Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση: Πώς τις εντοπίζουμε


Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άρη Χατζηστεφάνου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Οι εκδόσεις Τόπος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρη Χατζηστεφάνου, «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση: Πώς τις εντοπίζουμε», σε δύο εκδηλώσεις-συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις 28 και τις 30 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Το βιβλίο, το οποίο βρέθηκε από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του στα ευπώλητα μεγάλων βιβλιοπωλείων, αποτελεί ένα πρακτικό οδηγό για να εντοπίζουμε τεχνικές παραπληροφόρησης και προπαγάνδας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα social media αλλά και στον καθημερινό λόγο πολιτικών, διαφημιστών και συμβούλων επικοινωνίας.

Στην Αθήνα η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Σινέ Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21) με ομιλητές τους:
  • Γιώργο Πλειό, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Χριστόφορο Ζαραλίκο, ηθοποιό
  • Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφο
  • και τον συγγραφέα του βιβλίου, Άρη Χατζηστεφάνου
Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα).
Στην παρουσίαση της Θεσσαλονίκης, θα μιλήσουν οι:
  • Αντώνης Σκαμνάκης, αν. καθηγητής του ΑΠΘ
  • Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος-συγγραφέας
  • Χρήστος Αβραμίδης, δημοσιογράφος
  • και ο συγγραφέας του βιβλίου, Άρης Χατζηστεφάνου.
Στο βιβλίο ο Άρης Χατζηστεφάνου, μέσα από προσωπικές εμπειρίες σχεδόν τριών δεκαετιών σε διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, μας εξηγεί με συγκεκριμένα παραδείγματα πώς να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.
Μπορεί ένα γράφημα, ένα βίντεο ή μια φωτογραφία να μας παραπλανά χωρίς να λέει ψέματα; Με ποιους μηχανισμούς προωθούνται οι διαρροές της αστυνομίας, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων; Πώς «ξεπλένονται» τα εγκλήματα εταιρειών και ολόκληρων κρατών με τεχνικές όπως το whitewashing, το greenwashing και το pinkwashing; Μπορούν τα μέσα ενημέρωσης να καθοδηγήσουν τον αναγνώστη αλλάζοντας τη σύνταξη μιας πρότασης ή να αλλοιώσουν μια δημοσκόπηση μεταβάλλοντας απλώς τη σειρά των ερωτήσεων;
To βιβλίο προλογίζει ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Δημήτρης Αρβανίτης και την επιμέλεια έκανε η Μαριάννα Τζιαντζή.
Το βιβλίο περιλαμβάνει σε κάθε κεφάλαιο QR-code που οδηγούν σε βίντεο, φωτογραφίες, podcast και ενεργά link για όλες τις πηγές και τη βιβλιογραφία.