Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Για Πούλιτζερ...


«Ο Πούτιν χάνει» και άλλα σύντομα ανέκδοτα

Mια από τις πιο δημοφιλείς κουταμάρες που κυκλοφορεί στα ελληνικά ΜΜΕ είναι ότι «ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο». Την τελευταία περίοδο. Γιατί πριν απ΄ αυτήν είχαν κάνει σπουδαία καριέρα άλλες παρεμφερείς παλαβομάρες. 
Οτι ο Πούτιν πεθαίνει. Τον είχαν διαγνώσει με καμμιά δεκαριά επάρατες ασθένειες.
 Οτι οι «Ολιγάρχες» τον ανατρέπουν. Οτι η ρωσική κοινωνία είναι έτοιμη να τον στείλει στη λαιμητόμο.
 Οτι ετοιμάζεται «προνουντσιαμέντο» στο Κρεμλίνο. 
Οτι κρύβεται καταδιωγμένος σε ένα καταφύγιο στη Σιβηρία.
 Και πολλά άλλα αντίστοιχης ποιότητας και κυρίως με πλήρη επιβεβαίωση από την πραγματικότητα. Για Πούλιτζερ, που λένε.

Ωραία λοιπόν, πάμε να εξετάσουμε την τελευταίας σοδειάς κουταμάρα. «Ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο» λοιπόν. Επειδή στους πολέμους το πιο σπάνιο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία, αυτοί που διακινούν την κουταμάρα, πρέπει να μας δείξουν ποιος κερδίζει.

Μήπως η Ουκρανία;
Μια απλή ματιά στον χάρτη δείχνει ότι η Ουκρανία έχει χάσει το 15% του εδάφους της. Μαζί με την Κριμαία,οι απώλειες υπερβαίνουν το 20%.

Ταυτόχρονα οι ενεργειακές και οι λοιπές κοινωφελείς υποδομές έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 40%, όπως ομολογεί ο ίδιος ο Ζελένσκι. Η αεροπορία της έχει εκμηδενιστεί από τις πρώτες μέρες του πολέμου. Και όπως ομολόγησε προχθές ο Ουκρανός Υπουργός Αμυνας τα περίφημα τουρκικά «Μπαϊρακτάρ» αποδείχτηκαν φούσκες αέρος – αέρος. Δύσκολα λοιπόν η Ουκρανία μπορεί να συμπεριληφθεί στο στρατόπεδο των νικητών.

Mήπως κερδίζει η Ευρώπη; Εδώ δεν χρειάζονται διευκρινίσεις. Η στρατηγική της Ευρώπης να αποδεχθεί μετά μεγάλης προθυμίας τον ρόλο του «προτεκτοράτου» των ΗΠΑ την έχει οδηγήσει σε καθολική και υπαρξιακή κρίση.Από μια κρίση που είναι δύσκολο ότι κάποια στιγμή θα συνέλθει. Αν συνέλθει ποτέ…

Οι ΗΠΑ, με μια πρώτη ματιά, διαθέτουν τις προδιαγραφές να ενταχθούν στο στρατόπεδο των νικητών.Οικονομικά, απορροφά τεράστιες υπεραξίες από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, κυρίως σε βάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η πολεμική της βιομηχανία έχει γίνει το παγκόσμιο «σούπερ μάρκετ» των προθύμων.

Όμως πολλοί διακεκριμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την νίκη «Πύρρειο» και προειδοποιούν για μια επερχόμενη και πολύ επικίνδυνη στρατηγική ήττα στον ορίζοντα. Γιατί η «Πύρρειος νίκη» θέτει σε κίνδυνο της ηγεμονική θέση των ΗΠΑ στην παγκοσμιοποίηση. Ηδη πάνω από το ήμισυ του πλανήτη (Ευρασία, Κίνα, Ινδία, Ιράν, η Αφρική, οι πετρελαϊκές δυναστείες του Κόλπου, κλπ), η μισή παγκοσμιοποίηση δηλαδή αρνείται την αμερικανική ηγεμονία.

Που θα οδηγήσει αυτή η εξέλιξη είναι προς το παρόν άγνωστο. Υπάρχει όμως κάτι που ήδη είναι γνωστό. Η αμερικανική ηγεμονία κλονίζεται, χάνει την οικουμενική φυσιογνωμία της. Στην καλύτερη περίπτωση για τις ΗΠΑ αναπροσαρμόζεται. Και πάντως, καλού-κακού, αρκετοί στις ΗΠΑ κατεβάζουν από τα ράφια το κλασικό βιβλίο του Πώλ Κένεντυ «Η άνοδος και η πτώση των Μεγάλων Δυνάμεων» (1989).

Για να ολοκληρώνουμε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ήδη σημείο καμπής για την Ιστορία και τον παγκόσμιο χάρτη των συσχετισμών δύναμης. Φέρνει στην επιφάνεια έναν Νέο Κόσμο. Με δομικές διαφορές από τον Παλιό. Οι εύκολες κουταμάρες ότι «ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο» δεν βοηθούν καθόλου στην ανάλυση και την περιγραφή του Νέου Κόσμου. Άσε που μπορεί να σε στείλουν και στον οφθαλμίατρο.

Θανάσης Τσεκούρας
Opinions / ieidiseis (21.10.2022)