Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

«Mπινελίκια» για τα μάτια του κόσμου...


Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σε “πηγαδάκι” δημοσιογράφων στην Βουλή, για “μπινελίκια” που αντάλλαξε με τις διοικήσεις των τραπεζών. Ξένισε, βέβαια, το ύφος μια και ο υπουργός είναι συνήθως μειλίχιος, ευγενής και με σταθμισμένες παρεμβάσεις, ενώ, βέβαια, δεν μπορεί να παραλείψει κάποιος/α ότι λίγο νωρίτερα οι πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών σε σχέση με τη συνάντηση, παρέπεμπαν, μεν, σε μια συνάντηση με εντατική ανταλλαγή επιχειρημάτων, αλλά που κινήθηκε μέσα σε πλαίσιο.
“Δύο ώρες μπινελικωνόμασταν. Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όριά τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ήταν και αυτή κακή συζήτηση, διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει η επόμενη συνάντηση”, σημείωσε δίνοντας ένα στίγμα “κόντρας” με τις τραπεζικές διοικήσεις, Σε ό,τι αφορά το επίδομα των 600 ευρώ κινήθηκε σε άλλη πίστα, αυτή της δημοσιονομικής ισορροπίας και δήλωσε : “Όχι, δεν θα το πάρουν άλλοι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πάρουν εκτός έδρας και νυχτερινά”.
Είναι προφανές ότι εν όψει εκλογών η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι είναι και “με τον Αστυφύλαξ και τον Χωροφύλαξ”. Δηλαδή ότι τηρεί δεσμεύσεις έναντι των εταίρων, αλλά και επιδίδεται σε έναν ακτιβισμό με ισχυρό πολιτικό πρόσημο έστω κι αν αυτός είναι δεδομένο ότι δεν “πατά” σε μια ρεαλιστική βάση, ένεκα δεσμεύσεων και έστω “εξ αποστάσεως”, θεσμικής εποπτείας από θεσμούς των τραπεζών (βλ. SSM) ή και της ΕΕ (βλ/ Κομισιόν), σε ό, τι αφορά τα “κόκκινα δάνεια”. Σημείο όπου η προσοχή είναι εστιασμένη, όπως καταδείχθηκε και στην πρόσφατη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας.
Βέβαια, μπορεί οι τράπεζες να είναι σε ένα βαθμό αυτονομημένες και να αναζητούν βέλτιστες πρακτικές κερδοφορίας, ωστόσο είναι γνωστό ότι το πλαίσιο για ρυθμίσεις δανείων κτλ δίνεται από τους θεσμούς εποπτείας χωρίς πολλά περιθώρια κινήσεων. Εκτός αν βέβαια το κράτος ανοίξει το “πουγκί” και επιδοτήσει δόσεις κτλ, κάτι που όμως “κτυπά” στην ανάγκη για δημοσιονομική ισορροπία.


Δεν, είναι, πάντως, η πρώτη φορά που επιλέγεται από την κυβέρνηση να “σηκωθούν” οι τόνοι με τις τράπεζες. Λίγες μέρες έχουν περάσει από τις “τροχιοδεικτικές βολές” του Πρωθυπουργού που τροφοδότησαν φήμες περί έκτακτης φορολογίας στα πιστωτικά ιδρύματα, τις μέρες, μάλιστα, του roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan σε μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους στο Λονδίνο.
Βέβαια, οι φήμες για έναν ανάλογο “νεοκομμουνιστικό” νόμο, όπως χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αντίστοιχο για τους παρόχους ρεύματος, διαψεύστηκαν κι έτσι όλα πήραν το δρόμο τους. Χτες μόνο δημιουργήθηκε μια σχετική και πάλι φουρτούνα, που όμως, αναμένεται να καταλαγιάσει και πάλι μια και το πλαίσιο είναι δεδομένο για τα περιθώρια στήριξης...

- από το news247.gr