Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Εκλογές το πολύ μέχρι τον Οκτώβριο βλέπει η πλειοψηφία - Τέλος τετραετίας λέει ο Μητσοτάκης


Την ώρα που ο Μητσοτάκης επιμένει να συντηρεί το αφήγημα για εκλογές στη συμπλήρωση της τετραετίας, ο κόσμος φαίνεται να τις περιμένει το επόμενο διάστημα


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο, το 18% το 2023 και το 26% δεν ξέρω / δεν απαντώ.
Η διαφορά των δύο κομμάτων εμφανίζεται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, με τη Ν.Δ. να προηγείται στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων με 30,2% (από 31,1% τον Ιούνιο) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 21,7% (από 22,6%). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. με 12,4% (από 12,7%), το ΚΚΕ με 5,2% (από 5,3%), η Ελληνική Λύση με 5% (από 4,6%) και το ΜέΡΑ25 με 3% (από 3,5%). Στο 14,1% οι αναποφάσιστοι, ενώ το 5,6% απαντά «άλλο κόμμα».
Το 25% απαντά πως καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 22% απαντά πως μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει καλύτερα. Το 12% απαντά πως θα αντιμετώπιζε καλύτερα τα προβλήματα της χώρας μια κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, το 10% μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, το 10% μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΜέΡΑ25 και ένα 5% μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία.
Το 41% εκτιμά πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 20% καλύτερα και το 30% πως θα κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση. Ένα ποσοστό 9% λέει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Πώς κρίνουν το κυβερνητικό έργο ανά τομέα
Σε ερώτηση για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το 65% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ το 32% δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο.
Αναλυτικά:
  • Το 63% την κρίνει αρνητικά στα εργασιακά και το 23% θετικά
  • Το 79% την κρίνει αρνητικά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και το 15% θετικά
  • Το 63% την κρίνει αρνητικά στον τομέα της υγείας και το 29% θετικά
  • Το 70% την κρίνει αρνητικά στον τομέα της εγκληματικότητας και το 20% θετικά
  • Το 55% την κρίνει αρνητικά στην παιδεία και το 27% θετικά
  • Το 58% την κρίνει θετικά στην ψηφιοποίηση του κράτους και το 23% αρνητικά
  • Το 50% την κρίνει θετικά στην εθνική άμυνα και το 34% αρνητικά
  • Το 45% την κρίνει αρνητικά στην εξωτερική πολιτική και το 42% θετικά
  • Το 47% την κρίνει αρνητικά στο μεταναστευτικό και το 39% θετικά
  • Το 41% την κρίνει αρνητικά στις επενδύσεις και το 32% θετικά
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27 Ιουνίου - 4 Ιουλίου, σε δείγμα 1.400 ατόμωn.

Tην ίδια ώρα στην Βουλή:
Να διαψεύσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που τον είχε καλέσει να ορίσει ημερομηνία εκλογών για να σταματήσει η εκλογολογία.
«Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, έχουμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και είναι ένας μεγάλος όγκος ακόμη νομοθετικός που έρχεται τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις αλλά φοβάμαι ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά».
Κλείνοντας την τριτολογία του ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα των εκλογών λέγοντας πως αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, και τόνισε ότι είναι χρέος του να υπερασπιστεί τη θεσμική σταθερότητα. Κατηγόρησε μάλιστα τον κ.Τσίπρα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική την οποία χαρακτήρισε βόμβα κατά της σταθερότητας και παράγοντα αστάθειας.
«Η θέση της ΝΔ είναι ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και κυβερνήσεις προ απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Βουλής που μπορούν να είναι ευέλικτες και να κινούνται γρήγορα και να προσελκύουν στελέχη από άλλους χώρους. Όταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά» είπε ο κ.Μητσοτάκης.στη Βουλή: