Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Βραχυκύκλωμα στην παροχολογία: Οι Βρυξέλλες βάζουν «φρένο» στις εξαγγελίες Μητσοτάκη


Οι τρεις διακόπτες των Βρυξελλών

Τη μια μέρα, χαράς ευαγγέλια και παροχολογία μήπως και καλυφθεί επικοινωνιακά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πηχυαίοι τίτλοι για τη «νέα επιταγή ακρίβειας», τον «νέο γύρο επιδότησης καυσίμων», την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (αυτό δεν το λες και παροχή), τις αυξήσεις στις συντάξεις, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, το επίδομα θέρμανσης, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Και από πού θα χρηματοδοτηθεί όλο αυτό το πακέτο παροχών; Μα από τον κρατικό προϋπολογισμό, που «εμφανίζει μια υπέρβαση της τάξεως του 20% τόσο στα καθαρά όσο και στα φορολογικά έσοδα». Μια υπέρβαση ύψους 5 δισ. ευρώ, που ανοίγει τον «δρόμο για πρόσθετα μέτρα στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ».

Και δυο μέρες μετά... ο καθαρός δημοσιονομικός χώρος είναι-δεν είναι 800 εκατ. ευρώ. Και μάλλον δεν είναι ούτε τόσο, διόρθωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπεραμυνόμενος της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Πατέλης, ένιωθε την ανάγκη να αποστείλει ένα μήνυμα μέσω του facebook - «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν» .

Oχι, δεν πρόκειται για κάποια μορφή κυβερνητικής διπολικότητας παρά μόνο για τους διακόπτες που ενεργοποίησαν οι Βρυξέλλες για να επιβραδύνουν τη φόρα της παροχολογίας. Η Επιτροπή έχει τους λόγους της να περιορίσει τα σχέδια των επικοινωνιολόγων του Μαξίμου.

Πρώτον, παίρνοντας το ρίσκο να συνεχίσει το σκληρό πόκερ των μέτρων κατά της Ρωσίας, η Ε.Ε. κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου, με μεγάλα δημοσιονομικά κόστη που δεν θα της επιτρέπουν τίποτε άλλο εκτός από τις επιδοτήσεις των καταναλωτών ρεύματος.

Δεύτερον, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι υποχρεωμένη να κάνει την παραδοσιακή σύσταση προς τις υπερχρεωμένες χώρες και να τις καλέσει να «μαζευτούν» πριν εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο το χρέος, αφού η ρήτρα διαφυγής θα διατηρηθεί και το 2023.

Και ο τρίτος λόγος είναι η μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα. Μετά και την εκδήλωση του σκανδάλου των υποκλοπών, στο κάδρο των επισφαλών πολιτικά κυβερνήσεων της Ε.Ε. εντάχθηκε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Σόρι, αλλά είστε σε πολιτική επισφάλεια, δεν σας παίρνει να κάνετε παροχολογία», διαμηνύουν παράγοντες που παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη των αποκαλύψεων. Διότι ναι μεν από μεθαύριο τελειώνει και τυπικά η ενισχυμένη εποπτεία αλλά μια άλλου τύπου, αυτή της πολιτικής επιτήρησης, είναι στα σκαριά.