Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

«Καθημερινή»: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε νομίμως ακόμη 7-8 πολιτικούς!


Επτά ή οκτώ πολιτικοί, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη, παρακολουθούνταν «νόμιμα» από την ΕΥΠ, σύμφωνα με ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του πολύ έγκυρου συναδέλφου Γιάννη Σουλιώτη που δημοσιεύει η «Καθημερινή» της Κυριακής (14/08).
«Στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφορές από "κλειστές" πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα τις τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη 7-8 πολιτικών με το σύστημα "νόμιμης" επισύνδεσης. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φέρεται να έχουν τεθεί υπόψη και στελεχών από ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Για να διακριβωθεί κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου που έχει ενεργοποιήσει τους προηγούμενους μήνες η ΕΥΠ. Κυβερνητικές πήγες πάντως επέμεναν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση, ούτε καν ένδειξη πως έχει γίνει άρση του απορρήτου για άλλα πολιτικά πρόσωπα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στο πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του ο Γιάννης Σουλιώτης.
Συγκλονιστικές, όμως, είναι οι πληροφορίες για το ποιος τελικά διαθέτει και χρησιμοποιεί στην Ελλάδα το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator:
«Πηγές μέσα από την ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν στην "Κ" ότι σε κλειστές συσκέψεις για σοβαρές αστυνομικές έρευνες, υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν υπονοήσει ότι υπήρχε η δυνατότητα υποκλοπής μηνυμάτων που αντάλλασσαν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών πρόσωπα-στόχοι. Δυνατότητα που δεν έχουν τα γνωστά συστήματα επισύνδεσης της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δεν μπορούν να ακούσουν συνομιλίες ή να διαβάσουν μηνύματα από το WhatsApp, το Viber κ.λπ..
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας, με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. "Το Predator", λένε, "δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα". Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλούνται είναι ότι το κόστος αγοράς του είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς ανέρχεται στα 25-28 εκατομμύρια ευρώ και οι αναγκαίες υποδομές φτάνουν τα 6 εκατομμύρια. Ένα δεύτερο είναι ότι η ΕΥΠ δεν έχει τη δομή για να λειτουργήσει εσωτερικά ένα τέτοιο "εργαλείο". Την εκδοχή της μίσθωσης προέκρινε και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση, που μίλησε μεσοβδόμαδα στην "Κ". Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αυτό συνέβη κατόπιν συνεννόησης με ξένη μυστική υπηρεσία
».
Το ερώτημα, πάντως, αν υπάρχουν και άλλες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων με το «νόμιμο σύστημα» της ΕΥΠ –με τα συστήματα παράνομης παρακολούθησης θεωρείται από πολλούς δεδομένο - είναι κυρίαρχο παντού στη χώρα.
Από τις νέες αποκαλύψεις, άλλωστε, που θα υπάρξουν ή δεν θα υπάρξουν θα κριθεί εν πολλοίς και η προσπάθεια του Μαξίμου να μην καταρρεύσει με πάταγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οδηγηθούμε σε κάλπες στην καρδιά του χειμώνα!
Και οι αποκαλύψεις της «Καθημερινής» της Κυριακής, δεν έχει διαψευστεί -τουλάχιστον ακόμα- ούτε στο παραμικρό!

Bασίλης Σκουρής / ieidiseis