Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Κουκάκης στην PEGA για τις υποκλοπές: Οι εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους


Σταύρος Μαλιχούδης: Με την παρακολούθησή μου συγκέντρωναν στοιχεία για δεκάδες δημοσιογράφους

Μήνυμα στην ελληνική Δικαιοσύνη να αξιοποιήσει άμεσα την δημοσιογραφική έρευνα στο σκάνδαλο των υποκλοπών έστειλε μιλώντας στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί εδώ και μήνες δεν έχει γίνει έρευνα στις εγκαταστάσεις της Intellexa στην Ελλάδα και δεν έχουν δεσμευτεί έγγραφα και ψηφιακά δεδομένα, ο κ. Κουκάκης ήταν σαφής: «Η δημοσιογραφική έρευνα στην Ελλάδα, μέρα με την ημέρα, φέρνει στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που είναι πολύ σκοτεινή ... αυτά τα πρόσωπα εμπλέκονται και στις προμήθειες συστημάτων παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ και με την εταιρεία Intellexa. Αναμένουμε τις εισαγγελικές Αρχές, να κάνουν τη δουλειά τους και να αξιοποιήσουν την δημοσιογραφική έρευνα, προκειμένου να πιστοποιήσουν αυτό που που προκύπτει εύκολα από τη δημοσιογραφική έρευνα.
Το Inside Story και οι Reporters United δείχνουν πώς συναλλάσσεται ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου με τον πρώην εκπρόσωπο της Intellexa στην Ελλάδα. Πώς αυτός, ο πρώην εκπρόσωπος της Intellexa στην Ελλάδα, άνθρωπος που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις ελληνικές Αρχές και τη Δικαιοσύνη, φέρνει μέσω κυπριακής εταιρείας και στήνει την υποδομή της Intellexa στην Ελλάδα. Οι σχέσεις είναι προφανείς
».

Αξιοσημείωτο είναι και το παράδειγμα που έφερε ο δημοσιογράφος, για να τεκμηριώσει πως «το να οχυρώνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη πίσω από δικαιολογίες ότι δεν έχει αγοράσει το Predator, είναι αστείο. Για παράδειγμα, σήμερα το Λιμενικό διαθέτει επτά εξαιρετικά σκάφη που χρησιμοποιεί για τους δικούς του σκοπούς. Αυτά τα σκάφη δεν αγοράστηκαν από το ελληνικό Δημόσιο. Το πρωθυπουργικό γραφείο ζήτησε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να κάνει δωρεά αυτά τα σκάφη. Εμφανίζεται ως αγοραστής το Ελληνικό Δημόσιο; Όχι. Ποιος εμφανίζεται ως αγοραστής και δωρητής των σκαφών; Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει με το Predator. Και το λέω σχηματικά μέσα από ένα απτό παράδειγμα, για να διευκολύνω τη σκέψη σας...».

Να κινηθούν οι ίδιες διαδικασίες όπως με την Ουγγαρία

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κουκάκης έκανε σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί να «συναιτιστεί» από τις Βρυξέλλες, καθώς μετά την θέσπιση όρων για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μοιάζει όλο και περισσότερο να εμπίπτει στην περίπτωση της Ουγγαρίας του Όρμπαν. «Αυτό που περιγράφεται ως σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών στην Ελλάδα είναι ακόμα μια ένδειξη για το πόσο παραβιάζεται το κράτος Δικαίου στη χώρα μου. Είναι πράγματι προβληματικό ότι δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια διαπιστώνουμε διαρκή επιδείνωση της ποιότητας της νομοθεσίας στην Ελλάδα, με τρόπο που δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε κυρίως το κράτος Δικαίου. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται τόσο χαμηλά στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου δεν είναι τυχαίο. Λυπάμαι που την επιβεβαιώνω.
Όλα αυτά έχουν γίνει στη βάση πολιτικών αποφάσεων. Η κυβέρνηση κάθε φορά που ελέγχεται από τον Τύπο λειτουργεί υστερικά. Είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες εβδομάδες, με τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις. Έχει επιτεθεί στους μισούς Έλληνες και ξένους ανταποκριτές. Δεν δέχεται την κριτική για τις αποφάσεις που λαμβάνει, αποφάσεις που παραβιάζουν σε όλο του το εύρος το κράτος Δικαίου. Δεν είναι αντικείμενο αυτής της Επιτροπής, αλλά πολλοί μετέχετε και σε άλλες. Βασική προϋπόθεση για να εκταμιεύονται πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο σεβασμός του κράτους Δικαίου. Βεβαίως, ψηφίστηκε για άλλη χώρα, αλλά ίσως, το θέτω ως σκέψη, να έπρεπε να απευθυνθεί και στην ελληνική κυβέρνηση για ακριβώς τον ίδιο λόγο. Γιατί μια χώρα για να απολαμβάνει προνομίων και πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα πρέπει τουλάχιστον να σέβεται το κράτος Δικαίου.
Έχει γίνει κατάχρηση της αιτιολογίας της "εθνικής ασφάλειας" για τις παρακολουθήσεις. Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου το 2021 μία εισαγγελική λειτουργός που εποπτεύει την ΕΥΠ, μέσα σε ένα χρόνο, υπέγραψε 15.975 αποφάσεις παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας. Υπέγραφε κάθε ημέρα 42 αποφάσεις παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφαλείας. Ένας άνθρωπος, η κρίση του οποίου δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν άλλον. Το επισημαίνω για να δείξω πόσο σαθρό είναι το σύστημα, πόσο θεσμικά αδύναμο. Αν τουλάχιστον μπορέσετε με την επίσκεψή σας στην Ελλάδα να βοηθήσετε να βελτιωθεί αυτή η παθογένεια, αν μπορέσετε με την πυγμή και ισχύ που έχει αυτή η Επιτροπή να βελτιώσετε γενικά τις συνθήκες και το κράτος Δικαίου στη χώρα μου, θα είμαι προσωπικά ευγνώμων».

Tι είπε ο Σταύρος Μαλιχούδης

O δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης στην αρχική του τοποθέτηση κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε αρχικά στο ότι εργάζεται στο ανεξάρτητο ερευνητικό μέσο Solomon και συνεργάζεται με τους Reporters United, καλύπτοντας αρχικά το προσφυγικό, καθώς και για ξένα μέσα.
Θύμισε ότι το Νοέμβριο του 2021 αποκαλύφθηκαν από δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ εσωτερικά μηνύματα της ΕΥΠ που του έγινε σαφές ότι αναφέρονταν και τον ίδιο
Όπως σημείωσε, ενώ ο νόμιμος ρόλος της ΕΥΠ είναι να αντιμετωπίζει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και να συμμετέχει στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, στην περίπτωσή του το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών «είναι καθαρά δημοσιογραφικό» για το ρεπορτάζ, τις πληροφορίες, τις πηγές, τις δημοσιεύσεις, τα ΜΜΕ όπου αυτές θα γίνουν. Μάλιστα, ζητούσαν πληροφορίες για 12χρονο από τη Συρία, με τις υπηρεσίες στην Αθήνα να ζητούν στοιχεία από αυτές στην Κω, καθώς και για εργαζόμενο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα από εμένα ζητάει και θέτει υπό παρακολούθηση εργαζόμενο του ΟΗΕ, δηλαδή του επίσημου εταίρου της κυβέρνησης στο προσφυγικό, όπως τόνισε.
Ο κ. Μαλιχούδης στη συνέχεια «κάρφωσε» τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που απαντώντας σε δύο επιστολές του Γαλλικού Πρακτορείου (επίσης εργοδότη του δημοσιογράφου) διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρχε παρακολούθηση, όχι μόνο του Μαλιχούδη αλλά γενικά δημοσιογράφων, ενώ «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν απαράδεκτο». Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράφει και στέλνει αυτή την επιστολή ενώ ήδη έχει προηγηθεί η παρακολούθηση Κουκάκη, όπως υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι έχει ο ίδιος καταθέσει μηνυτήρια αναφορά με όλα τα σχετικά στοιχεία και αν δεν δικαιωθεί στα ελληνικά δικαστήρια θα προσφύγει και αυτός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η παρακολούθησή μου, συνέχισε, δεν αφορά αποκλειστικά εμένα, καθώς συμμετείχα εκτός των Reporters United και σε άλλες πανευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες. Ιδίως όμως με τους Reporters United, εκείνη την περίοδο δημιουργούσαμε δίκτυο δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Μέσα από εμένα συγκέντρωναν πληροφορίες για δεκάδες συναδέλφους, κυριολεκτικά.
«Είναι πολύ προβληματικό να έχεις τεθεί υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες της χώρας στην οποία ζεις, όπου πήγες σχολείο και τώρα εργάζεσαι, και να έρχεται με πολύ "μυστήριο" τρόπο μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο με την οποία να αίρεται το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης στην Ευρώπη, να ενημερώνεται ότι κάποτε, για κάποιο λόγο, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση»...
Στη συνέχεια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος είπε ότι «η παρακολούθησή μου και η αποκάλυψή της είχε τεράστιες επιπτώσεις στη δουλειά μου. Το πρώτο, έχεις εκθέσει τις πηγές σου, ανθρώπους ίσως πιο ευάλωτους από εσένα, αξιωματούχους που μίλησαν εμπιστευτικά για ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, ανθρώπους χωρίς χαρτιά ή με την αίτηση ασύλου τους να εκκρεμεί ... θα το πω όπως το σκέφτομαι: η ΕΥΠ είναι μια υπηρεσία που δεν λογοδοτεί πουθενά και τα στελέχη της γνωρίζουν ότι δεν θα λογοδοτήσουν πουθενά. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αν η υπόθεσή μας φτάσει στο δικαστήριο θα αρκεί τα στελέχη να επικαλεστούς λόγους εθνικής ασφάλειας και η κουβέντα θα τελειώσει εκεί». Μάλιστα, προσέθεσε στη συνέχεια ότι όταν απευθύνθηκε στην ανεξάρτητη Αρχή, σε κάποιες περιπτώσεις η απάντηση ήταν «δεν θέλουμε να σας απαντήσουμε εγγράφως».