Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Aπογοήτευση και θυμός στις τάξεις των «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών


Εξαλλοι ακόμα και αυτοί που βρίσκονται κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη

Μπορεί να μην έχει φανεί ακόμη δημοσίως, όμως το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτές τις μέρες πολύ κακό. Το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο των ελληνικών υποκλοπών ή αλλιώς το Γουότεργκεϊτ «α λα γκρέκα» (που θα έλεγαν και στο μέγαρο Μαξίμου) έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη απογοήτευση, θυμό και ενόχληση στις τάξεις των «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών. Η Ν.Δ. αυτές τις μέρες βράζει.
Ακόμη και βουλευτές που βρίσκονται κοντά στην οικογένεια Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έξαλλοι. Τόσο με τα ίδια τα γεγονότα της υπόθεσης των ελληνικών παρακολουθήσεων όσο και με τον τρόπο διαχείρισής τους που κορυφώθηκε με το μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, το οποίο όχι μόνο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν στα χείλη των «γαλάζιων» στελεχών, αλλά επέτεινε και την παγωμάρα μέσα στο κόμμα, την ώρα που πολλοί βουλευτές σκέφτονται ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις.

Ευθύνες

Δυσαρέσκεια σε στελέχη της Ν.Δ. έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση της παραδοχής των υποκλοπών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ έντονα ερωτήματα διατυπώνονται στους «γαλάζιους» κόλπους και για την υποτιθέμενη «άγνοια» του πρωθυπουργού για τις ενέργειες του εκλεκτού του, διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, για χάρη του οποίου έφτασε μέχρι και να αλλάξει τον νόμο προκειμένου να ξεπεράσει το εμπόδιο των τυπικών προσόντων που ο τελευταίος δεν είχε για τη θέση αυτή.
Φυσικά από το ραντάρ στελεχών της Ν.Δ. δεν έχει ξεφύγει ούτε η αναδίπλωση στη ρητορική του μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την αποπομπή του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιού του Κυρ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη. Το γεγονός δηλαδή ότι η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου ήταν να προσπαθήσει να περισώσει τον κ. Δημητριάδη, αποδίδοντας την παραίτησή του στο «κλίμα τοξικότητας» και όχι στο ζήτημα των ευθυνών του, για να αλλάξει ρότα στη συνέχεια και να του χρεώσει τελικά την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη», σε μια προσπάθεια -αυτή τη φορά- να περισώσει τον πολιτικό του προϊστάμενο, δηλαδή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο ασφαλώς και ανήκει εξ ορισμού η «αντικειμενική πολιτική ευθύνη».
Πάντως κάποιοι στο εσωτερικό του κόμματος σημειώνουν ότι ήδη το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποπέμψει το «δεξί χέρι» του, έχει πλήξει πολύ σοβαρά το κύρος του.

- από ρεπορτάζ του Γιάννη Μπασκάκη στην ΕφΣυν (ΕΔΩ)