Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Το Politico «τσαλακώνει» τη μαγική εικόνα Οικονόμου για την ελευθερία του Τύπου


Τι κρύβει η υποκριτική στήριξη της Αθήνας στις προτάσεις της Κομισιόν

Σε δεινή θέση η ελληνική κυβέρνηση από το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών και τις συνεχείς επιθέσεις σε δημοσιογράφους εντός και εκτός της χώρας, επιχειρεί να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα.Το Politico, ωστόσο, δίνει πληρωμένη απάντηση στο Μαξίμου, σχολιάζοντας τη χθεσινή τραγική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, και σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική στρατηγική ενόψει της επίσκεψης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
«Μετά από εβδομάδες κατηγοριών κατά διεθνών ΜΜΕ περί συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης και απειλών κατά Ελλήνων δημοσιογράφων με διώξεις και καταδίκες» λέει η ιστοσελίδα «η Αθήνα ξαφνικά εμφανίζεται ως ο καλύτερος φίλος της ελευθερίας του Τύπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση καλωσορίζει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ελευθερία του Τύπου, μια νέα σειρά κανόνων που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την υπεράσπιση του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας».
Το Politico παραθέτει μερικά από τα… μαργαριτάρια της χθεσινής ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος του Τύπου, λέγοντας όσα θέλει να ακούσει η Κομισιόν, με βάσει το νέο πλαίσιο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, όμως, υπογραμμίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν απλά να ακούσουν λόγια, αλλά περιμένουν πράξεις και πρόοδο. «Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη: Κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην ελευθερία του Τύπου εντός Ε.Ε., πιο κάτω και από την Ουγγαρία» σημειώνει το Politico παραθέτοντας την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που τόσο εξόργισε το Μαξίμου.
Να υπενθυμίσουμε, άλλωστε, σε αυτό το σημείο ότι η έγκριτη ιστοσελίδα βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης, επειδή τόλμησε να καλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τον Γιάννη Οικονόμου να επιτίθεται σε δημοσιογράφο του μέσου, για να τα μαζέψει ελαφρώς λίγες ώρες αργότερα.
Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με το χθεσινό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, έρχονται την ώρα που αναμένεται στην Αθήνα η αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Γιούροβα, η οποία θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας.
Η επίτροπος, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα , σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Εφημερίδας των Συντακτών», Μαρίας Ψαρά, παραδέχθηκε ότι ορισμένες αλλαγές στις προτάσεις της Κομισιόν προέκυψαν μετά από… έμπνευση που έδωσε στις Βρυξέλλες η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.
Όπως επισημαίνει το Politico, στο στόχαστρο της Κομισιόν δεν είναι μόνο οι υποκλοπές και συγκεκριμένες πρακτικές κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ, αλλά και ο περιβόητος νόμος για τα fake news που πέρασε η κυβέρνηση με πρόφαση την πανδημία, ο οποίος προβλέπει ακόμη και φυλάκιση πέντε ετών για όσους κριθεί ότι «προκαλούν ανησυχία ή φόβο στους πολίτες ή υποβαθμίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην οικονομία, την αμυντική ισχύ της χώρας ή τη δημόσια υγεία».
Οργανώσεις δημοσιογράφων, αλλά και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη εκφράσει μεγάλες αντιρρήσεις προειδοποιώντας ότι ο νόμος αυτός είναι ακραίος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο, ενώ έχουν θέσει ερωτήματα για το ποιος θα αποφασίζει τι είναι fake news. Από την πλευρά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι το μέτρο αυτό «δεν ήταν πολύ επιτυχημένο, εάν έπρεπε να το κάνουμε ξανά, πιθανότατα δεν θα το εφάρμοζα», ωστόσο ο νόμος παραμένει στη θέση του.
Ειδική αναφορά κάνει το Politico και στη νέα προτεινόμενη νομοθεσία που έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις. Πρόκειται για την επιτροπή που , επισήμως, θα ελέγχει εάν τηρούνται οι δημοσιογραφικές αρχές και η δεοντολογία και θα έχει τη δυνατότητα να παγώσει την κρατική διαφήμιση προς συγκεκριμένα μέσα για δύο χρόνια. Η πρόταση αυτή, την οποία αρκετοί ήδη αποκαλούν «επιτροπή λογοκρισίας» έχει φέρει σημαντικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα ελληνικά ΜΜΕ εξαρτώνται ιδιαίτερα από την κρατική διαφήμιση και χρηματοδότηση.
Για «επιτροπή λογοκρισίας», άλλωστε, έκανε λόγο και ο Γκορκάν Οζτουράν, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία των ΜΜΕ, δηλώνοντας ότι ο νέος νόμος θα δημιουργήσει μια «επιτροπή λογοκρισίας» για να προσθέσει «πραγματικά αναρωτιέμαι εάν η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση συναγωνίζονται για να δουν ποια θα πλήξει περισσότερο την ελευθερία του Τύπου».

- από το efsyn.gr