Όταν η επιστροφή στο κατασκότεινο παρελθόν, μοιάζει μονόδρομος
του Χρήστου Ξανθάκη
Έχω προλάβει ψυγείο με πάγο. Έχω προλάβει και το «φανάρι» ακόμη δεν θυμάμαι αν ήταν στο δικό μας το σπίτι ή σε κάποιο συγγενικό. Το πρώτο ήταν ένα κουτί που από πάνω έμπαινε μια παγοκολόνα κι από κάτω τα φαγητά, για να διατηρούνται δροσερά. Θυμάμαι ότι είχε κι ένα βρυσάκι που μας χαροποιούσε πολύ εμάς τα μωρά γιατί έβγανε κρύο νερό. Όσο για το «φανάρι» κι αυτό κουτί ήταν, αλλά σκέτο εντελώς, μόνο μια σίτα διέθετε στην πρόσοψη για να βλέπεις τι είχε μέσα από τρόφιμα χωρίς να μπουκάρουν τα έντομα. Και ύστερα ήρθαν οι μοντερνιές και ο εξηλεκτρισμός…
Τις καταθέτω τις ανωτέρω γραφικότητες, μιας και δεν αποκλείεται να τις ξαναβρούμε μπροστά μας, τις ίδιες ή σε παραλλαγή, τον προσεχή χειμώνα. Να έχεις, ας πούμε, ψυγείο τσίλικο, ίνοξ δυο μέτρα, με καταψύκτη δώδεκα μηνών, και να μην έχεις ρεύμα για να το δουλέψεις. Σαν το «φανάρι» θα είναι ένα πράγμα, άσε που θα πρέπει να το ανοιγοκλείνεις κιόλας λόγω έλλειψης παραθύρου. Κι από πάγο γιόκ, κλείσανε όλα τα παγοποιεία, τώρα μόνο σακούλες με παγάκια για τα μαγαζιά της νύχτας που σερβίρουν κοκτέηλζ. Κάπου μπορεί να χρησιμεύσουν κι αυτές…
Δεν είναι αστείο παιδιά, το ‘γραψε το «Βήμα» την περασμένη Κυριακή (υπογραφή ρεπορτάζ Μάχη Τράτσα) ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση με το ρεύμα, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις:
«Καταγράφεται έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τα υπερήμερα χρέη μέρα με τη μέρα να αυξάνουν. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στους λογαριασμούς που είναι ληξιπρόθεσμοι πάνω από 45 ημέρες, οι οποίοι σε ποσοστό 45 % παραμένουν απλήρωτοι όταν ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κάτω του 20 %. Με άλλα λόγια, περίπου ένας στους δύο καταναλωτές αδυνατεί ή δυσκολεύεται να πληρώσει τα τιμολόγια ρεύματος».Και δεν σταματάει εκεί το στόρι. Έχουμε και την επιστολή του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιου Δαγούμα, ο οποίος τόνιζε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, αναδεικνύονται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της ενεργειακής αγοράς. Τόνιζε μάλιστα τον κίνδυνο δημιουργίας νέων, που θα παραμείνουν οριστικά ανείσπρακτες, καθώς είναι πλέον επιτρεπτή η αλλαγή προμηθευτή χωρίς την εξόφληση ή έστω τον διακανονισμό των προηγουμένων οφειλών…
Αλλά δεν είναι όλα μαύρα στο σωτήριον έτος 2022, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες. Προς τούτο καταθέτω στοιχεία από προχθεσινό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών που υπογράφεται από τον Μπάμπη Μιχάλη και αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Οι εταιρείες που εξυπηρετούν την ελίτ κατέγραψαν στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους ισχυρές πωλήσεις και αναβαθμίζουν τις προβλέψεις για τα ετήσια κέρδη τους.
Η LVMH, στην οποία εκτός των Luis Vuitton, Moët, Henessy ανήκουν και οι Christian Dior, Fendi, Givenchy, εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αύξηση των εσόδων της κατά 21 %.
Η Versace, ανακοίνωσε αύξηση των τριμηνιαίων της κερδών κατά 30 %. Η μητρική της εταιρεία Capri Holdings, στην οποία ανήκουν επίσης οι Michael Kors και Jimmy Choo, είχε στην ίδια περίοδο αύξηση εσόδων κατά 15 %.
Η γνωστή ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari είδε από την πλευρά της τα έσοδα στο β’ τρίμηνο του 2022 να χτυπούν ρεκόρ στα 1,29 δις. ευρώ. Η 75χρονη εταιρεία αναβάθμισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τις προβλέψεις για τα συνολικά της κέρδη φέτος».
Να γίνονται τέτοιες ομορφιές ανά την υφήλιο ρε φίλε κι εμείς σε λίγο θα γυρνάμε με το καντηλάκι και το κερί. Κώστα Σημίτη γύρνα πίσω, ο λαός σου σε χρειάζεται!
- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost (24.8.2022)