ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Δηλαδή, ποιος κυβερνούσε; Ο ανιψιός σας;»


 «Κύριε Μητσοτάκη, είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή»

Για βαρύτατο θεσμικό ατόπημα κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι νομικά, πολιτικά, ηθικά υποχρεωμένος και να δώσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ωμή παραβίαση του Συντάγματος» και τον κάλεσε να δώσει σαφείς απαντήσεις.
Όπως επισήμανε, πρέπει να απαντήσει γιατί παρακολουθούνταν ο ευρωβουλευτής και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το τρίτου κόμματος στη Βουλή.
«Είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή και υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το να μιλάτε εσείς για ανηθικότητα ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων. Δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, είναι αξιόποινη πράξη, όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου αντιπροσώπου του ελληνικού λαού και ακόμη περισσότερο δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας όταν αφορά εκλεγμένο αρχηγό πολιτικού κόμματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ποιος είναι ο νόμιμος λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται;» και μάλιστα την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ρώτησε μετ' επιτάσεως και πρόσθεσε: «Είναι πράκτορας, κατάσκοπος, απειλεί την εθνική ασφάλεια;»
Όπως είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν παρίσταται στη Βουλή «ως τιμητής, αλλά ως υπόλογος», αποδίδοντάς του την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, ως προϊστάμενος του Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Γρηγόρη Δημητριάδη.
Και για τους υψηλούς τόνους του πρωθυπουργού, είπε χαρακτηριστικά «φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, αλλά εδώ δεν φοβάται κανένας».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, για κατάλυση στοιχειωδών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος και τόνισε ότι οι υποκλοπές, κατά παράβαση άρθρου 19 παρ. α του Συντάγματος «δεν είναι απλό σφάλμα, αλλά αξιόποινη πράξη, καθώς πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού».
Και τόνισε, ότι όταν πρόκειται για αρχηγό κόμματος, δεν δικαιολογείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας.
«Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις», σημείωσε.

Μάλιστα, όσον αφορά τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε, μίλησε για ανικανότητα να ελέγξει ακόμη και τους άμεσα υφισταμένους του.

Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό για «θράσος και δειλία γιατί δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου, ούτε παιδιά δημοτικού δεν το κάνουν αυτό».
Και σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες αλλά και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη όσα συμβαίνουν και περιμένουν εξηγήσεις.

Διεθνώς ρεζίλι

Επισήμανε την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου με διαρροές ότι για τις παρακολουθήσεις ευθύνονται ξένες χώρες, πράγμα που διαψεύστηκε από τις χώρες που αναφέρθηκαν, και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό εκθέτουν και ευτελίζουν τη χώρα διεθνώς.
Όσον αφορά τους δύο υπουργούς Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη και Κ. Πιερρακάκη, θύμισε ότι είπαν ψέματα για τις παρακολουθήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, και αναρωτήθηκε: «Ο ανιψιός σας και ο αρχηγός της ΕΥΠ σας είπαν ψέματα και συνέχισαν να σας εξαπατούν; Δηλαδή ποιος κυβερνούσε; Ο ανιψιός σας;»
«Δεν τους ρωτήσατε; Δεν θέλατε να μάθετε περί τίνος πρόκειται;» πρόσθεσε
«Να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν ο πρωθυπουργός», σημείωσε.
Και ρώτησε αν ήξερε για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. «Και αυτός πράκτορας ή κατάσκοπος;»

Μίλησε για πλέγμα ενεργειών που φανερώνει «καθεστωτική αντίληψη», θυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, μοίρασε δημόσιο χρήμα, προχώρησε στη λίστα Πέτσα και άλλες λίστες της ντροπής, μοιράζοντας δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ με μόνο κριτήριο την ευνοϊκή του στάση έναντι της κυβέρνησης, διώκοντας παράλληλα τα μέσα που ασκούσαν κριτική.
«Αυτά μας οδήγησαν στην 108η θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου», είπε.
«Είσαστε αλλεργικός σε κάθε δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία», σημείωσε. «Είχατε την αίσθηση ότι είστε ανέλεγκτος, και ανεξέλεγκτος, και αυτό οδήγησε στην ασυδοσία».

Και σημείωσε: «Τον κ. Ανδρουλάκη, εσείς δώσατε την εντολή να τον παρακολουθήσουν. Γιατί μέσα στην αλαζονεία σας δεν σας έφτασε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο ορισμός της υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Για τον Θ. Κουκάκη, είπε, τον παρακολουθούσατε «γιατί ερευνούσε υποθέσεις απιστίας στις τράπεζες» και για «να δώσετε ασυλία σε όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
«Όχι μόνο γνωρίζατε, είσαστε ο ιθύνων νους αυτής της κατάστασης» πρόσθεσε.
Τόνισε ότι αν ο πρωθυπουργός δεν δώσει απαντήσεις, για τους λόγους που γίνονταν οι παρακολουθήσεις, τότε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη και Κουκάκη θα αποδειχθεί ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Δύο οι επιλογές Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δύο επιλογές πλέον: είτε να παραιτηθεί και προχωρήσει σε εκλογές, είτε να επιμείνει στην εκτροπή, με την καθεστωτική συμπεριφορά.
«Με όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει μείνει, παραιτηθείτε, κύριε Μητσοτάκη», είπε.
Η ψήφος του λαού, είπε, «είναι η μοναδική διέξοδος για όλους».

