του Χρήστου Ξανθάκη
- Έλα μωρέ…
- Έλα μωρέ τώρα…
- Σιγά τα λάχανα.
- Σιγά τα παραπούλια.
- Υποκλοπές και πράσινα άλογα.
- Και τι έγινε δηλαδή;
- Με τα βρακιά κατεβασμένα τον πιάσανε;
- Άμα δεν έχεις να κρύψεις τίποτα, δε φοβάσαι Θεό!
- Και σιγά τώρα, τα μυστικά.
- Τον ψάχνει ο Ερντογάν ρε, να μάθει τι παίζεται!
- Νταξ’, μωρέ τώρα.
- Νταξ’.
Και πάει λέγοντας…
Κάπως έτσι, α λα μανιέρ ντε Σταροβάς, μας ταξίδεψε και το χθεσινό διάγγελμα για τις υποκλοπές:
Ήταν νόμιμες, ήταν νόμιμες, ήταν νόμιμες, ΟΚ, επαρκής ήταν η ΕΥΠ αλλά πολιτικά μη αποδεκτή, όχι γιατί στενοχωρήθηκε ο Ανδρουλάκης, αλλά γιατί κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΥΠ, η οποία ΕΥΠ, δεν ξέρω αν σας το έχω πει, είναι μία και στον κόσμο άλλη καμία, όλοι οι εχθροί της πατρίδας θέλουν να πάθει ζημιά η ΕΥΠ, γιατί θα πάθει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά η Ελλαδάρα, σαν κόρη οφθαλμού πρέπει να τη φυλάμε, και να την βελτιώνουμε και να την ενισχύουμε και να την αναπτύξουμε, που πας χωρίς ΕΥΠ ξυπόλυτος στ’ αγκάθια, πολύτιμη η συνεισφορά της στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, δεν πρέπει να υπονομευθεί η εθνική συμβολή της ΕΥΠ, δεν πρέπει να υπονομευθούν οι πτυχές της εθνικής μας ασφάλειας, υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν, σατανάδες σε λέω, και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κλπ. κλπ. κλπ.
Ολόκληρο διάγγελμα σα να λέμε για να πληροφορηθούμε τα ευγενή αισθήματα του πρωθυπουργού απέναντι στην ΕΥΠ. Μιλάμε για κανονικό λαβ λέτερ που λένε και στο Στάνφορντ, για έξτρα εξομολόγηση, τύπου χωρίς εσένα δεν κάνω, εσύ είσαι ο ήλιος μου, το φεγγάρι μου και τ’ αστέρια μου. Για το καλό της Ελλάδας, βεβαίως, που αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησής της, θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη. Αμήν!
Και μιας και μιλάμε για θεσμική θωράκιση, να υπενθυμίσω ότι τον Μάρτιο του 2021 ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ (!) τροπολογία που άλλαξε τους κανόνες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, στερώντας από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά στην εθνική ασφάλεια.
Ως εκείνη τη στιγμή προεβλέπετο ότι μετά το τέλος της παρακολούθησης, η ΑΔΑΕ μπορούσε να γνωστοποιεί στον θιγόμενο την άρση του απορρήτου,
είτε αυτή έγινε για διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων είτε για λόγους
εθνικής ασφάλειας. Μοναδική προϋπόθεση για τη γνωστοποίηση ήταν να μην
διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση του απορρήτου. Η
νέα διάταξη, μάλιστα, είχε και αναδρομική ισχύ, δηλαδή η δυνατότητα
γνωστοποίησης καταργείτο και για τις υποκλοπές προ της 31ης Μαρτίου.
(Α ρε Λάκη, πόσο σε νιώθω, να μην μπορείς να βγεις στο γυαλί και να τα κάνεις όλα αλοιφή…)
Υ.Γ.: Και, βεβαίως, όπως σε κάθε διάγγελμα Μητσοτάκη είχαμε και λογοπαίγνιο:
Από την «ευθύνη», πήγαμε στο «ευθύς», για να καταλήξουμε στο «ευθέως»!
Τουλάχιστον αποφύγαμε την αναφορά σε ροκιές εητίλας, προφανώς γιατί κάποιοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι κινδύνευε να κατηγορηθεί για μπουμεριές…
- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost.gr (09.8.2020)