Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Παίζουν καθυστερήσεις: Έκτακτη συζήτηση (αλλά στις 22 του μήνα) στην Ολομέλεια μετά από αίτημα Τσίπρα


O κ. Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει χρόνο και να προσπαθήσει με τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό να εξουδετερώσει τη «βόμβα»


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αίτημα για διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και έκτακτη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων. Το αίτημα έγινε δεκτό και το άνοιγμα της Βουλής θα επισπευσθεί.
Όπως ανακοίνωσε ο Γ. Οικονόμου, «η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια.
Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας
».
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

Η αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέχεται την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έκτακτη σύνοδο της Βουλής και προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τις υποκλοπές», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ωστόσο το αίτημα αφορούσε την άμεση διεξαγωγή της συζήτησης ώστε να δοθούν απαντήσεις εδώ και τώρα», διευκρινίζει, τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης όρισε τελικά αυτή τη συζήτηση για την εβδομάδα μετά τις 22 Αυγούστου, προφανώς για να κερδίσει χρόνο και να προσπαθήσει με τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό να εξουδετερώσει τη «βόμβα».


Παρόλα αυτά το γεγονός ότι υποχρεώνεται να δεχτεί, υπό την πίεση των αποκαλύψεων και των αντιδράσεων, τη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που προσπαθούσε να αποφύγει, αποδεικνύει ότι η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να επικρατεί της αλαζονείας και του αυταρχισμού», αναφέρει και καταλήγει:

«Κοντός ψαλμός αλληλούια...».

Η επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα «η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο» και «ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο». Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κύριο Τασούλα να ανταποκριθεί στο αυτονόητα δημοκρατικό του καθήκον να διευκολύνει να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητες της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκτάκτως να ορίσει προ ημερησίας συζήτηση.


Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει «άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής».

Ολόκληρη η επιστολή Τσίπρα:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αθήνα, 08/08/2022
Θέμα: Αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Η κυβέρνηση με την άνοδό της στην εξουσία επέβαλε ένα καθεστώς με κάθε τρόπο αναπαραγωγής και διατήρησης της ισχύος της. Δεν δίστασε για τον σκοπό αυτό να προβεί σε αναξιοκρατικές τοποθετήσεις «ημετέρων», σε σκανδαλώδη κατασπατάληση δημόσιων πόρων, σε φίμωση και χειραγώγηση των ΜΜΕ, ακόμη και σε προσπάθειες διωγμού των πολιτικών της αντιπάλων με ειδικά δικαστήρια και με εξοβελισμό των απόψεών τους από τη δημόσια σφαίρα.

Εσχάτως, όμως, αποκαλύφθηκε ότι δεν δίστασε ούτε να συγκροτήσει και να διατηρεί σε λειτουργία έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό παρακρατικό θύλακα παρακολουθήσεων μέσα στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, αμέσως μετά την εκλογή του, έχοντας προφανώς υπολογίσει τα επόμενα βήματά του, υπήγαγε στον άμεσο διοικητικό έλεγχό του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στη θέση του επικεφαλής διόρισε έναν προσωπικό φίλο του, που για χάρη του χαμήλωσε τις προϋποθέσεις γνωστικής επάρκειας για τη θέση του Διοικητή της υπηρεσίας, αλλάζοντας τον σχετικό νόμο. Ακόλουθα, επέτρεψε στους άμεσα υφιστάμενούς του, στον Διοικητή της ΕΥΠ και στον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, να αξιοποιήσουν την ευαίσθητη αυτή υπηρεσία για άλλους σκοπούς. Δημοσιογράφος καθώς και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ είναι δυο από εκείνους που έχει αποδειχθεί ήδη με βεβαιότητα ότι υπέστησαν παρακολούθηση πότε από την ΕΥΠ με άρση του απορρήτου τους και πότε μέσω του κατασκοπευτικού μηχανισμού predator -που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν κατέχει, αλλά οι «συμπτώσεις» στόχων και χρόνων παρακολούθησης άλλα δείχνουν. Το ότι υπήρχε συνειδητό σχέδιο παρακολουθήσεων χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό αποδεικνύει και η έκτακτη νομοθέτηση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021, ώστε κανείς να μην μπορούσε -και μάλιστα αναδρομικά- να ενημερωθεί για την παρακολούθηση που είχε υποστεί.

Η κυβέρνηση ακόμη και μετά τις καταγγελίες, παρότι είχε όλα τα αναγκαία στοιχεία και το χρόνο για να γνωρίζει τι ακριβώς είχε συμβεί, παραπλανούσε την κοινή γνώμη και διέρρεε ψέματα σε κάθε θεσμική ή μη διαδικασία. Και δεν διέρρεε μόνο ψέματα, αλλά εξευτέλιζε τη χώρα και τις σχέσεις της με τρίτες χώρες που τις εμφάνιζε ότι εκείνες είχαν ζητήσει την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ ή, ακόμη χειρότερα, εξαπέλυε τα «τρολ» της στο διαδίκτυο να διασπείρουν εκβιασμούς σε σχέση με τα θύματα των παρακολουθήσεών της.

Τέλος, μόλις σήμερα, ο Πρωθυπουργός σε δημόσιο διάγγελμά του ανέφερε εν ολίγοις ότι αυτός που θα μας προστατέψει από τις αυθαιρεσίες του θα είναι ο ίδιος και ότι αυτό θα το κάνει μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα λάβει πάλι ο ίδιος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τόσο πολύ φοβάται τη διαδικασία της ζωντανής λογοδοσίας στη Βουλή, που επιλέγει να κρύβεται πίσω από προδιατυπωμένα κείμενα, βιντεοσκοπημένων εξαγγελιών και να προχωράει σε νομοθέτηση με τη Βουλή απούσα.

Για τους παραπάνω λόγους και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για σοβαρά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος ζητούμε να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 ΚτΒ) με θέμα τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Με εκτίμηση
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας».