Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Ο πρύτανης της κωλοτούμπας


Γράφει ο Τάσος Παππάς

«Εγώ δεν θα γίνω κωλοτούμπας» είπε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Πρόσθεσε βεβαίως ότι θα δεχόταν να τον αλλάξει αν συμφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή όχι μόνος του στην κωλοτούμπα, αλλά με παρέα.
Ξέχασε βεβαίως να πει ότι το σκεφτόταν για κάμποσο διάστημα και γι’ αυτό είχε αφήσει υπουργούς και στελέχη του να συντηρούν τη φημολογία περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ωστόσο δεν επέλεξε τη συγκεκριμένη γραμμή για να μη δώσει την εντύπωση ότι δεν είναι και πολύ σίγουρος για τη νίκη του κόμματός του. Η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τη συνέπεια είναι προβληματική. Λόγια παχιά λέει συχνά. Το ίδιο συχνά προχωρά σε στροφές που ζαλίζουν ακόμη και τους οπαδούς του. Οι αρχές του είναι τόσο σταθερές όσο σταθερό είναι το έδαφος στις τρύπες με κινούμενη άμμο.

Είχε δηλώσει αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων πολιτικών αρχηγών που ζητούσαν κάθε τρεις και λίγο πρόωρες εκλογές γιατί αυτή η τακτική δεν συνάδει με την αντίληψή του για την πολιτική μάχη. Ηθελε, έλεγε, να προετοιμαστεί κατάλληλα, να φτιάξει ένα πρόγραμμα και να το καταθέσει στον ελληνικό λαό. Μάλλον τα είχε καταφέρει πολύ γρήγορα, αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι άρχισε να θέτει θέμα πρόωρων εκλογών περίπου δέκα μέρες μετά τη νίκη του στην εσωκομματική μάχη. Απαιτούσε πρόωρες εκλογές τρεις φορές την εβδομάδα.

Αυτό όμως δεν ήταν κωλοτούμπα, ήταν στάση ευθύνης. Λεπτομέρεια: Τότε αυτός δεν ήταν ύποπτος για συμμετοχή σε συνωμοσία που είχε στόχο την πτώση της κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση της χώρας. Σήμερα οι πολιτικοί αντίπαλοί του που ζητούν πρόωρες εκλογές είναι ύποπτοι για συνεργασία με τους εξωτερικούς εχθρούς οι οποίοι καταστρώνουν σχέδια για να ρίξουν την κυβέρνηση.

Οταν πρότεινε στη Βουλή για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ τον κ. Κοντολέοντα, συνάντησε αντιδράσεις απ’ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Του είπαν ότι ο εκλεκτός του δεν έχει τα προσόντα που απαιτεί ο νόμος. Δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο για να βολέψει τον άνθρωπό του. Δεν είχαν οι στενογράφοι της Βουλής ολοκληρώσει τη σύνταξη των πρακτικών αυτής της συζήτησης και έφερε καινούργιο νόμο για να χωρέσει ο κ. Κοντολέων. Ούτε αυτό ήταν κωλοτούμπα. Ηταν μια επιβεβλημένη κίνηση για λόγους εθνικής ασφαλείας. Εκείνη την εποχή τα φιλικά του μέσα ενημέρωσης έκαναν μακροβούτια στην Ιστορία και έβγαζαν θησαυρούς. Τα «είπα- ξείπα» του Κ. Μητσοτάκη δεν ήταν οπορτουνισμοί, ήταν ευφυείς κινήσεις επιπέδου Ελευθερίου Βενιζέλου που δεν μπορούσαν να καταλάβουν οι κοινοί θνητοί.

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν μπορεί να γίνει απολογισμός κωλοτούμπας. Εχει κάνει πολλές. Μικρές, μεσαίες, μεγάλες και συνεχίζει ακάθεκτος, αλλά όχι τούτη τη φορά χειροκροτούμενος από το κοινό του. Εκεί όμως που έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ ήταν στο Μακεδονικό. Χαρακτήριζε τη Συμφωνία των Πρεσπών «εθνικώς επιζήμια», υποσχόταν ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να την αλλάξει, επέτρεπε στους συνεργάτες του να διαδηλώνουν στις πλατείες και να τάζουν στους πολιτικούς αντιπάλους του Ειδικά Δικαστήρια και στρατοδικεία.

Τότε ήταν πράξη εθνικής ευθύνης. Σήμερα συναγελάζεται με τους κυβερνητικούς παράγοντες της Βόρειας Μακεδονίας, δεσμεύεται ότι θα βοηθήσει τη χώρα τους στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., οι υπουργοί του που έλεγαν ότι δεν θα αποκαλέσουν όσο ζουν τη γειτονική χώρα με το νέο όνομά της επισκέπτονται την πρωτεύουσά της και υπογράφουν συμφωνίες. Και αυτό είναι πράξη εθνικής ευθύνης. Αμα νομίζεις ότι είσαι ο ιδιοκτήτης της χώρας, πιστεύεις ότι μπορείς κάνεις ό,τι γουστάρεις χωρίς συνέπειες.
  • το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (15.9.2022)