστό του (από 1% έως και 100%) με κατάθεση ενός αντιγράφου στο ΕΣΡ της σχετικής σύμβασης που πρέπει να περιβάλλεται τον συμβολαιογραφικό τύπο ή τον κατά περίπτωση άλλον τύπο δημοσιότητας.
Με την τροπολογία για τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών επιτρέπεται πλέον η μεταβίβαση επιχείρησης που κατέχει άδεια τηλεοπτικού σταθμού ελεύθερης λήψης από τουλάχιστον 1% του κεφαλαίου, εκτός του Χρηματιστηρίου, με απλή κατάθεση στο ΕΣΡ αντιγράφου του σχετικού ιδιωτικού συμφωνητικού βέβαιης χρονολογίας σχετικής σύμβασης που περιβάλλεται συμβολαιογραφικό τύπο ή κατά περίπτωση άλλον δημοσιότητας.
Δηλαδή για να το κάνουμε πενηνταράκια, απλοποιείται η διαδικασία της μεταβίβασης καθώς με ένα απλό χαρτί ιδιωτικού συμφωνητικού, καθαρίζουν με το Δημόσιο, αγοραστής και πωλητής καναλιού.
Στη συνέχεια το ΕΣΡ ελέγχει τα έγγραφα, ενώ μπορεί, προαιρετικά, να καλεί σε ακρόαση τους κατά περίπτωση ενδιαφερομένους, να προβαίνει έλεγχο των μέσων χρηματοδότησης της εταιρείας και των μετόχων, σύμφωνα με τον ν. 4339/2015 (Α133) και να δίνει τελικά το «πράσινος φως», εγκρίνοντας τη μεταβίβαση.Τόσο απλά.