Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Οι «ταξιτζήδες των θαλασσών»: Οι Γερμανοί τα βάζουν με Βαρδινογιάννη, Κυριακού, Μαρινάκη, Λάτση και Αλαφούζο


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε στην πρώτη σειρά μαζί με τη μισή του κυβέρνηση και τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Πίσω τους κάθισαν οι υπάλληλοι των υπουργείων και η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Lamda.
Μαζί παρακολούθησαν προσεκτικά στα μέσα Οκτωβρίου τα εγκαίνια του έργου «Ελληνικό» στην Αθήνα. Εκεί που βρισκόταν το πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας, θα χτιστούν πολυτελείς βίλες με πράσινα πάρκα. Και το έργο δόθηκε σε έναν από τους πλουσιότερους Έλληνες, τον Σπύρο Λάτση. Ήταν μια καλή συμφωνία για τον ίδιο, για την οποία ευχαρίστησε τρεις ελληνικές κυβερνήσεις.
Τα παραπάνω σημειώνει η ανταπόκριση του Ferry Batzoglou, από την Αθήνα, στην TAZ–Die Tageszeitung. Αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Δεν θα μπορούσε να δει κανείς πιο ξεκάθαρα ότι από τη ΝΔ και τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ κανείς στην Ελλάδα δεν τόλμησε να περιορίσει την υπέρμετρη δύναμη και τα προνόμια των πολύ πλουσίων ανθρώπων της χώρας.
Παραδοσιακά, οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι είναι οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Από το 1953 και μετά, ο κλάδος τους απολαμβάνει δεκάδες φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες κατοχυρώνονται στο άρθρο 107 του Συντάγματος. Καμία κυβέρνηση, καμία συνταγματική μεταρρύθμιση, κανένα πακέτο λιτότητας δεν το άλλαξε αυτό.
Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Και δεν μεγαλώνουν μόνο οι στόλοι των Ελλήνων εφοπλιστών. Οι εφοπλιστικές οικογένειες Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Κυριακού και Μαρινάκη ελέγχουν πέντε από τους έξι ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.
Οι «ταξιτζήδες των θαλασσών», όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται, καυχιούνται δημοσίως ότι από το 2013 πληρώνουν ένα πάγιο ποσό για να «ενισχύουν» τον κρατικό προϋπολογισμό: Παλαιότερα 40 εκ. Ευρώ ετησίως, ενώ από εδώ και στο εξής το ποσό για όλους τους εφοπλιστές μαζί θα ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ.
Η εγγύτητα του Μητσοτάκη στην οικονομική ολιγαρχία της Ελλάδος είναι απτή: Είτε με την ανάθεση μεγάλων συμβάσεων, είτε με αναβολή υποχρεώσεων πληρωμής είτε με τη γενναιόδωρη άφεση χρεών.