Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Δικαστικό θρίλερ για την περιουσία του Γιώργου Τράγκα


Ακόμα και μετά θάνατον ο Γιώργος Τράγκας απασχολεί την επικαιρότητα. Το πόρισμα που συνέταξε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, υπό τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, παράγει συνεχείς εξελίξεις, με τελευταία τη δέσμευση της περιουσίας ακόμα δύο ατόμων που εμφανίζονται ως συμπράττοντες σε εταιρείες του εκδότη και δημοσιογράφου. Τα συγκεκριμένα άτομα εμφανίζονται σε περιουσιακά στοιχεία του εκλιπόντος και θα ελεγχθούν ποινικά.

Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εκβίαση, απιστία και φοροδιαφυγή. Πώς αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί μια αμύθητη περιουσία που περιλαμβάνει μερικές δεκάδες εκατομμύρια και ανυπολόγιστης αξίας ακίνητα;

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί, τα ακίνητα είναι δεκαεπτά (δύο στην Πολιτεία, δύο στη Μύκονο, τέσσερα στο Μονακό, ένα στο Παρίσι, ένα στο Σεν Τροπέ, αλλά και διαμερίσματα σε Ουάσινγκτον, Μπέβερλι Χιλς, Λας Βέγκας, Μαϊάμι και Olympic Tower της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν), ενώ τραπεζικές καταθέσεις εντοπίστηκαν σε τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού. Χαρακτηριστικές είναι οι ράβδοι χρυσού για τις οποίες δεν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί τη νομιμότητα απόκτησής τους.

Η περιουσία δεσμεύτηκε και οι κληρονόμοι ενδέχεται, αν προχωρήσουν σε αποδοχή της, να βρεθούν αντιμέτωποι με ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος. Ο ένας από τους γιους του εκλιπόντος, Φρέντυ Τράγκας, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του, Θέμη Σοφού, ότι αποποιείται την κληρονομιά. Αντίθετα ο αδερφός του, Γιάννης Τράγκας, θα αποδεχτεί την κληρονομιά, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκος Αγαπηνός: «Δεν υπάρχει καμία βούληση από πλευράς του εντολέως μου για να αποποιηθεί την κληρονομιά στον βαθμό και το μέτρο που του έχει επαχθεί. Ο εντολέας μου δεν εμπλέκεται στο όποιο ποινικό σκέλος της υποθέσεως στον βαθμό που υπάρχει, αν υπάρχει. Σε οποιαδήποτε δηλαδή παρανομία. Εχουμε πληροφορηθεί την ύπαρξη της διαθήκης και μένει να την αποδεχτεί με το ευεργέτημα της απογραφής, που σημαίνει ότι η οικονομική ευθύνη του περιορίζεται μέχρι της αξίας του ενεργητικού της περιουσίας που θα επαχθεί σε αυτόν».

Η χήρα του εκδότη, Μαρία Καρρά, ζει στο Μαϊάμι και τοποθετείται επίσης μέσω της δικηγόρου της, Γεωργίας Κούβελα: «Οταν και εφόσον μας κοινοποιηθεί το πόρισμα της αρμόδιας αρχής και πληροφορηθούμε το ακριβές περιεχόμενό του, εξυπακούεται ότι θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε έρευνα των Αρχών». Ωστόσο, φαίνεται ότι η Μαρία Καρρά απασχολεί τις Αρχές καθώς συμμετείχε σε αρκετές από τις εταιρείες που είχε συστήσει ο εκλιπών σε Ελλάδα και εξωτερικό και διατηρούσαν κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η έρευνα ξεκίνησε τρεις μήνες πριν από τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα από ανώνυμη καταγγελία. Στην Αρχή κλήθηκαν τουλάχιστον 15 γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε περίεργες μεθόδους εξασφάλισης διαφήμισης από τον εκλιπόντα, αλλά δεν ήθελαν να καταθέσουν επωνύμως. Αν και το βασικό διερευνώμενο αδίκημα είναι η φοροδιαφυγή, οι αρμόδιοι εξετάζουν και την απιστία τραπεζικών στελεχών καθώς υπάρχουν ενδείξεις για δάνεια από ελληνικές τράπεζες που επί της ουσίας δεν εξοφλήθηκαν αφού χαρίστηκαν τα ποσά του δανείου ή καταβλήθηκε το 1/3 του αρχικού δανείου και το υπόλοιπο της δανειακής σύμβασης χαρίστηκε ως καταβληθέν.

Σε κάθε περίπτωση η επαγγελματική δραστηριότητα του Τράγκα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τόσο μεγάλη περιουσία, αν και ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι είχε βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Τον Οκτώβριο του 2012, πάντως, το όνομά του περιλαμβανόταν στη λίστα Λαγκάρντ και το 2016 βρέθηκαν υπεράκτιες εταιρείες στο όνομά του, σύμφωνα με δημοσιεύματα για την πολύκροτη υπόθεση των Panama Papers. Ο έλεγχος άργησε δέκα χρόνια!

Γιώτα Τέσση