Ο Μητσοτάκης αρνήθηκε ν' αναλάβει κάθε
 ευθύνη και στοχοποίησε την αντιπολίτευση

Προηγουμένως ο Μητσοτάκης αρνήθηκε ν' αναλάβει κάθε ευθύνη και στοχοποίησε την αντιπολίτευση
 δεν έδωσε εξηγήσεις για το μπαράζ αποκαλύψεων σε βάρος της κυβέρνησής του. Μίλησε για μαζική μεταναστευτική είσοδο κι επικαλέστηκε την υπόθεση της Χ.Α. για να απαντήσει στα περί βουλευτικού απορρήτου. 
Από το βήμα του κοινοβουλίου ο Μητσοτάκης εξαπέλυσε εθνικιστικές κορώνες και υπεραμύνθηκε των έργων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μεταξύ των οποίων η προετοιμασία για "να μας βρει έτοιμους η μαζική είσοδο μεταναστών που επιχειρήθηκε στον Έβρο".

Επικαλέστηκε δε την υπόθεση της καταδικασμένης ναζιστικής οργάνωσης για να απαντήσει στις αιτιάσεις Βενιζέλου για το βουλευτικό απόρρητο διαφωνώντας με το ότι δεν μπορεί κανείς κοινοβουλευτικός να παρακολουθείται. "Ας δούμε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή" είπε.

Επέμεινε ότι ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή και μίλησε για ένα "λάθος" που απέκτησε μεγάλες διαστάσεις λόγω της φύσης των υπηρεσιών, για ένα "ολίσθημα" που κατά τον ίδιο "δεν πρέπει να μηδενίσει ένα έργο πολύ σημαντικό με μετρήσιμο εθνικό όφελος".

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στους κινδύνους των μυστικών υπηρεσιών και στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, που μεταφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης σε άλλα κέντρα" σημειώνοντας πως υπάρχουν 500 παράνομα λογισμικά και ότι πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. "Η πολιτεία πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της ελευθερίας και της ασφάλειας" υποστήριξε ο πρωθυπουργός και επέμεινε ότι το πρόβλημα είναι διεθνές και είχε βαρύ παρελθόν στη χώρα κάνοντας λόγο για διαχρονική αδυναμία.

Διαμήνυσε ότι "πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση μεταξύ της χρήσης παράνομων λογισμικών τύπου Predator και νόμιμων επισυνδέσεων από την ΕΥΠ με εισαγγελική εντολή" ισχυριζόμενος ότι για τα πρώτα υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες.

Παραδέχτηκε εκ νέου ότι σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας, σπεύδοντας να πει πως αυτό προϋπήρχε, και πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή, που αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή εισαγγελέα για τη νομιμοποίηση των επισυνδέσεων, την οποία επανέφερε τώρα η Ν.Δ. Αν όμως αναλογιστεί κάποιος το τι ακριβώς κάνει ο επόπτης εισαγγελέας, τότε το μόνο που θα συμπεράνει από την αλλαγή αυτή είναι ότι δεν προλαβαίνει μόνο ένας να υπογράφει τις εντολές παρακολούθησης που αυξάνονται κάθε ημέρα επί επιτελικού κράτους.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε ως κορυφαίο Έλληνα διπλωμάτη τον Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος προχθές παραδέχτηκε ότι ακόμη και σήμερα παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είπε κουβέντα για τον προηγούμενο αρχηγό της ΕΥΠ και εκλεκτό του, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Ούτε για τον τέως γραμματέα του πρωθυπουργικού του γραφείου και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη, ούτε για την την επιχειρηματική του δραστηριότητα, τις γνωριμίες και τις... συνδέσεις του με πρόσωπα-κλειδιά, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εταιρείες που εμπορεύονται το Predator.

Χωρίς να απαντά στις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις που φέρνουν όλο και πιο κοντά κοντά στο Μαξίμου το παράνομο λογισμικό αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη μέσω των παραιτήσεων των δύο παραπάνω -στενών συνεργατών του- και με μέτρα για την βελτίωση της ΕΥΠ.

Ζήτησε ξανά και τα ρέστα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας ότι κλήθηκε να ενημερωθεί προσωπικά, γιατί τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιευτούν, και απέδωσε την σοβαρότατη καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του σε επικείμενη συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλη Κατρίνη, είπε ότι "στο όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας". Και πρόσθεσε ότι αφενός τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά αφετέρου δεν πρέπει να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο.

Κατηγόρησε μάλιστα τα δύο κόμματα για ανεντιμότητα και ανευθυνότητα τονίζοντας πως επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό "θέμα" για να εμφανίσουν πολιτική κρίση και να παρουσιάσουν ένα "ατυχές γεγονός" ως δήθεν γενικευμένη πραγματικότητα, δίνοντας επιχειρήματα σε όσους θέλουν την αποδυνάμωση της χώρας και καραδοκούν εκτός συνόρων ποντάροντας σε πολιτική αστάθεια μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχό του αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε πάλι αόριστα για λόγους που αφορούν μείζονες γεωπολιτικές προκλήσεις, τις οποίες ο ίδιος προέβλεψε.