Γράφει ο Τάσος Παππάς
Ποιο είναι το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την κρίση που ξέσπασε με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών; Στην Ελλάδα, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, δημιουργείται τοξικό κλίμα. Οι αμετανόητοι λαϊκιστές έχουν βγει στα κεραμίδια και προβλέπουν καταστροφές, αν δεν φύγει η πιο πετυχημένη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που έχει για επικεφαλής της τον πιο χαρισματικό πολιτικό που γνώρισε ο τόπος τα τελευταία εκατό χρόνια (μέχρι και τον Μαρσέλο έφερε στον Ολυμπιακό). Οι εξωτερικοί εχθροί της πατρίδας (ο Ερντογάν και ο Πούτιν) παραμονεύουν για να αξιοποιήσουν την κατάσταση, με κεντρικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Οι εσωτερικοί εχθροί (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) λειτουργούν αντικειμενικά ως συνεργοί, γι’ αυτό και τους έχουμε υπό παρακολούθηση. Η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειές της προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες που είναι ευάλωτοι στα κηρύγματα μίσους που διακινούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε αρκετές χώρες έχουμε φαινόμενα πολιτικής κρίσης, κυβερνήσεις πέφτουν, ο θυμός στις κοινωνίες είναι διάχυτος. Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία. Δείτε τι γίνεται στη Μεγάλη Βρετανία.
Ακόμη και στη Γαλλία, παρά το ισχυρό προεδρικό σύστημά της, έχουμε συμπτώματα αστάθειας. Οπότε δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει μέρος του προβλήματος. Για να μη συμβεί αυτό, επιβάλλεται να μη διασαλευθεί η πολιτική σταθερότητα. Ποιος είναι σε θέση να την εγγυηθεί; Μα, φυσικά, η δική μας παράταξη. Αυτό πουλάμε, χρόνια τώρα. Πώς θα το πετύχουμε; Μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών. Και όταν μιλάμε για ισχυρές κυβερνήσεις, είναι αυτονόητο ότι αναφερόμαστε σε μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Είναι δυνατόν να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο; Σε καμία περίπτωση. Είναι δυνατόν να έχουμε αυτοδύναμη και μονοκομματική κυβέρνηση με τον δικό μας εκλογικό νόμο; Δύσκολα, ακόμη κι αν δώσουμε βάση στις έτσι κι αλλιώς φιλικές προς εμάς δημοσκοπήσεις. Μπορεί, όμως, να προκύψει ισχυρή συμμαχική κυβέρνηση στη βάση ενός συμφωνημένου προγράμματος.
Οχι πολύ πιθανό. Το ΠΑΣΟΚ, που θα το θέλαμε δίπλα μας σαν τσόντα, που πιστεύαμε ότι θα είναι ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος και θα μπορούσαμε να βρούμε κοινό βηματισμό, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, αρνείται κατηγορηματικά να συμπράξει, επικαλούμενο αστείες δικαιολογίες. Κάνει την τρίχα των υποκλοπών τριχιά σκανδάλου. Ας συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι ο Ανδρουλάκης θα προτιμήσει να συνομιλήσει με τον Τσίπρα. Αλλωστε, και οι δύο, συχνά πυκνά, ανασύρουν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας συνθήματα του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτού του μισητού δημαγωγού, αυτού του ολετήρα, που, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια από τον θάνατό του, εξακολουθεί να μας ταράζει.
Τότε τι μένει; Να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε να πετύχουμε την πρωτιά στις κάλπες και, στη συνέχεια, την αυτοδυναμία μας. Και πώς θα εξασφαλιστεί αυτό; Μα, με μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ναι, αλλά ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης, με άρθρο του στην ιστοσελίδα iEidiseis, μιλάει για καταστρατήγηση του Συντάγματος. Ε, και; Θα βάλουμε κάποιον άλλο συνταγματολόγο να πει το αντίθετο. Μην ασχολείσαι με ασήμαντες λεπτομέρειες.
Είναι επιτακτικό καθήκον μας (για τη σωτηρία της πατρίδας βεβαίως βεβαίως) να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξει ισχυρή, μονοκομματική, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διαφορετικά, η χώρα θα μπλέξει σε περιπέτειες. Και πώς θα πείσουμε τους αναποφάσιστους, τους προβληματισμένους, τους καχύποπτους; Μη χολοσκάς. Εχουμε ετοιμάσει ένα ατράνταχτο επιχείρημα. Θα τους καλέσουμε να τοποθετηθούν στο δίλημμα: «Μητσοτάκης ή το χάος;». Κι αν πολλοί διαλέξουν το χάος και πάθουμε στραπάτσο; Κλίνεις επικίνδυνα προς τον λαϊκισμό και πρέπει να το κοιτάξεις. Τόσα ηρεμιστικά χαπάκια κυκλοφορούν. Πάρε μερικά και τα ξαναλέμε.
- το κείμενο το Τάσου Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (08.9.2022)