Στην Κομισιόν οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου
Σε σοβαρές καταγγελίες για παρακολούθηση σε βάρος του ίδιου αλλά και δημοσιογράφων με τους οποίους συνεργαζόταν, προχώρησε χθες (Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου) μέσα από άρθρο του στο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ ο Τάσος Τέλλογλου.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, αντιλήφθηκε από τον περασμένο Μάιο ότι τελούσε υπό παρακολούθηση, όταν ενώ περπατούσε στο Κολωνάκι, είδε έναν νεαρό άνδρα να τον ακολουθεί. Ο Τέλλογλου περιγράφει:
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο δημοσιογράφος, αντιλήφθηκε από τον περασμένο Μάιο ότι τελούσε υπό παρακολούθηση, όταν ενώ περπατούσε στο Κολωνάκι, είδε έναν νεαρό άνδρα να τον ακολουθεί. Ο Τέλλογλου περιγράφει:
«Ήταν 10 το πρωί και κατευθυνόμουν σε μια συνάντηση με μια πηγή που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία λογισμικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών ασφαλείας. «Κοίτα να έρθεις μόνος σου», με είχε προειδοποιήσει, αλλά δεν έδωσα μεγάλη σημασία, παρά το γεγονός ότι τον Μάιο συχνά έβλεπα ανθρώπους να με ακολουθούν επίμονα.Στη συνέχεια αναφέρεται σε άλλο περιστατικό, όταν λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο βρέθηκε σε ένα κτίριο στη λεωφόρο Κηφισίας, στη βόρεια Αθήνα, κι άνοιξε το τηλέφωνό του μόνο για να φωτογραφίσει ένα λογότυπο εταιρείας.
Αποφάσισα ότι θα έπρεπε να δοκιμάσω αν ο άνθρωπος που με ακολουθούσε ήταν εκεί για μένα. Άλλαξα πεζοδρόμιο και άλλαξε κι αυτός, μπήκα σε ένα μαγαζί και στάθηκε σε αυτό, άλλαξα και πάλι πεζοδρόμιο και μπήκα γρήγορα στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου 37 δίπλα σε ένα ταχυδρομικό γραφείο κοντά στο κέντρο της Αθήνας.
Όταν πέρασε από μπροστά μου τον άρπαξα. Άρχισε να φωνάζει, και όταν τον ρώτησα «ποιος είσαι;» και προσπάθησα να βάλω το χέρι στην εσωτερική τσέπη για να πάρω την ταυτότητά του, το έβαλε στα πόδια προς τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας».
«Το απόγευμα ρωτήθηκα από κάποιον που δεν θα έπρεπε να το ξέρει αν το πρωί βρισκόμουν στο συγκεκριμένο κτίριο. Όλα αυτά, πέρα από παραβίαση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, συνιστούν κι ένα σοβαρότατο εμπόδιο στη δουλειά μας. Πώς να πας να συναντήσεις και να μιλήσεις σε έναν άνθρωπο όταν ξέρει ότι δεν θα πας μόνος σου; Και τι ρίσκο παίρνει αυτός ή αυτή που συναντιέται μαζί σου;», διερωτάται και συνεχίζει: «Το πρόβλημα, πέρα από πολιτικό, νομικό και τεχνικό, είναι και βιοποριστικό για όσους επιμένουμε να βιοποριζόμαστε ερευνώντας».Παράλληλα, αναφέρει ότι η κυβέρνηση έκανε «αντίποινα» σε μεγάλα διεθνή μέσα όπως οι New York Times και ο Economist επειδή «τόλμησαν» να κάνουν ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Στην Κομισιόν οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Τέλλογλου
Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέλιος Κούλογλου, για τις αποκαλύψεις του Τάσου Τέλλογλου, σύμφωνα με τις οποίες κατά τη διάρκεια των ερευνών του για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έπεσε θύμα εκτεταμένης και ασφυκτικής παρακολούθησης στην Αθήνα, τόσο με φυσικά όσο και με τεχνολογικά μέσα.
Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:
Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου:
«Να προστατευτούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι που παρακολουθούνται και εκφοβίζονται για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Heinrich-Böll, ο ρεπόρτερ του Inside Story Τάσος Τέλλογλου αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια των ερευνών του για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα είναι θύμα εκτεταμένης και ασφυκτικής παρακολούθησης στην Αθήνα, τόσο με φυσικά όσο και με τεχνολογικά μέσα.
Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Inside Story έχει αποκαλύψει σημαντικές πλευρές του σκανδάλου, όπως την παγίδευση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το predator, τις εταιρείες που εμπορεύονται το κακόβουλο λογισμικό και τις σχέσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση.
Κρατικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε εμμέσως την παρακολούθηση Τέλλογλου, στον οποίο συστήθηκε «να προσέχει το αυτοκίνητο του», κάτι που παραπέμπει στη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια.
Ενημερώθηκε επίσης ότι ο ίδιος καθώς και άλλοι δημοσιογράφοι που ερευνούν την υπόθεση φωτογραφίζονται από αγνώστους και παρακολουθούνται.
Ερωτάται η Επιτροπή:
• Με δεδομένες τις δολοφονίες δημοσιογράφων που ερευνούν πολιτικά-οικονομικά σκάνδαλα στην ΕΕ, ανησυχεί για τους Έλληνες ρεπόρτερ που παρακολουθούνται και εκφοβίζονται;
• τι μέτρα θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των δημοσιογράφων και των πηγών τους, καθώς και την απρόσκοπτη συνέχιση της δημοσιογραφικής έρευνας;».