Ο υπογράφων είχε μια άριστη πολιτική σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που κάλυψε δημοσιογραφικά και –εκτιμώντας και την κριτική μας στις πολιτικές του- μας δεχόταν μια φορά το μήνα στο γραφείο του στην Αραβαντινού έως το τέλος της ζωής του και συζητούσαμε εφόλης της ύλης
Μια φορά, τον ρωτήσαμε ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του όταν έγινε πρωθυπουργός. «Έπρεπε αμέσως να αλλάξω τον εκλογικό νόμο του ΠΑΣΟΚ και να κάνω εκλογές, ώστε να μην κρέμομαι από έναν βουλευτή. Δεν θα με έριχνε κανένας Σαμαράς αν είχα 175-180 βουλευτές, ούτε θα ξαναγύρναγε ποτέ ο Ανδρέας», μας απάντησε, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του το μεγαλύτερο σφάλμα του ήταν που έβαλε τους εκδότες φυλακή (όταν, παρά τον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό νόμο, δημοσίευσαν την προκήρυξη τρομοκρατικής οργάνωσης).
Και ο Κώστας Σημίτης, όμως, είχε εισηγήσεις να κάνει εκ νέου εκλογές μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ, αλλά, «λειτουργώντας θεσμικά», δεν το έκανε. Αποτέλεσμα, προκειμένου να μην ηττηθεί προσωπικά ο ίδιος από τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2004, να «δώσει το δακτυλίδι» στον Γιώργο Παπανδρέου, «φορτώνοντας» με αυτόν τον τρόπο την ήττα του στον διάδοχό του και υπονομεύοντας εξ αρχής τη συνοχή του κόμματός του.
Αντιθέτως, δεν το μετάνιωσε ο Κώστας Καραμανλής, που με την προσφυγή στις κάλπες το 2009 παρέδωσε την «καυτή πατάτα» της οικονομίας (και τα μνημόνια) στον Γιώργο Παπανδρέου, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς που πρότεινε για πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας (τον –κατά τα άλλα- άξιο) Σταύρο Δήμα, ώστε να εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα υπερψήφισής του και να μεταθέσει το πρόβλημα ενός νέου μνημονίου στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού φλέρταρε με την ιδέα της πρόωρης κάλπης το φθινόπωρο, αποφάσισε να μην τις πραγματοποιήσει. Θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα των πρωθυπουργών που μετάνιωσαν που δεν προχώρησαν σε πρόωρες κάλπες; Δύσκολο να το πιστεύει και ο ίδιος! Από πολλά στελέχη της κυβέρνησής του ερμηνεύεται ήδη ως επιλογή ήττας.
Βασίλης Σκουρής