Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Στη δημοσιογραφία, μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση...

...ψυχολογική κακοποίηση, διαδικτυακό τρολάρισμα και άλλες μορφές βίας στο χώρο εργασίας.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου, η ΕΣΠΗΤ, στηρίζει και φέτος την καμπάνια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στις γυναίκες δημοσιογράφους αλλά και κάθε φαινομένου έμφυλης βίας που θίγει βάναυσα την αξιοπρέπεια και της ακεραιότητα όσων την υφίστανται.
Σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία, σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες έχει κακοποιηθεί. Στη δημοσιογραφία, σχεδόν μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, ψυχολογική κακοποίηση, διαδικτυακό τρολάρισμα και άλλες μορφές βίας στο χώρο εργασίας.
Αυτές οι πράξεις βίας δεν στοχεύουν μόνο στον εκφοβισμό και τη φίμωση των γυναικών δημοσιογράφων στα μέσα ενημέρωσης, αλλά τα ανατριχιαστικά αποτελέσματά τους συμβάλλουν στη στέρηση της ενημέρωσης από το κοινό, υπονομεύοντας έτσι τον πλουραλισμό και το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, η ΔΟΔ και το Συμβούλιο Ισότητας Φύλων της Ομοσπονδίας θα επικεντρωθούν στη βία στο διαδίκτυο ως μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας της IFJ #You AreNotAlone με τον τίτλο «Διαδικτυακή παρενόχληση: Πρέπει να μιλήσουμε».
Είναι καιρός τα ΜΜΕ και οι ενώσεις να καταγγείλουν όλες τις πράξεις διαδικτυακής κατάχρησης δημόσια, ενώ είναι ανάγκη και για τους νομοθέτες να καταστήσουν την διαδικτυακή κατάχρηση ζήτημα υγείας και ασφάλειας. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την εφαρμογή της Σύμβαση C190 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την παρενόχληση και τη βία στον κόσμο της εργασίας.
Η Διεθνής Ομοσπονδία τονίζει επίσης το καθήκον που οφείλουν να έχουν οι εργοδότες των μέσων ενημέρωσης στο να διασφαλίζουν έναν ασφαλή χώρο εργασίας και να παρέχουν μηχανισμούς προστασίας των εργαζομένων τους από τη διαδικτυακή κακοποίηση.
Η ΕΣΠΗΤ, συνυπογράφοντας και συμμετέχοντας στην καμπάνια της ΔΟΔ, τονίζει για άλλη μία φορά ότι καμία γυναίκα δημοσιογράφος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει διαδικτυακή παρενόχληση και κακοποίηση. Και κανείς δεν πρέπει να το αντιμετωπίζει μόνος του.