Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Η ελληνική δημοσιογραφία υποτίμησε την επιχείρηση ελέγχου της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη


O ανταποκριτής της Liberation στην Αθήνα, Fabien Perrier, μιλάει για τις επιθέσεις του Μαξίμου στον διεθνή Τύπο


Τους λόγους για τους οποίους το Μαξίμου έχει βρεθεί στο στόχαστρο του διεθνούς Τύπου ανέλυσε ο Γάλλος δημοσιογράφος Fabien Perrier, μιλώντας Στο Κόκκινο και στους Γιάννη Ανδρουλιδάκη και Τζούλυ Τσίγκα:
"Είχα πάρει συνέντευξη πρόσφατα από τον Καρλ Μπερνστάιν, τον δημοσιογράφο που αποκάλυψε το Watergate και τον ρώτησα «τι θα συμβούλευε τους Έλληνες δημοσιογράφους». Η απάντησή του ήταν σαφής: «Γεγονότα, γεγονότα, γεγονότα». Ο δημοσιογράφος οφείλει να απαντά στα βασικά ερωτήματα «Ποιος, πού, πότε και γιατί και να κάνει έρευνα για να είναι σίγουρος γι’ αυτό που λέει και γράφει».
Στο ερώτημα γιατί πολλά ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτούς τους κανόνες και αναπαράγουν μόνο την κυβερνητική γραμμή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Fabien Perrier αναφέρεται σε τρεις ουσιαστικούς λόγους.
  • Με την οικονομική κρίση επιδεινώθηκαν τόσο πολύ οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων οπότε και το παραγόμενο προϊόν είναι χαμηλότερου επιπέδου.
  • Ο φόβος για την απώλεια της δουλειάς είναι πολύ μεγάλος και παράγει αυτολογοκρισία
  • Η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμους που εμποδίζουν την δημοσιογραφική έρευνα ή έχει μηνύσει δημοσιογράφους που αποκάλυπταν γεγονότα.
Επισημαίνει όμως και πως «όταν ο Μπάμπης Παπαδημητρίου μια-δυο μέρες μετά την εκλογή της ΝΔ, δήλωνε στον ΣΚΑΙ ότι «ο ανταποκριτής της Liberation κάπνιζε μαριχουάνα μαζί με κάποιους στο Μαξίμου» ήταν η πρώτη ένδειξη πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήθελε να βάλει χέρι στον Τύπο, ωστόσο «οι Έλληνες δημοσιογράφοι και οι δημοσιογραφικές ενώσεις το υποτίμησαν».
«Μου είχε κάνει εντύπωση όταν Έλληνας συνάδελφος αναφερόμενος σε ρεπορτάζ μου για το προσφυγικό και τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, με είχε ρωτήσει πόσα χρήματα πήρα για να το γράψω. «Τίποτα, του είπα, δεν δουλεύω έτσι, όμως ίσως δουλεύεις έτσι εσύ…»".
- από το avgi.gr