Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Πρόωρες εκλογές ή όχι; Εννέα ερωτήσεις - απαντήσεις για το τι θα συμβεί


Ο Βασίλης Σκουρής μέσα από εννέα ερωτήσεις- απαντήσεις σχετικά με την εκλογολογία και την φημολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προσπαθεί να μας διαφωτίσει για το τι θα συμβεί και

για όλα όσα συζητούνται στο παρασκήνιο. Γράφει λοιπόν ο Β. Σκουρής στα Παιχνίδια Εξουσίας στο ieidiseis.gr:

"Πρόωρες εκλογές ή όχι; Εννέα ερωτήσεις - απαντήσεις για το τι θα συμβεί

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: Τι πιθανότητες υπάρχουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο; Και από τι θα εξαρτηθούν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάρα πολλές. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχε λάβει την κατ΄ αρχήν απόφασή του, την οποία και θα οριστικοποιήσει στα τέλη Αυγούστου. Απρόβλεπτος παράγοντας είναι αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο επανάληψης των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών και το καλοκαίρι αυτό, αλλά και τυχόν αρνητικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Το μεγαλύτερο δίλημμα που μένει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, όπως το έχουν αναδείξει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, είναι το ρίσκο να υπάρξει τουρκική πρόκληση μεταξύ πρώτων και (να υπάρχουν) δεύτερων εκλογών, καθώς θα πρέπει να τη διαχειριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση! Η κατάσταση της οικονομίας, όμως είναι τέτοια, που ακόμα και κυβερνητικά στελέχη ομολογούν πως δύσκολα ο πρωθυπουργός θα ξαναβρεί συνθήκες σαν τις σημερινές για προσφυγή στις κάλπες και να έχει ελπίδες ότι θα αναδειχθεί νικητής!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Μπορεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από δεύτερες εκλογές να είναι σταθερή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι! Κατηγορηματικά όχι! Αν κάνουμε μια υπόθεση εργασίας (δεύτερο είδος υποθετικού λόγου, το μη πραγματικό), ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο θα βγει πρώτος, αλλά και θα λάβει ξανά το ποσοστό του 2019, με το δικό του εκλογικό μπόνους, στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει μια αυτοδυναμία 151-153 εδρών-θα πρόκειται δηλαδή για μια κυβέρνηση σε αποδρομή, εν τη γεννέσει της! Οι εξελίξεις, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση (πιο θετική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει), θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα ραγδαίες!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ: Και τότε, γιατί ο Κ. Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές, αφού τη σημερινή κοινοβουλευτική του δύναμη δεν τη βλέπει ούτε με …κιάλια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί μετά τα πράγματα θα είναι ακόμα δυσκολότερα για τον πρωθυπουργό, καθώς η φθορά του θα μεγαλώνει. Επίσης, επιπλέον φθορά θα έχει και από τα δύσκολα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει –και για τη λήψη των οποίων θα πρέπει να προηγηθούν οι κάλπες), ενώ η νέα κυβέρνηση θα πιεστεί και με διάλογο με την Άγκυρα, πιθανόν πριν ή μετά από θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Τέλος, με εκλογές το φθινόπωρο δεν θα δώσει χρόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να ανασυνταχτούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Ποιες ημερομηνίες πρέπει να κυκλώνουμε για να προσέλθουμε σε τυχόν πρόωρες κάλπες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν ο πρωθυπουργός οριστικοποιήσει την απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, αυτές θα ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Η 11η Σεπτεμβρίου μάλλον θα πρέπει να βγει από το τραπέζι, ίσως και η 18η. Αντιθέτως η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου θα πρέπει να κυκλωθούν με έντονο χρώμα, καθώς είναι οι ημερομηνίες-φαβορί.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: Πότε θα έχουμε κυβέρνηση αν όντως έχουμε διπλές εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν προκηρυχτούν νωρίς, το πιθανότερο είναι στα τέλη Νοεμβρίου. Αλλιώς το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου- πρέπει να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός βλέπετε!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΤΗ: Μπορεί να υπάρχουν και τρίτες (;) εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα είναι γραφικό και, συνάμα, επικίνδυνη μια τέτοια εξέλιξη. Είναι, όμως, πολύ πιθανόν να μην υπάρχει αυτοδυναμία κάποιου κόμματος και στις δεύτερες εκλογές, αφού ο εκλογικός νόμος Μητσοτάκη-Βελόπουλου καθιστά το μπόνους για το πρώτο κόμμα κλιμακωτό, ενώ μειώνει την ανώτατη τιμή του από 50 έδρες που προέβλεπε ο νόμος Παυλόπουλου σε 40.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΒΔΟΜΗ: Ποιο κόμμα θα επιχειρήσει να διεμβολίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευκολάκι! Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής! Τόσο μέσω «πρώην εκσυγχρονιστών» που φλέρταραν με τη Χαριλάου Τρικούπη όταν εκλέχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και με ομάδα βουλευτών (που εκτιμάται ότι θα είναι και στη νέα ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) και οι οποίοι εκτιμάται ότι την κρίσιμη στιγμή, αν δεν επιτευχθεί συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου ή –πολύ περισσότερο- αν επιχειρηθεί συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί και να διασπάσουν το χώρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΓΔΟΗ: Μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας –και πολύ περισσότερο πλειοψηφίας- χωρίς το πρώτο κόμμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρότι όλοι οι παράγοντες που έχουν ρόλο και λόγο το αποκλείουν (όπως, πχ, ο Αλέξης Τσίπρας), γνώμη της στήλης είναι πως το σενάριο –και εφόσον οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα προκύψουν από τις κάλπες το επιτρέπουν- θα είναι απολύτως υπαρκτό, παρά την ένταση που θα δημιουργηθεί. Άλλωστε πρόκειται για μια εξέλιξη που την προβλέπει το Σύνταγμα, με τις διερευνητικές εντολές στα τρία πρώτα κόμματα. (Ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλης , με πρόσφατη συνέντευξή του στο iEidiseis, παρουσίασε πλήρως το θέμα).

ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΓΔΟΗ: Πόσο σημαντικό είναι το πόσα κόμμα θα μπουν στη Βουλή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ σημαντικό, καθώς από αυτό εξαρτάται το ποσοστό της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο θα χαμηλώνει το ποσοστό της αυτοδυναμίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝΑΤΗ: Ποιος χώρος έχει περισσότερες ελπίδες να μπει στη Βουλή και ποιος να μείνει έξω:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στόχος της ηγεσίας της ΝΔ είναι να μείνει εκτός Βουλής το ΜέΡΑ25, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, την ίδια στιγμή που ζητούμενο είναι η δεξιά πέραν της ΝΔ να μην εκπροσωπηθεί και με δεύτερο κόμμα πλην αυτού του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς και να μην αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση το κόμμα Κασιδιάρη. Οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για το θέμα είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη.