Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Ο υγρός χρυσός δεν είναι το πετρέλαιο, είναι το νερό (ηλίθιε…)


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Κάθε φορά που διαβάζω ρεπορτάζ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει χέρι και στο νερό μετά απ’ το ρεύμα, σκέφτομαι την “Chinatown”. Εκείνη την αδιανόητη ταινία του Τζον Χιούστον για τα βρώμικα (και αιματηρά!) παιχνίδια με την υδροδότηση του Λος Αντζελες πριν από πολλές πολλές δεκαετίες. Όπου έλεγε ο κακός της υπόθεσης κάποια στιγμή:
«Ή θα πάει το νερό στο ΕλΕη ή θα πάει το ΕλΕη στο νερό».
Κάπως έτσι και με τα δικά μας. Άμα δεν πάει το νερό στους επενδυτές, θα πάνε οι επενδυτές στο νερό…
Βλέπε και τα ρεπορτάζ των ημερών (Ηλέκτρα Βισκαδουράκη στην «Αυγή» και Στέργιος Ζιαμπάκας στην ΕφΣυν) για τα βάσανα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στην Περιφέρεια. Όπου μια χαρά τα βγάζανε πέρα με το κόστος του ρεύματος ως το φθινόπωρο του 2021 (αυτό είναι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, διευκρινίζω για τους λάτρεις της στατιστικής), αλλά έκτοτε έχουν μπει μέσα γύρω στα 120 μύρια και ανά πάσα στιγμή απειλεί η ΔΕΗ να διακόψει την παροχή σε αντλιοστάσια και βιολογικούς καθαρισμούς. Και να γίνουν όλα κάτι σαν χοιροστάσιο στη Σαχάρα…
Πώς συνέβη αυτό όμως; Όπως λένε οι δήμαρχοι οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα εμφανίσθηκαν πριν το Ουκρανικό και τους γονάτισαν. Ιδίως τις δημοτικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν γεωτρήσεις, σε σύγκριση με αυτές που αξιοποιούν νερό από λίμνες, ποτάμια ή άλλους ταμιευτήρες. Και μη ρωτάτε καν για τις ΔΕΥΑ που προχωρούν σε αφαλατώσεις, γιατί εκεί πια χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Μόνο στη Σύρο, οι πρόσφατες οφειλές προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 2 μύρια. Ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 η ΔΕΥΑ Σύρου ήταν απολύτως βιώσιμη και η εισπραξιμότητά της έφτανε το 100 %!
Κρατείστε την αυτή τη λέξη τη «βιωσιμότητα», θα μας χρειαστεί για τη συνέχεια. Διότι πήγαν οι 126 δήμαρχοι της περιφέρειας στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τους είπαν «σώσε μας, γιατί θα βαρέσουν κανόνι οι ΔΕΥΑ». Κι εκείνος, αφού παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, ανακοίνωσε ότι θα δώσει 20 μύρια για να βουλώσει η τρύπα. Που είναι 120 μύρια, το ξαναγράψαμε, αλλά «υπάρχει κώλυμα νομιμότητας λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την απόδοση έκτακτης επιχορήγησης»
Άρα πάρτε ψίχουλα, άρα δώστε ψίχουλα στη ΔΕΗ, άρα η ΔΕΗ, που πλέον ανήκει στους ιδιώτες και όχι στο κράτος θα βγει στο μεϊντάνει για να βρει αυτά που δεν μπορείτε να της δώσετε εσείς ποιος ακριβώς μπορεί να της τα δώσει…
Κι επειδή ο Άη Βασίλης δεν πρόκειται να φιλοτιμηθεί, το επόμενο βήμα είναι το κραχ. Το επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος των υδάτων και των δικτύων στην περιφέρεια να περάσει στους ιδιώτες, οι οποίοι (οποία έκπληξις!) θα κάνουν τους λογαριασμούς του νερού να μοιάζουν με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Πριν τους ανοίξεις θα πίνεις δυο Ζάναξ και αφού τους ανοίξεις άλλα δύο. Το είπε και ο γίγαντας ο Σκυλακάκης άλλωστε, όταν πέσανε στα πόδια του για έκτακτη οικονομική ενίσχυση οι δήμαρχοι:
Να προχωρήσουν οι ΔΕΥΑ σε αυξήσεις των τιμολογίων νερού!
Και κάπως έτσι, και αφού δεν έπιασε το κόλπο του Κώστα Καραμανλή του νεωτέρου με το ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής, πάμε για μπούκα στα νερά από την πίσω πόρτα. Από την κερκόπορτα της περιφέρειας, που τι διάολο, Ελλάδα είναι κι αυτή, νερό πίνουνε οι κάτοικοί της, δεν γίνεται όλη την ώρα τσίπουρο. Σενάριο θα μου πείτε και θα σας ακούσω χωρίς προκατάληψη. Αλλά όπως όλοι και όλες ξέρουμε, καμιά φορά τα σενάρια περιλαμβάνουν μεγίστη δόση αληθείας. Σα να λέμε “Chinatown” αγαπούλες, σαν να λέμε “Chinatown”.

Υ.Γ.: Κρατείστε στην πίσω άκρη του μυαλού σας και το στόρι με τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων. Όταν διαβάζω ότι, μεταξύ άλλων θα είναι υπεύθυνη για την «διασφάλιση της ορθότητας της τιμολογιακής πολιτικής», μου μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά…