Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Θανάσης Κουκάκης: Επτά ενέργειες που οφείλει να κάνει άμεσα ο Ντογιάκος


Τι ζητεί ο δημοσιογράφος εν όψει της κλήσης του για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου


Εν όψει της κλήσης του για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων την ερχόμενη Τρίτη 16 Αυγούστου από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  Ισίδωρο Ντογιάκο, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης - ο οποίος έχει πέσει θύμα παρακολούθησης της ΕΥΠ ενώ το κινητό του είχε παγιδευτεί με το κακόβουλο λογισμικό Predator – απαριθμεί επτά ενέργειες, στις οποίες θεωρεί ότι οφείλει άμεσα να προχωρήσει ο κ. Ντογιάκος για να πέσει φως στην σκοτεινή υπόθεση.
Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης εν όψει της κλήσης του για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, μαζί με το δικηγόρο του Ζαχαρία Κεσσέ, θεωρούν ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να μεριμνήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση για τα εξής:
  1. Να ζητήσει τη διάταξη της Εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του προκειμένου να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθησή του και με ποια αιτιολογία.
  2. Ομοίως να ζητήσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησης του, την ίδια ημέρα που αιτήθηκε στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθείται (12/8/2020).
  3. Να ζητήσει τα πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών του και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση. «Μόνον έτσι θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για τις συνομιλίες μου, αλλά και ποιος γνώριζε για την παρακολούθηση μου» τονίζει.
  4. Να διενεργήσει ουσιαστικό έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιρειών Intellexa και Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει.
  5. Να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που έχει ο ίδιος ήδη γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες (24/5) προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator.
  6. Να καλέσει άμεσα για εξέταση τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών Intellexa και Krikel (και όχι τους διαχειριστές, τους λογιστές και τους δικηγόρους τους) και να ζητήσει εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων.
  7. Να διερευνήσει ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31.3.2021, προκειμένου να μην πληροφορηθεί από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών του.
Από την πλευρά του ο κ. Ντογιάκος, για άγνωστο λόγο, ξεκινάει την έρευνά του όχι από τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator και τις πρόσφατες «πρωτοβουλίες» της ΕΥΠ, αλλά από τυχόν παρακολούθηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018 από κάποιον ιδιώτη, με αφορμή σχετικό τουίτ του Τάσου Τέλλογλου.
Ο δημοσιογράφος καταθέτει σήμερα ως μάρτυρας, επειδή είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στις στις 6 Αυγούστου, πως «ο ιδιώτης που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να "ακούει" τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές όταν μιλάει με την σύζυγο ή την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες».